przetwory - 14998 przepisów (strona:802/1000)

Kiszone cytryny, moje ulubione 133

J eden z lepszych dodatków do potraw.  Przygotowuje się je w ciągu 10 minut, po 4 tygodniach można już je konsumować, a efektem swojej pracy

SzczyptaSmaQ
Czosnek marynowany 126

Czosnek marynowany, to coś co szybko znika z mojej spiżarenki. Jest lekko octowy i (podobno) nie smakuje jak czosnek ;) Mam dwóch chętnych na niego - mojego Tatę

CookYourself
Czeko - jeżyna 131

W tym roku pierwszy raz w życiu, przerabiałam jeżyny. Zrobiłam dżem, galaretkę i czeko-jeżynę. Ta ostatnia, to eksperyment. Udany eksperyment! Lekko kwaśnawa z posmakiem czekolady

CookYourself
Najlepsza papryka marynowana 324

Sezon na paprykę trwa, więc i u mnie w kuchni papryka gości. Pojawiła się, póki co, w dwóch wersjach - w leczo - słoiki już zapasteryzowane, czekają na

CookYourself
Konfitura / krem bananowy z limonką 123

Przepis na konfiturę bananową z limonką bardzo mnie zaciekawił. Jako, że w domu miałam wszystkie potrzebne składniki do jego przygotowania, przystąpiłam do pichcenia. Na początku z

CookYourself
Zakwas na żurek 202

Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie

Anioły w kuchni
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 219

Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić

W kuchni Karmel-itki
Marynowane jajka z pastą z tuńczyka 187

Jajka, o ciekawym smaku i przepięknym kolorze - który zawdzięczamy koncentratowi z buraka- nadziane delikatną w smaku i prostą pastą z tuńczyka, chociaż tradycyjnie podane- tylko z

Kraina Miodem Płynąca
Dżem rabarbarowy z wanilią 127

Sezon na rabarbar się kończy, więc czas zabrać się za dżem. Z podanych składników wychodzą 3 średnie słoiczki (o pojemności ok. 300 ml) Dżem: 1 kg

Pełny talerz
Przecier pomidorowy z ziołami 142

Pomidorami zachwycałam się już nie raz. Niestety sezon na nie jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Pomyślałam sobie, że może warto ten smak zamknąć w słoiczku

Pełny talerz
Kandyzowana skórka pomarańczowa 113

Aromatyczna i niezastąpiona. Do bab, mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych

Pełny talerz
Zakwas na żurek 146

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku. Jednak, żeby miał dobry smak, potrzebuje dobrego zakwasu. Wiele osób obawia się przygotowania zakwasu w domu (sama do nich należałam

Pełny talerz
Keczup łagodny z cynamonową nutą 123

Keczup. Gęsty pomidorowy sos, który dzisiaj gości w prawie każdej lodówce. Pomimo różnych wariacji, stopni ostrości i dodatków słysząc słowo keczup prawie wszyscy od razu widzą

Pełny talerz
Ćwikła Lucyny Ćwierczakiewiczowej 169

Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A

Bernika - moj kulinarny pamietnik