przetwory - 14998 przepisów (strona:796/1000)

Czereśnie w syropie alkoholowym do słoików 135

Sezon czereśniowy w pełni, więc u mnie w kuchni również jest ich pełno. Dziś proponuję pyszny deser dla dorosłych- owoce zanurzone w alkoholu. Składniki: 1 ½ kg

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura do mięs- borówkowa z gruszką i jabłkiem (na zimę) 86

Uwielbiam połączenie mięsa z delikatną słodyczą. Dlatego też każdego roku przyrządzam konfitury specjalnie przeznaczone do mięs. Polecam moją ulubioną borówkowo- gruszkowo- jabłkową. Składniki: 2 kg borówek

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura morelowa 74

Uwielbiam morele! Nie może zatem zabraknąć konfitur ich udziałem. Składniki: 1 kg moreli 80 dag cukru ½ szklanki wody Sposób przygotowania: Morele wypłukać, odsączyć, przekroić na pół

Tradycyjna Kuchnia
Marynowane ostre ogórki meksykańskie do słoików na zimę 101

Prócz konserwowych i kiszonych w moich zimowych zapasach nie może zabraknąć ogórków na ostro. Nazywam je "diabeliki", ze względu na dodatek papryczki i czosnku. Składniki: 2

Tradycyjna Kuchnia
Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę 227

Mix grzybowy, w połączeniu z warzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z dyni z bananem 120

Ta konfitura idealnie pasuje do naleśników, ciast i innych deserów. Polecam! Składniki: ½ kg dyni 30 dag dojrzałych bananów ½ szklanki cukru Sok z ½ cytryny Wykonanie: Dynię obrać

Tradycyjna Kuchnia
Brzoskwinie marynowane w wiśniówce 65

Pyszny, alkoholowy dodatek do deserów. Idealnie komponuje się z lodami i owocami. Składniki: 1 kg brzoskwiń 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki wiśniówki Sposób przygotowania

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta czerwona pasteryzowana do słoików na zimę (po kurpiowsku) 146

Idealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7

Tradycyjna Kuchnia
Dynia pasteryzowana słodzona do słoików na zimę 87

Idealna jako dodatek do mięs. Składniki: 1 kg obranej dyni 60 dag cukru ½ łyżeczki kwasku cytrynowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

Tradycyjna Kuchnia
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 151

Uwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowaną cukinię  używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii

Tradycyjna Kuchnia
Słodka cukinia do słoików na zimę 92

Idealny dodatek do ciast i deserów przez cały rok Składniki: 5 kg cukinii, 3 kg cukru, 5 łyżeczek kwasku cytrynowego, 1 aromat pomarańczowy do smaku. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Suszone zielone pomidory a'la bakalie 98

Tegoroczne odkrycie- bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek. Składniki: 1 ½ kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 1 cytryna ¼ kg cukru ( do obtaczania

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka grzybowa z warzywami na zimę do słoików 112

Pyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy... Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200

Tradycyjna Kuchnia
Konfitury truskawkowe domowe 105

Pora zacząć gromadzić coroczne zapasy w swojej spiżarce :) Składniki: 1,1 kg cukru, 1 szklanka wody, 1 kg truskawek. Wykonanie: Wybrać truskawki twarde i dojrzałe. Starannie

Tradycyjna Kuchnia
Disslowej przedwojenna konfitura z róży 134

Przedwojenna kuchnia Marii Disslowej owiana jest niekwestionowaną sławą. Sporo w niej przepisów z użyciem dziko rosnących roślin w tym także róży.  Konfitura przygotowana w ten

Pyry na Gaz