przetwory - 14998 przepisów (strona:824/1000)

Dyniowy curd na Festiwal dyni 186

Jak z pewnością zauważyliście, przepadam za wszelkiego rodzaju curdami. I choć generalnie preferuję polskie nazwy, ta wydaje mi się nieprzetłumaczna . Curd bowiem to coś pomiędzy kremem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowy curd marchewkowy 168

Dzisiaj, tak jak obiecałam, przepis na moją najnowszą miłość. Kto mnie trochę zna lub czyta bloga nieco uważniej ten wie, że za wszelkiej maści curdami przepadam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 135

Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem

SzczyptaSmaQ
Wściekła papryka – pikantna konfitura 164

Podróże kształcą (tych, którzy szukają wiedzy:) ). Z moich wypraw staram się przywieźć kulinarne perełki zapakowane w słoiczki, buteleczki, pudełeczka lub chociażby przepisy na karteczkach. Niezwykłe

SzczyptaSmaQ
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 177

Krajowa egzotyka. Przerabiamy stare receptury i sięgamy po bezpłatne, dziko rosnące i zdrowe owoce, bez chemii, ulepszaczy i genetycznych modyfikacji. Oczywiście, mowa o tych zbieranych na

SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 237

Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów. Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 140

Różano-pigwowy smak trunku polubią nawet wybredni smakosze, a wyjątkowy aromat wypłynie z odkorkowanej karafki niczym dżinn z zaczarowanej lampy. Cierpki smak pigwy znakomicie wzbogaca niebiańską

SzczyptaSmaQ
Ocet z dzikiej róży i głogu 228

Domowe octy powstałe w wyniku naturalnych procesów zawierają mikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem

SzczyptaSmaQ
Ocet Goji 182

Czy jagody goji są w ogóle  zdrowe? Przed laty sprawdzał to Simon Parry, dziennikarz "South China Morning", próbując dotrzeć do źródła w Tybecie

SzczyptaSmaQ
Marmolada śliwkowa z czarnym bzem i miętą 169

Marmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu, niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie

SzczyptaSmaQ
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 183

Wyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących

SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 167

Zimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na

SzczyptaSmaQ
Tarninówka, nalewka z tarniny ze śliwką i goździkiem 232

Kolejna nalewka z cyklu "Owoce Leśne". Tarki (owoce tarniny) wciąż są na gałązkach, można zebrać, dodać kilka składników i już za pół roku cieszyć się nalewką

SzczyptaSmaQ
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 175

Wykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów. W jej towarzystwie  rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym

SzczyptaSmaQ
Dżem wiśniowy z octem balsamicznym i pieprzem 116

Wiśnie już pięknie dojrzały na drzewie czas chować je na zimę w słoiki. W zeszłym roku na ostatnią chwilę zdążyłam zrobić dżem wiśniowy z octem balsamicznym

Basia w kuchni