Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie jest bardzo pracochłonna. Ja mimo wszystko jeszcze ułatwiam sobie
Tradycyjna KuchniaJuż kilkukrotnie publikowałam na blogu swoje zimowe zapasy z wykorzystaniem leśnych grzybów, które w tym roku są wyjątkowo długo. Były już kurki z papryką i grzyby
Tradycyjna KuchniaNie znam osoby, która by choć trochę nie lubiła czekolady :) Dziś przepis na domową nutellę z dodatkiem jabłek ! idealna do kanapek, naleśników, deserów... Składniki: 2 kg
Tradycyjna KuchniaDziś tradycyjny, babciny przepis na paprykę kwaszoną. Powstały sok z kiszenia używam do zakwaszania zup i innych potraw. Składniki: 5 kg świeżej papryki Sól, czosnek Suszony
Tradycyjna KuchniaSezon żurawinowy ciągle trwa, zatem nie ma co próżnować :) Ja dziś przyrządziłam pyszne i zdrowe konfiturki. Smacznego! Składniki: 1 kg żurawin 2 kg cukru Wykonanie: Owoce
Tradycyjna KuchniaNiedojrzałe, jeszcze zielone nasiona nasturcji można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają kapary. Moja ulubiona kuchenna sztuczka :) Niewielu z moich gości zauważyło
Tradycyjna KuchniaŚledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula
Tradycyjna KuchniaBarszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany
Tradycyjna KuchniaNa zielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi. Składniki: 75 dag
Tradycyjna KuchniaBadania potwierdzają, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Na dodatek pobudzają apetyt i działają uspokajająco. Botwinka
Tradycyjna KuchniaSzczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W
Tradycyjna KuchniaUwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego
Tradycyjna KuchniaŁagodny smak miodu idealnie łączy się z papryką. To już drugi raz, kiedy na łamach bloga publikuję ten przepis ( poprzedni ). Zapasy zimowe rozeszły się w
Tradycyjna KuchniaKiszone ogórki to typowo polski przysmak, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić. Poprawiają pracę układu nerwowego oraz koncentrację, witaminę E oraz K, a także składniki
Tradycyjna KuchniaTak przygotowane śliwki idealnie nadają się jako dodatek do mięs lub sałatek. Kilka takich słoików koniecznie musi się znaleźć każdego roku w mojej spiżarni. Składniki: 40
Tradycyjna Kuchnia