Składniki : (wyszło mi 5 słoiczków) 1 kg owoców czarnej porzeczki 1 kg i szklanka cukru 1 szklanka dobrej wody Przygotowania : Czyste owoce wsypujemy na
Proste PotrawyPomysł podpatrzyłam na blogu - MojeTworyPrzetwory, ale czytam że, przepis pochodzi z Wielkie Żarcie , ale Wielkie Żarcie też go podpatrzyło :)Dżem smaczny, dlatego pokusiłam się o jego
Proste Potrawytylko z renklod i łączone jabłko z aronią. Składniki moich kompotów : renklody około 1 kg aronii kilka jabłek cukier Przygotowanie : Owoce umyć ( nadpsute odrzucić ), słoje na przetwory myjemy dokładnie Osączone na sicie owoce wkładać do słojów tak by nie było ich zbyt pełno ( ja wkładam do małego luzu, na 3/4 objętości słoja, garść aronii, potem pokrojone
Proste PotrawyOtwieram sezon na przetwory z dyni :) Dziś pyszna dynia konserwowana winem białym. Pierwszy raz zrobiłam ją jakiś czas temu temu i mogę powiedzieć; warto trochę się potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna. Składniki : 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni 1 kg i 1 szklanka cukru 5 limonek- około 30 dag, ale cytryny też pewnie mogą być
Proste PotrawySkładniki : małe papryczki ostre lub łagodne- najlepsze " mięsiste"np. czuszka sól około 2 łyżek cukier -1/2 szklanki łodygi winogrona, kilka ziaren ziela angielskiego 1/2
Proste Potrawyprzygotowania tych przetworów użyłam Żelfix-u Składniki : 1 kg brzoskwiń 1 torebka żelfixu 2:1 0,5 kg cukru Przygotowanie: Owoce umyć i sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki Dalej postępować według przepisu jaki jest na torebce Żelfixu Gorącą masą owocową napełniać czyste, suche słoiczki, do pełna. Dla pewności pasteryzowałam je przez 5 min. Dżemu będę używać
Proste PotrawySkładniki : 5 twardych gruszek cytryna 250 ml octu winnego 0,5 ml wody 20 dag cukru, kilka ziaren zielonego pieprzu garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Umyte
Proste PotrawySkładniki: około 1 kg umytej aronii (najlepsza przemrożona) 1 kg cukru Przygotowanie: Aronię wsypujemy stopniowo do umytego, dużego słoja i zasypujemy cukrem- przykrywamy szczelnie gazą
Proste Potrawygotować do momentu, aż składniki się "rozlecą " i połączą Cukier dodawać w ostatnim momencie, spróbować, czy nie jest dość słodkie Moje gruszki i dynia były bardzo słodkie, nie dosładzałam przetworu prawie wcale :) Gdy masa jest już szklista, przekładamy do wyparzonych i umytych słoiczków Ja dla pewności pasteryzuję jeszcze mus w słojach przez 10 min. od momentu zagotowania wody w garnku
Proste PotrawyDziś post o ...kiszeniu kapusty.Na pewno temat mało popularny, ale czemu nie napisać o tym choć parę słów? Jeszce niedawno w wielu domach kiszenie kapusty było
Proste Potrawyskładniki : 50 dag małej cebulki, najlepsza byłaby szalotka 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 łyżki cukru, łyżka soli 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i
Proste PotrawyZnalazłam mandarynki w dobrej cenie. I właśnie teraz w środku zimy zrobiłam z nich powidła :) Przepis pochodzi z Kuchni Nr. specjalny 2/2000 Składniki : 1 kg mandarynek
Proste PotrawySkładniki : 2 kg czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z
Proste PotrawyJutro, jeśli tylko dopisze piękna pogoda proponuję wyprawę po kwiaty mniszka. Bo najlepiej zbierać je w pogodny, słoneczny dzień, przed samym południem kiedy kwiaty są
Proste Potrawy