Konfitura z róży to prawdziwy rarytas. Płatki zbieram z dzikiej róży rosnącej na działkach. Składniki: szklanka płatków z róży pół szklanki cukru cytryna litr wody Płatki
prawdziwe jedzenieW zeszłym tygodniu miałam iście pomidorowy festiwal... Pomidorowa uczta na co dzień i zapasy na zimę... w tym roku przebogate. Szczegóły zdradzać będę systematycznie w
Delicious TitbitsW zeszłym roku pierwszy raz robiłam ogórki z curry i był to pełen sukces bo jako pierwsze zniknęły z półki w spiżarce. W tym roku zrobiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikangielskie, gorczycę, sporo ziaren kolorowego pieprzu, baldach kopru i zrobiłam gwiazdki z marchewek. Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach
Bernika - moj kulinarny pamietnikTen dodatek do dań, głównie mięsnych potraw ma postać ni sosu, ni pasty, można powiedzieć, że to relish. Relish można spotkać w kuchniach całego świata, tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiesamowicie aromatyczne, bardzo praktyczne, proste w przygotowaniu. A do tego tak smaczne, że znika z mgnieniu oka. I ta pyszna galaretka...palce lizać! :) Składniki (na 5
Kulinarny PamiętnikDzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam! Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej , którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest
Pora coś zjeśćOgórki małosolne to jedna z tych rzeczy, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. A sezon na ogórki małosolne powoli się już zaczął. Piotrek ma swój przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRabarbar i truskawki to hit sezonu. Wszyscy chcą przygotować jakiś swój autorski przepis z ich udziałem. W zeszłym tygodniu na śniadaniu przed warsztatami pierogowymi Dorota poczęstowała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCukier pachnący latem! Cukier lawendowy to moje zeszłoroczne odkrycie, można go wykorzystać do wypieków, deserów oraz do słodzenia herbaty. Uwielbiam zapach lawendy. Lawenda rośnie na naszej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiotrek przyniósł całe wiaderko malin, leśnych malin! Sama go namówiłam, aby poszedł do lasu. Chciałam zrobić maliny w syropie, które są idealne na jesienną niepogodę i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne , gdyż jemy ich spore ilości. Natomiast w litrowych słoikach przygotowujemy ogórki kiszone na zimę. Ogórki kiszone to przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy składnik sałatek jarzynowych . Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChutney , czatnej- to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię