przetwory - 14998 przepisów (strona:864/1000)

Gulasz wołowo-warzywny z wolnowaru 137

gotowanie" w ok. 100 stopniach. Wystarczy nastawić urządzenie rano, a już za kilka godzin będzie można cieszyć się smacznym obiadem. Już nie mogę się doczekać sezonu na robienie przetworów, ponieważ w wolnowarze będą się robić same! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Cukier różany 119

Dzień dobry!Oprócz sezonu na truskawki czy czereśnie, mamy też sezon na róże. Warto pozbierać płatki tych najbardziej pachnących np. róży stulistnej i zamknąć jej aromat

Pora coś zjeść
Frużelina malinowa 327

Post Frużelina malinowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Sezon ogórkowy #2. OGÓRKI MIODOWE. 146

Następnie słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i studzimy w ten sposób. Kiedy będą całkowicie zimne, dostawiamy normalnie w chłodne miejsce. *  w oryginale: "Ogórki w miodzie Helenki"; ** źródło: „ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012) Pozdrawiam i życzę przyjemnych doznań ogórkowych! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Etykietki - sposób 2.Sezon Ogórkowy #4. OGÓRKI WARSZAWSKIE. 170

nalepki do metkownicy, czyli te cenowe metki. W przypadku zapraw, które powtarzają się co roku i nie odbiegają od normy, tzn. nie stanowią nowej pozycji na liście naszych dotychczasowych przetworów, warto oznaczyć sobie rok produkcji danych weków. Przy pomocy tychże metek. Wystarczy na każdej takiej nalepce napisać rok produkcji i proszę! Bez żadnych dodatkowych wysiłków zaprowadzimy w ten sposób porządek

W kuchni Karmel-itki
Versatile Blogger Award. 125

Kromek z Masłem , Kruche Babeczki 2. W Krainie Smaku 3. Gruszka z Fartuszka . 4. Burczy mi w brzuchu. 5. Bake & Taste 6. Dusiowa Kuchnia. 7. Moje Twory Przetwory 8. Pieczarka Mysia 9. Grażyna Gotuje 10. Tomek gotuje 11. Proste Potrawy 12. Rybka zwana Martą 13. Tapenada 14. Madame Edith 15.  Prawda jest taka, że wszyscy zasługują na nominację

W kuchni Karmel-itki
Wieczory przy kominku. NALEWKA Z ZIAREN KAWY. 174

palenisku w kominku. Deszcz dudni o szyby, a wiatr huczy w kominie. Jesień. Wilgotne powietrze, mokre chodniki, szare dni i mgliste poranki. Jesień. Zapach cynamonowej szarlotki, smak dyniowych przetworów. Jesień. Kiedy tak wieczorem, po powrocie, siadam przed kominkiem z zeszytem w dłoni, nasłuchuję opowieści ognia.  I czasem lubię umilić sobie czas. NALEWKA Z ZIAREN KAWY. /od sąsiadki;/ ok. szklanki

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL Z ARONII I MALIN. 176

trzustki. Także, sami widzicie, ileż przynosi korzyści spożywanie aronii! Co prawda przez bogactwo w garbniki, aronia jest mało soczysta i ma charakterystyczny, cierpki smak. Jednak idealnie nadaje się na przetwory - dżemy, soki, galartki, czy też na takie koktajle. KOKTAJL Z ARONII I MALIN. /autorski;/ dla 2-4 osób szklanka aronii szklanka malin 500 ml kefiru 3-4 łyżki miodu (użyłam

W kuchni Karmel-itki
Konfitura z Rabarbaru 131

Tego jeszcze nie robiłam. Przyznam się, że w tym roku to moja pierwsza przygoda z rabarbarem. Unikałam jak mogłam , po prostu się bałam. Konfitura wyszła przypadkiem

Blondynka Gotuje
Konfitura z Truskawek dla Leniwych i Zapracowanych :) 145

Ten dżem robię od kilku lat. Co roku zamawiam 20 kg truskawek i "bawię się" z nimi pół dnia. Nie mam czasu ani cierpliwości na smażenie

Blondynka Gotuje
Truskawkowy Mus 138

A to jest Mus Truskawkowy, za którym szaleje mój kochany Syn:) Gdy truskawki mam już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić

Blondynka Gotuje
Dżem Morelowy 130

Nigdy nie robiłam dżemu z moreli. Moja Przyjaciółka ciągle o nim mówi, jaki pyszny i same Ochy i Achy, ale nigdy go nie robiła, ja zresztą

Blondynka Gotuje
Dżem z Czarnej Porzeczki 125

Składniki na 1 słoik 500 ml: 1 litr czarnej porzeczki ( ok.540 g) cukier (znowu na oko, do smaku) Wykonanie:Porzeczkę opłukałam, pozbawiłam łodyżek. Smażyłam  około

Blondynka Gotuje
Wiśniowa Konfitura dla Leniwych 158

Dziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z Dżemem I 224

moich przetworów zostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z  Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia

Blondynka Gotuje