przetwory - 15331 przepisów (strona:808/1023)

Mleko kokosowe 122

Mleko kokosowe jest tak na prawdę na tyle łatwe w wykonaniu, że na początku nie chciałam robić dla niego nawet osobnego wpisu. Mleko jednak potrzebowałam do

Lubczyk i Wanilia
Ser zgliwiały i zasmażony 245

Na wstępie bardzo przepraszam czytelników ale w tym miesiącu mam bardzo dużo spraw prywatnych dlatego w styczniu może być mało wpisów. Obiecuję jednak mimo wszystko dodawać

Lubczyk i Wanilia
Smalec wegetarianski (tradycyjny i........... o zgrozo z boczkiem) 178

Witam. Dzisiaj zamieszczę kolejną pastę do chleba tym razem z białej fasoli. Pasta ma smak charakterystyczny więc może nie podejść tym nie lubiącym tego warzywa

Lubczyk i Wanilia
Syrop morelowy 187

W nawiązaniu do posta poniżej dokładam dzisiaj przepis na syrop morelowy - domowy. Doskonała alternatywa na pyszny soczek w zimie i nie tylko:) Wystarczy, że otworzymy słoik

In my kitchen
Kiszone cytryny, moje ulubione 186

J eden z lepszych dodatków do potraw.  Przygotowuje się je w ciągu 10 minut, po 4 tygodniach można już je konsumować, a efektem swojej pracy

SzczyptaSmaQ
Czosnek marynowany 175

Czosnek marynowany, to coś co szybko znika z mojej spiżarenki. Jest lekko octowy i (podobno) nie smakuje jak czosnek ;) Mam dwóch chętnych na niego - mojego Tatę

CookYourself
Czeko - jeżyna 187

W tym roku pierwszy raz w życiu, przerabiałam jeżyny. Zrobiłam dżem, galaretkę i czeko-jeżynę. Ta ostatnia, to eksperyment. Udany eksperyment! Lekko kwaśnawa z posmakiem czekolady

CookYourself
Najlepsza papryka marynowana 374

Sezon na paprykę trwa, więc i u mnie w kuchni papryka gości. Pojawiła się, póki co, w dwóch wersjach - w leczo - słoiki już zapasteryzowane, czekają na

CookYourself
Konfitura / krem bananowy z limonką 174

Przepis na konfiturę bananową z limonką bardzo mnie zaciekawił. Jako, że w domu miałam wszystkie potrzebne składniki do jego przygotowania, przystąpiłam do pichcenia. Na początku z

CookYourself
Zakwas na żurek 244

Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie

Anioły w kuchni
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 269

Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić

W kuchni Karmel-itki
Marynowane jajka z pastą z tuńczyka 245

Jajka, o ciekawym smaku i przepięknym kolorze - który zawdzięczamy koncentratowi z buraka- nadziane delikatną w smaku i prostą pastą z tuńczyka, chociaż tradycyjnie podane- tylko z

Kraina Miodem Płynąca
Dżem rabarbarowy z wanilią 175

Sezon na rabarbar się kończy, więc czas zabrać się za dżem. Z podanych składników wychodzą 3 średnie słoiczki (o pojemności ok. 300 ml) Dżem: 1 kg

Pełny talerz
Przecier pomidorowy z ziołami 195

Pomidorami zachwycałam się już nie raz. Niestety sezon na nie jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Pomyślałam sobie, że może warto ten smak zamknąć w słoiczku

Pełny talerz