Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i
prawdziwe jedzenieSłodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy
prawdziwe jedzenieSkładniki :Kg truskawekPół szklanki cukru Truskawki myjemy, obrywamy z nich ogonki i wrzucamy na patelnię razem z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok. Zwiększamy
prawdziwe jedzenieSezon na truskawki to bardzo ulotna chwila. Dziś ugasimy pragnienie kompotem i zamkniemy ten smak w słoiczki na zimowe dni. Składniki: truskawki woda cukier Wodę z
prawdziwe jedzenieSpiżarnia pełna słoiczków. Dżemy i kompoty gotowe na cały rok bez truskawek. Ale jest
prawdziwe jedzeniewody (ciepłej) łyżka soli 3 ząbki czosnku koper ziele angielskie Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do przestygnięcia. Kupuję tylko sól niejodowaną i uważam, że inna się do przetworów nie nadaje. Umyte i ewentualnie nadkrojone ogórki upychamy w słoiku lub garnku, dodajemy czosnek i kilka ziaren ziela angielskiego. Czasem dodaję też cząber jak do kwaszonych by ogórki były
prawdziwe jedzeniepuszczą sok zwiększamy płomień. Co jakiś czas mieszamy by się nie przypaliły. Konfiturę gotujemy około godziny aż sok zgęstnieje. Ciepłą konfiturą napełniamy słoiki. Ostawiamy je do góry dnem. Kiedy przetwory ostygną sprawdzamy czy pokrywki się zassały czyli mają wklęsłe wieczka. Jeśli zdarzy się jakiś niedokręcony słoiczek to trzeba go spasteryzować (lub przeznaczyć na bieżącą konsumpcję:)) Porzeczkowe słoiczki można spokojnie przechowywać
prawdziwe jedzenieWłaśnie przelałam moją nalewkę do mniejszych słoików. Dziś minął rok odkąd ją zrobiłam. Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów
prawdziwe jedzenieBorówka leśna czyli brusznica. Tak samo jak czarne jagody borówki zbieramy w lesie. Można też dostać je na bazarach. W przeciwieństwie do borówek ogrodowych brusznica ma
prawdziwe jedzenieKonfitura z róży to prawdziwy rarytas. Płatki zbieram z dzikiej róży rosnącej na działkach. Składniki: szklanka płatków z róży pół szklanki cukru cytryna litr wody Płatki
prawdziwe jedzenieW zeszłym tygodniu miałam iście pomidorowy festiwal... Pomidorowa uczta na co dzień i zapasy na zimę... w tym roku przebogate. Szczegóły zdradzać będę systematycznie w
Delicious TitbitsW zeszłym roku pierwszy raz robiłam ogórki z curry i był to pełen sukces bo jako pierwsze zniknęły z półki w spiżarce. W tym roku zrobiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikangielskie, gorczycę, sporo ziaren kolorowego pieprzu, baldach kopru i zrobiłam gwiazdki z marchewek. Niskie stężenie octu w tym przepisie wymagana pasteryzacji słoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeżeli przygotowywaliście sok z aronii, na pewno zostały Wam owoce. Ja przygotowałam z nich dżem. Dodałam do nich jabłka, aby zneutralizować smak aronii.
Sto kolorów kuchniZima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach
Bernika - moj kulinarny pamietnik