gotowanie" w ok. 100 stopniach. Wystarczy nastawić urządzenie rano, a już za kilka godzin będzie można cieszyć się smacznym obiadem. Już nie mogę się doczekać sezonu na robienie przetworów, ponieważ w wolnowarze będą się robić same! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry!Oprócz sezonu na truskawki czy czereśnie, mamy też sezon na róże. Warto pozbierać płatki tych najbardziej pachnących np. róży stulistnej i zamknąć jej aromat
Pora coś zjeśćPost Frużelina malinowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeNastępnie słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i studzimy w ten sposób. Kiedy będą całkowicie zimne, dostawiamy normalnie w chłodne miejsce. * w oryginale: "Ogórki w miodzie Helenki"; ** źródło: „ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012) Pozdrawiam i życzę przyjemnych doznań ogórkowych! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkinalepki do metkownicy, czyli te cenowe metki. W przypadku zapraw, które powtarzają się co roku i nie odbiegają od normy, tzn. nie stanowią nowej pozycji na liście naszych dotychczasowych przetworów, warto oznaczyć sobie rok produkcji danych weków. Przy pomocy tychże metek. Wystarczy na każdej takiej nalepce napisać rok produkcji i proszę! Bez żadnych dodatkowych wysiłków zaprowadzimy w ten sposób porządek
W kuchni Karmel-itkiKromek z Masłem , Kruche Babeczki 2. W Krainie Smaku 3. Gruszka z Fartuszka . 4. Burczy mi w brzuchu. 5. Bake & Taste 6. Dusiowa Kuchnia. 7. Moje Twory Przetwory 8. Pieczarka Mysia 9. Grażyna Gotuje 10. Tomek gotuje 11. Proste Potrawy 12. Rybka zwana Martą 13. Tapenada 14. Madame Edith 15. Prawda jest taka, że wszyscy zasługują na nominację
W kuchni Karmel-itkipalenisku w kominku. Deszcz dudni o szyby, a wiatr huczy w kominie. Jesień. Wilgotne powietrze, mokre chodniki, szare dni i mgliste poranki. Jesień. Zapach cynamonowej szarlotki, smak dyniowych przetworów. Jesień. Kiedy tak wieczorem, po powrocie, siadam przed kominkiem z zeszytem w dłoni, nasłuchuję opowieści ognia. I czasem lubię umilić sobie czas. NALEWKA Z ZIAREN KAWY. /od sąsiadki;/ ok. szklanki
W kuchni Karmel-itkitrzustki. Także, sami widzicie, ileż przynosi korzyści spożywanie aronii! Co prawda przez bogactwo w garbniki, aronia jest mało soczysta i ma charakterystyczny, cierpki smak. Jednak idealnie nadaje się na przetwory - dżemy, soki, galartki, czy też na takie koktajle. KOKTAJL Z ARONII I MALIN. /autorski;/ dla 2-4 osób szklanka aronii szklanka malin 500 ml kefiru 3-4 łyżki miodu (użyłam
W kuchni Karmel-itkiTego jeszcze nie robiłam. Przyznam się, że w tym roku to moja pierwsza przygoda z rabarbarem. Unikałam jak mogłam , po prostu się bałam. Konfitura wyszła przypadkiem
Blondynka GotujeTen dżem robię od kilku lat. Co roku zamawiam 20 kg truskawek i "bawię się" z nimi pół dnia. Nie mam czasu ani cierpliwości na smażenie
Blondynka GotujeA to jest Mus Truskawkowy, za którym szaleje mój kochany Syn:) Gdy truskawki mam już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić
Blondynka GotujeNigdy nie robiłam dżemu z moreli. Moja Przyjaciółka ciągle o nim mówi, jaki pyszny i same Ochy i Achy, ale nigdy go nie robiła, ja zresztą
Blondynka GotujeSkładniki na 1 słoik 500 ml: 1 litr czarnej porzeczki ( ok.540 g) cukier (znowu na oko, do smaku) Wykonanie:Porzeczkę opłukałam, pozbawiłam łodyżek. Smażyłam około
Blondynka GotujeDziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w
Blondynka Gotujemoich przetworów zostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia
Blondynka Gotuje