Świeże figi z szynką westfalską wystarczy ułożyć na świeżych liściach szpinaku i skropić jakimś dressingiem. Dressing przygotowałam z syropu cukrowego, który trzymam w słoiczku, a który mi pozostał z przetworu od ETERNO: kiwi w syropie, można wykorzystać sok z limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępowidła przeważnie robię dopiero z ostatnich zwykłych węgierek. Te nieduże, pomarszczone na końcach i bardzo słodkie nie potrzebują wtedy dodatku cukru. Wcześniejsze odmiany śliwek nie są tak dobre na przetwory więc tym razem musiałam sypnąć nieco słodkości. Zobacz także przepis na pachnące przyprawami Powidła z węgierek i gruszek ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWracamy do przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Może mi nie uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika
Pora coś zjeśćkiszone ogórki. Na próbę zrobiłam tylko jeden słoik z obawy, że mogą się nie udać. Wyszły jednak całkiem dobre, najważniejsze, że w ogóle zjadliwe! W tym roku debiutuję z przetworami, nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego sama, tym razem moje podejście a przede wszystkim ciekawość świata, bardzo się zmieniły. Wszystkiego bardzo chcę spróbować sama, wszystkiego pragnę się nauczyć. Mój mózg jest
Mango PapajaFasolka szparagowa latem gości u nas bardzo często. Lubimy ją przede wszystkim ugotowaną i polaną masłem z bułką. Czasami dodaję strączki do sałatki czy np. usmażę
Smaczna PyzaZamknąć lato w słoiku - dzięki temu przepisowi każdy może poczuć zimą smak upalnego lata, ciepłych długich wieczorów i zabaw do białego ranka :) Składniki - 1 kg czerwonej
Świat SmakuCzuć jesień w powietrzu, oj czuć. Teraz jest najlepszy czas na przetwory z pomidorów, cukinii czy bakłażana. Właśnie z tych warzyw przygotowałam szybką przekąskę, idealną do podania na ciepło z kieliszkiem dobrego winka. Składniki : * pół bakłażana * pół cukinii * 3 pomidory malinowe * pół opakowania serka Almette z bazylią * 6 plasterków ogonówki wędzonej surowej * ulubione przyprawy * oliwa z oliwek
Magiczne Życie MartyObowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry! Póki kwitną róże, koniecznie trzeba Wam pokazać ten przepis, a wstyd przyznać, że trochę o nim zapomniałam! Jak mogłam! Niedawno pokazywałam Wam przepis na
Pora coś zjeśćnareszcie skończyłam w tym sezonie moją przygodę z przetworami z wiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale smak dżemu własnej roboty rekompensuje wszystko. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. 1 kg wiśni 1 kg cukru Sok z jednej cytryny Owoce umyć wydrylować
RAROSSAWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pomidory suszone w piekarniku w niskiej temp. przez kilka godzin a następnie marynowane w gorącym oleju z
Marta GotujeKolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet
kolorowotorcikowoMój ulubiony dżem. Połączenie śliwki i kakao to połączenie idealne. Mogła bym jeść i jeść... ale tak chyba nie wolno ?! Dlatego, gdy kończę słoiczek nie
kolorowotorcikowo