przetwory - 14998 przepisów (strona:823/1000)

Zakwas na żurek 250

Dzisiaj kolejny przepis, który może się okazać przydatny przy przedświątecznych przygotowaniach, zakwas na żur. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i kupić taki gotowy w sklepie, ale

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane plasterki pomarańczy 300

Przy okazji sezonu na cytrusy zawsze, obok  kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane skórki pomarańczowe 173

Podawałam już na blogu przepis na kandyzowane plasterki pomarańczy. Dorzucam jeszcze przepis na skórki. Możemy je zamknąć w słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z kardamonem 196

Wizyta u Małgosi na Akacjowym blogu wywołała u mnie nie tylko miłe wspomnienia z moich podróży po pięknej południowej hiszpańskiej prowincji, Andaluzji

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 485

Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie 

Kulinarne przygody Gatity
Domowy biały ser 182

  Parę dni temu stałam się posiadaczką grzybka tybetańskiego.  Nie zamierzam jednak robić żadnej kuracji uzdrawiającej, ani nic w tym stylu. Zamierzam natomiast robić swój

Kulinarne przygody Gatity
Pure z pieczonych buraków 199

Pieczone buraki Dziś przepis bardzo prosty, ale postanowiłam go zapisać, bo szczególnie na wiosnę czy też  latem, gdy  buraki 

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem 221

Do tej pory robiłam konfiturę tylko z wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych owoców. W tym roku doszłam do wniosku jednak, że trzeba

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 311

Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z borówki amerykańskiej 159

Pisałam już wcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w  tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że

Kulinarne przygody Gatity
Suszone grzyby 196

Jak co roku, we wrześniu uruchamiam moją suszarkę do grzybów i owoców. Suszyłam już jabłka, teraz przyszła pora na grzyby. Tym razem suszyłam

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 206

 Oto ajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni

Kulinarne przygody Gatity
Domowa harissa, ostra pasta z chili 204

Sezon na paprykę w pełni, więc i przy okazji papryczki chili też obrodziły. Znajdziemy je  w sklepach w  dobrej cenie. Nie pozostało mi nic

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z aronii i śliwek 190

Ciągle trwa sezon na przetwarzanie owoców i warzyw, aby potem w trakcie zimy móc z nich skorzystać, kiedy na targach już zabraknie świeżych produktów. Uwielbiam w

Kulinarne przygody Gatity
Jesienny chutney dyniowo-rokitnikowy 253

Lubię jesień zamykać do słoiczków, żeby nie było zbyt nudno zimą. Najlepiej, gdy słoiczki są w jasnych barwach.  W przydomowym ogródku rosną u mnie krzewy

Sajkofanka smaku