Mamy swoje pomidory, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowego soku na zimę;) Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się
Z miłości do słodkościNie wiem czy nie za późno już na ten przepis, ale całkiem mi umknął:) Tak czy inaczej sok jest wart wypróbowania. Zimą nie ma nic
Z miłości do słodkościZaprawiacie ogórki? Zresztą, po co pytam, na pewno tak:) Ja najczęściej robię tradycyjne ogórki kiszone, ale przygotowuję także różne sałatki warzywne na zimę oraz takie oto
Z miłości do słodkościZdradziłam Wam już przepisy na moje soki z malin, z pomidorów, wiśni i czarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony
Z miłości do słodkościwiem skąd taka nazwa może, dlatego że zielone porowate, ale czy przypominają krokodyla??? Nieważne. Jedno jest pewne, są to pyszne ogóreczki, które weszły do moich stałych przepisów na przetwory. Jeżeli ktoś lubi ostre i pikantne, to na pewno podany przepis zaspokoi jego smakowe podniebienie. Jak to robimy: 3 kg. małych ogórków, kroimy na ćwiartki, solimy
W kuchennym oknie Ewynaszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę
Salonik smakówJeśli na Waszej działce rosną owoce, wykorzystajcie je do przetworów. Polecam Wam nie tylko dżemy i konfitury, ale także nalewki. W dawnych czasach były przyrządzane głównie przez mnichów w celach leczniczych, dziś są często uwieńczeniem posiłku lub dodatkiem do słodkich dań. Składniki: 1,5 kg świeżych malin 1 litr spirytusu 2 szklanki wody 400 g cukru Maliny przekładamy do słoja
Salonik smakówCzereśnie mają właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym chronią serce. A sezon na nie krótki, jedzmy więc czereśnie w przetworach. Składniki: 2 kg czereśni 0,5 litra octu 1 litr wody 1 kg cukru cukier waniliowy Wszystkie składniki gotujemy i troszkę studzimy. Ciepłą zalewą zalewamy czereśnie w słoikach, zakręcamy
Salonik smakówjuż wszystkie przetwory z ogórków zrobione, a na pędach są jeszcze te najmniejsze (do 3 cm długości), zrywam je i konserwuję. Składniki: 2 kg ogórków 1 szklanka octu 4 szklanki wody 1 łyżka soli 4 łyżki cukru Wszystkie składniki gotujemy i studzimy. Do słoika wkładamy: czosnek, gorczycę, ziarnka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Przestudzona zalewą zalewamy ogórki
Salonik smakówMoje pierwsze podejście do dyni ;) Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię
Czerwona Porzeczkawinem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli doskonale znacie kuchnię polską, warto aby mieć przepiękny album, aby pojechać na polską wieś i docenić
Brzuszki ŁakomczuszkiTo chyba najlepsze z przygotowywanych dotychczas powideł, zrobiłam je pierwszy raz w ubiegłym roku i cieszyły się wielkim powodzeniem. Moja najmłodsza Córcia wyjada je
Smaczne ZdroweDzisiaj podam Wam przepis na domową przyprawę z suszonych warzyw i ziół. To taka domowa vegeta, kucharek czy jarzynka - pod taką nazwą znajdziecie coś podobnego w
Smaczna PyzaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Powidła śliwkowe z czekoladą zwane również czekośliwką lub nutellą śliwkową to odpowiednik znanych czekoladowych smarowideł na kanapki sprzedawanych w
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Mus z gruszek z dodatkiem soku i skórki pomarańczy. Mus nie zawiera ani grama cukru, ponieważ gruszki same w
Marta Gotuje