obicie czasem przetwory na zimę??? Na pewno! A jeśli nie to dziś che wam pokazać ,że zrobienie dżemu jest szybkie i łatwe a do tego ogromnie satysfakcjonujące. Tak tak nie ma nic lepszego niż dżemik własnej produkcji to takie "wiesz co jesz". Tylko niech nie krzyczą na mnie Ci co są na dietach i uwielbiają się w zdrowej
FarmażonyMarmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków.Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu.Marmoladę możecie robić z jabłek z
kolorowotorcikowoWiśnie są teraz tanie, smaczne i bardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaaadaaammmm! Sezon na pomidory rozpoczęty! Niebawem zabiorę się za przetwory pomidorowe: ketchupy, koncentraty, sosy... Z racji tego, że pojawiły się moje ulubione pomidory malinowe postanowiłam je...upiec i zrobić zupkę! Składniki: 1 kg pomidorów malinowych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 l bulionu kolendra grzanki z serem Pomidory myjemy
Olikowa kuchniaDzisiaj uciekłam troszkę od przepisów związanych z przygotowywaniem przetworów bo chciałam Wam przedstawić to aromatyczne i lekko kwaskowe ciasto dwukolorowe. Sezon na wiśnie trwa więc może skusicie się :) Składniki: - 500 g wiśni - 6 jajek - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Jajka
Zainspirowana w kuchnizłapała", jeśli tak, dżem jest gotowy Z podanej ilości składników przygotowałam około 700g dżemu, czyli trzy widoczne na zdjęciach słoiczki + trochę do natychmiastowej konsumpcji. Dżem wylądował w szafce z przetworami i na pewno umili w przyszłości nasze śniadanie lub kolację
Smakołyki BerenikiKolejne zapasiki na zimę. Za czarną porzeczką nie przepadam za bardzo, ale taka konfikturka nawet mi smakuje. Uwielbiam jej dodatek w ciastach, jej kwaskowatość idealnie
Monia miesza i gotujePost Dżem jagodowy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Fasolka szparagowa konserwowa (na zimę) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Powidła ze śliwek węgierek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojekanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała. A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo nie możecie ich jeść to zróbcie na zimę Ogórki kiszone w słoikach. U mnie na pewno ich nie zabraknie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWymyśliłam sobie takie niecodzienne połączenie i wyszła mi z niego wspaniała konfitura o rubinowej barwie i konsystencji musu :) Kwaśny smak porzeczek w połączeniu ze słodkim ananasem
Delicious TitbitsMam w swoim ogródki krzaczki borówki amerykańskiej. W tym roku wyjątkowo obrodziły, więc jakoś trzeba je zagospodarować. Zrobiłam frużelinę która jest świetnym dodatkiem do deserów, przekładania
Ala piecze i gotujeniestety. Więc skoro owoców jest pod dostatkiem, to piekę i przerabiam na inne "dziwne" rzeczy. Dziś w lodówce chłodzi się np. sernik na zimno z jagodami. Na przetwory jakoś w tym roku nie mam czasu, ani ochoty. Może jednak zmobilizuję się i zrobię chociaż trochę słoiczków z sokami na zimę :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków