przetwory - 14998 przepisów (strona:823/1000)

Barbecue 163

   Nasza przyprawa barbecue: -papryka słodka -gorczyca -cebula mielona -czosnek mielony -pieprz ziołowy -bazylia -tymianek -oregano -goździki (ok. 7 szt.) -gałka muszkatołowa mielona -pieprz czarny

Maminek kulinarny
Papryka konserwowa 186

   Papryka przygotowana w domu smakuje najbardziej. Jest chrupiąca i we właściwej zalewie.    Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion.    Kroimy w

Maminek kulinarny
Jabłka wydrążane, w syropie 112

   Zawsze wśród owoców są te dorodne i te drobniutkie, co nie znaczy, że gorsze. One też mają swoje zastosowanie. Możemy je wykorzystać do ciasta

Maminek kulinarny
Dżemik z pigwy 129

   Jeśli już mamy pigwę możemy zrobić nie tylko nalewkę, ale też pyszny dżemik na zimę. Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, bogatym w witaminę C

Maminek kulinarny
Buraczki marynowane 179

   Marynowane buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zarówno wędlin,  jak i obiadów. Wybieramy najmniejsze buraczki. Gotujemy ok. 30 minut. Obieramy ze skórki.  

Maminek kulinarny
Musztarda miodowa z koperkiem 124

   Musztardę wszyscy znają. My proponujemy zupełnie inną wersję. Za podpowiedź bardzo dziękujemy Beatce ( miałaś rację-smakuje rewelacyjnie! :). Wystarczy: -słoiczek 200 ml musztardy -2-3

Maminek kulinarny
Mielonka domowa 194

   Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność, że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy. Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu

Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 172

   Nie ma nic lepszego jak domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o

Maminek kulinarny
Cebulka marynowana 162

   Marynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 132

   Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne. Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcem

Maminek kulinarny
Dżem agrestowy 100

   Powoli przygotowujemy zapasy na zimę. Dżem agrestowy wykorzystamy do ciast i jako dodatek do pieczywa. Składniki: -2 kg agrestu -1,5 kg cukru  

Maminek kulinarny
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 157

   Kolejny dżemik, który bardzo lubimy mieć w naszej  spiżarni. Składniki: -1,5 kg truskawek -1 kg rabarbaru -1,25 kg cukru    

Maminek kulinarny
Ogórki konserwowe z selerem 306

   Sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki. Składniki: -2 kg ogórków -kawałek selera -jedna lub dwie papryki -2-3

Maminek kulinarny
Agrest w truskawkowym syropie 131

   Propozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 957

   Mimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie. W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo. Składniki: -2 kg ogórków -2 marchewki -1 papryka -1 cebula

Maminek kulinarny