przetwory - 14998 przepisów (strona:817/1000)

Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 177

Domowy zakwas na żurek to  sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.Jakiej mąki użyć ? Dziś w

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim 165

Miałam ochotę na kawę, poszłam do kuchni i...........zrobiłam domowy majonez! W związku z tym, że własnie rozpoczął się sezon na dziki czosnek, który rośnie

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z pomarańczy i imbiru 149

Mój nowy manicure zainspirował mnie do zrobienia marmolady z pomarańczy :) Wykonawcą stylizacji moich paznokci jest: Aurelia Nails, zapraszam do polubienia jej: fan page'aSkładniki

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 164

Pasztet z królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że

Bon Appetit Małgorzaty
Chutney z botwiny na toście z grillowanym camembertem i orzechami 120

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jeśli w środku tygodnia nie macie sposobności przygotowywać je jakoś specjalnie to warto celebrować przygotowywanie oraz spożywanie śniadań choćby

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 137

W tym roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z płatków róży 144

Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam

Kuchnia domowa Ani
Botwinka pasteryzowana na zimę 203

W ubiegłym roku zrobiłam taką botwinkę na zimę. To naprawdę świetna sprawa, szczególnie jeśli ktoś lubi barszcz czerwony z botwinką czy zupę z buraków. Polecam gorąco

Kuchnia domowa Ani
Sok truskawkowy 186

Na zimę, jeśli tylko jest taka możliwość, robię różne soki. W tamtym roku robiłam wiśniowy i winogronowy, a w tym sezonie zaczynam tydzień temu od soku

Kuchnia domowa Ani
Dżem truskawkowy II 140

...czyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :)Składniki:pulpa z owoców truskawekcukierodrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytrynySposób przygotowania:1. Do

Kuchnia domowa Ani
Dżem z truskawek i jagód 136

Składniki:80 dag truskawek20 dag jagódcukier do smakusok z cytryny do smaku 1 żel-fix (lub koniturex)Sposób przygotowania:1. Umyte owoce rozgniatamy np. za pomocą

Kuchnia domowa Ani
Sok z czarnej porzeczki 181

Bogactwo witamin zamknięte w buteleczkach na zimę będzie jak znalazł :)Składniki:czarne porzeczki (u mnie 7-litrowe wiaderko)2 kg cukru (lub wedle smaku)Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Ogórki konserwowe (korniszony) II 170

Inna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe

Kuchnia domowa Ani
Kompot z czarnej porzeczki 151

W moim rodzinnym domu nie robiło się takiego kompotu, dlatego też skorzystałam z przepisu Aniki - dziękuję za inspirację :) Troszkę zmieniłam proporcje.Składniki:1 kg czarnych porzeczek1

Kuchnia domowa Ani
Dżem z cukinii 127

Zapraszam na dżem z cukinii według receptury mojej mamy.Składniki:3 kg cukinii3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego80 dag cukru3 dowolne galaretki (one nadadzą dżemowi kolorek)Sposób

Kuchnia domowa Ani