przetwory - 15331 przepisów (strona:829/1023)

Jabłka na szarlotkę 203

   Jabłka obrodziły.  Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę. Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki. Aby szarlotka

Maminek kulinarny
Smalec domowy 152

   Pamiętacie nasz chleb z cebulką? Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec. Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu

Maminek kulinarny
Barbecue 203

   Nasza przyprawa barbecue: -papryka słodka -gorczyca -cebula mielona -czosnek mielony -pieprz ziołowy -bazylia -tymianek -oregano -goździki (ok. 7 szt.) -gałka muszkatołowa mielona -pieprz czarny

Maminek kulinarny
Papryka konserwowa 223

   Papryka przygotowana w domu smakuje najbardziej. Jest chrupiąca i we właściwej zalewie.    Paprykę myjemy i oczyszczamy z nasion.    Kroimy w

Maminek kulinarny
Jabłka wydrążane, w syropie 151

   Zawsze wśród owoców są te dorodne i te drobniutkie, co nie znaczy, że gorsze. One też mają swoje zastosowanie. Możemy je wykorzystać do ciasta

Maminek kulinarny
Dżemik z pigwy 171

   Jeśli już mamy pigwę możemy zrobić nie tylko nalewkę, ale też pyszny dżemik na zimę. Pigwa jest bardzo zdrowym owocem, bogatym w witaminę C

Maminek kulinarny
Buraczki marynowane 222

   Marynowane buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zarówno wędlin,  jak i obiadów. Wybieramy najmniejsze buraczki. Gotujemy ok. 30 minut. Obieramy ze skórki.  

Maminek kulinarny
Musztarda miodowa z koperkiem 165

   Musztardę wszyscy znają. My proponujemy zupełnie inną wersję. Za podpowiedź bardzo dziękujemy Beatce ( miałaś rację-smakuje rewelacyjnie! :). Wystarczy: -słoiczek 200 ml musztardy -2-3

Maminek kulinarny
Mielonka domowa 235

   Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność, że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy. Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu

Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 215

   Nie ma nic lepszego jak domowe wyroby. Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie. Składniki: -ok. 1 kg łopatki -golonka o

Maminek kulinarny
Cebulka marynowana 199

   Marynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań. Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej. Składniki: -1/2

Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 182

   Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne. Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcem

Maminek kulinarny
Dżem agrestowy 139

   Powoli przygotowujemy zapasy na zimę. Dżem agrestowy wykorzystamy do ciast i jako dodatek do pieczywa. Składniki: -2 kg agrestu -1,5 kg cukru  

Maminek kulinarny
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 190

   Kolejny dżemik, który bardzo lubimy mieć w naszej  spiżarni. Składniki: -1,5 kg truskawek -1 kg rabarbaru -1,25 kg cukru    

Maminek kulinarny
Ogórki konserwowe z selerem 358

   Sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki. Składniki: -2 kg ogórków -kawałek selera -jedna lub dwie papryki -2-3

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania