przetwory - 14998 przepisów (strona:800/1000)

Keczup łagodny z cynamonową nutą 132

Keczup. Gęsty pomidorowy sos, który dzisiaj gości w prawie każdej lodówce. Pomimo różnych wariacji, stopni ostrości i dodatków słysząc słowo keczup prawie wszyscy od razu widzą

Pełny talerz
Ćwikła Lucyny Ćwierczakiewiczowej 180

Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasta do chleba z watróbki i jajek 237

Dzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu

Gosia gotuje
Przepyszna biała kiełbasa. Jak zrobić domową białą kiełbasę? 191

Wielkanocne śniadanie to nie tylko jajka, ale także domowa biała kiełbasa. Przeważnie podaję ją tylko parzoną albo zapiekaną z cebulą i piwem bo taką lubimy najbardziej

Smaczna Pyza
Schab parzonay z dodatkiem majonezu do chleba 343

Dzisiaj zapraszam na kolejmą domowa wędlinkę. Robiłam ja dosyć dawno, ale przepis został dokładnie spisany, więc dzisiaj bez obaw mogę go szczerze polecić. Domowa wędlina, to

Gosia gotuje
Ajwar, domowa pasta nie tylko do pieczywa 320

A jwar  to pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach,  najbardziej popularne  zestawienie to  papryka, bakłażan

SzczyptaSmaQ
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 141

Wiosną, kiedy z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych promieni słońca i oznak budzącej się przyrody nasze wymęczone zimą organizmy jadą już na oparach paliwa. Cera jakaś szara, włosy

SzczyptaSmaQ
Prawdziwe masło. Zrób je sobie sam! 143

Niektórzy z Was pewnie pamiętają jak kiedyś ich Babcia, na wsi, robiła w domu własne masło z wiejskiego mleka a właściwie śmietany. Może nawet macie jeszcze

Smaczna Pyza
Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem 109

Dostaliśmy siatkę brzoskwiń o których zapomnieliśmy. I w ostatnim momencie udało nam się ocalić około kilograma. No więc co było zrobić: słoiki na zimę! Składniki: ok

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Powidła śliwkowe z nutką cynamonu i goździków 175

Pamiętam, jak moja mama zawsze psioczyła, że się jej powidła przypalają i nie lubi ich robić. Ale jak można żyć bez domowych powideł śliwkowych? Warto się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Dżem malinowy 119

Jako, że czas malin mija nieubłaganie, a jeszcze gdzieniegdzie można je znaleźć - polecam zrobić dżem malinowy. Idealny i niezbędny przed nadchodzącą zimą! Wersja szybka, z -fixem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gofry na maślance 148

Jestem gofroholikiem i się tego ab-so-lut-nie nie wstydzę! ;) To już trzecie gofry, które robię. Przepis na moje ulubione znajdziecie TUTAJ <KLIK>

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Suszone pomidory w zalewie z ziołami 205

Do zrobienia suszonych pomidorów zabierałam się już jakiś czas. W poprzednim, wynajmowanym, mieszkaniu nie mieliśmy piekarnika i ratowaliśmy się małym, wolnostojącym, który był malutki i zżerał

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sok pomidorowy 144

Po suszeniu pomidorów została mi miska miąższu pomidorowego i gniazd nasiennych. Wyrzucić szkoda, na szybko wykorzystać taką ilość nie bardzo jest na co - co można więc

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowy mus jabłkowy z nutą cynamonu 182

Domowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików

Moja Delicja