przetwory - 15331 przepisów (strona:785/1023)

PASTA Z CUKINII 179

Przepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy

Z Majeczką w kuchni
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 168

" Miodek majowy  - surogat   miodu pszczelego  otrzymywany z kwiatów  mniszka lekarskiego . Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się

Atlas Smaków
Konfitura z płatków dzikiej róży 181

płatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy

Atlas Smaków
Dżem z czereśni 196

1 kg czereśni 200 g cukru sok z połowy cytryny Czereśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i odstawić na dwie godziny aby czereśnie puściły sok ( można

Atlas Smaków
Jagody na zimę - zasypane cukrem 137

jagody leśne cukier małe słoiczki Jagody bardzo porządnie wypłukać i zostawić w durszlaku by obciekły. Owoce delikatnie wsypujemy do połowy wyparzonych słoiczków ( nie wciskamy! ). Zasypujemy 2

Atlas Smaków
Dżem z nektarynek z lawendą 171

1 kg dojrzałych nektarynek  100 g cukru ( można pominąć ) 1,5 łyżeczki suszonej lawendy sok z połowy cytryny skórki i ogryzki z 4-5 jabłek

Atlas Smaków
Czekośliwka 179

Czekośliwkę poznałam u Smakoterapii. Połączenie moich ukochanych powideł śliwkowych i czekolady! To musiało być przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z

Atlas Smaków
Domowa nutella 239

Ehh...w końcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy

Atlas Smaków
Syrop z kwiatów czarnego bzu 165

Syrop do rozcieńczania. Zdrowy, słodki, aromatyczny. Z jego udziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały

Atlas Smaków
Jak mrozić maliny 234

Krótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami! Maliny wybieramy nieuszkodzone

Atlas Smaków
Sok z malin na zimę 219

1 kg malin  20 dag cukru  Maliny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na

Atlas Smaków
Dżem z jeżyn z miętą 170

Składniki: (na 2 male słoiczki ) 1 kg świeżych jeżyn 150 g cukru 10 listków suszonej mięty 2 łyżki soku z cytryny Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie

Atlas Smaków
Śliwki w occie 227

Do przygotowania śliwek w occie potrzebujemy twardych lecz dojrzałych węgierek, kilka goździków, odrobinę cukru i ocet spirytusowy. Domowe marynowane śliwki możemy dodawać do sałatek jarzynowych i

Atlas Smaków
Kompot ze śliwek na zimę 164

Bardzo prosty sposób na kompot w słoikach na zimę. 0,5-1,5 kg śliwek węgierek ( im więcej śliwek tym bardziej aromatyczny kompot ) cukier  woda

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania