przetwory - 14998 przepisów (strona:866/1000)

Pasta z grzybów leśnych 186

Grzyby suszę, marynuję, panieruję, smażę, duszę, gotuję... różne gatunki na różne sposoby. I przyszło mi do głowy jeszcze jedno - a gdyby tak zrobić pastę, takie smarowidło

Smaczna Pyza
Borowiki z marynacie miodowej 134

Grzyby marynuję przeważnie w jeden, sprawdzony od lat, sposób - właśnie takie lubi najbardziej moja rodzina i przyjaciele. Rodzajów marynat jednak może być wiele - każdy może modyfikować

Smaczna Pyza
Powidła śliwkowe, tradycyjne, jak u Babci 357

Powidła śliwkowe to kolejny smak dzieciństwa. Jak zrobić takie najlepsze i jednocześnie najprostsze opiszę Wam właśnie dzisiaj. Babcia nie robiła zbyt wielu przetworów, ale powidła z późnojesiennych, słodkich węgierek musiały znaleźć się w małej piwniczce. Najbardziej lubiłam smarować nimi świeży chleb z dodatkiem białego sera albo po prostu wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Babci dawno z nami

Smaczna Pyza
Powidła węgierkowo - gruszkowe, z przyprawami 124

Powidła śliwkowe, takie najzwyklejsze już wysmażone więc część śliwek postanowiłam wykorzystać inaczej. Wymieszałam je ze słodkimi gruszkami i doprawiłam żeby nabrały innego charakteru. Taka wersja też

Smaczna Pyza
Konfitura z całych pomarańczy 212

wykorzystałam właściwie całe owoce, razem ze skórkami. Zima to czas kiedy przyjeżdżają do nas cytrusy i to w wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast

Smaczna Pyza
Konfitura z czerwonych pomarańczy 146

Czerwone pomarańcze to owoce, na które nie mogłam w sklepach natrafić dość długo. Nie jakiś rarytas, ale są mniej okazałe i droższe niż zwykłe. Pewnie dlatego

Smaczna Pyza
Sosna. Syrop. Nalewka. Majowe rwanie więc pędem po pędy ! 138

Maj to pora rwania pędów sosnowych na syrop i nalewkę. Co roku o tym przypominam bo syrop sosnowy i sosnówka to świetne leki pomagające przy przeziębieniach

Smaczna Pyza
Żółciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej 210

Marynowanym żółciakiem poczęstowali mnie kilka lat temu znajomi na którymś ze zlotów grzybniętych. To było ciekawe doświadczenie bo nie znałam wcześniej tego grzyba. Tzn. widziałam nie

Smaczna Pyza
Chrupiące ogórki małosolne 310

Trzeszczą w zębach aż miło!   Są dla mnie zwykle praktyką sztuki cierpliwości - zawsze, ale to zawsze mam ochotę je wyjeść już następnego dnia i ciężko

Grunt to przepis!
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 252

całe   1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem szczypta soli   120ml mleka - ciepłego   50g świeżych drożdży   słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru.  Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy

Grunt to przepis!
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 481

można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże 1/2 szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto

Grunt to przepis!
Lutenica (ljutenica) 190

Kolejne odkrycie tego roku, czyli bałkańska pasta na bazie papryki, bakłażana i pomidorów, która może występować w wersji łagodnej lub ostrej. Ja swoją przyrządziłam na pikantnie

Fabryka pomysłów
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy / Homemade Dandelion Syrup 187

Jak zapowiedzieli tak też i zrobili... W weekend z kwiatów mniszka "miodu" uwarzyli :) Nietrudno zgadnąć, że z publikacją jutrzejszą Receptum na nalewkę z kwiatów znajdziesz najprzedniejszą

Delicious Titbits
Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny 184

  Dziś na blogu czysto męska sprawa, bo chrzan jest uwielbiany głównie przez mojego męża i głównie on się nim delektuje. Powiedzieć, że jest miłośnikiem chrzanu

Delicious Titbits