Post troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli
Mia Cucina SofietaDostałam od znajomego całą szkrzynkę gruszek. Pomyślałam, przecież my tego za chiny nie zjemy- trzeba przetworzyć! I zrobiłam bardzo aromatyczne i dżemiki: z wanilią i kardamonem
Mia Cucina SofietaZauważyłam, że spodobał Wam się mój przepis na sok pomidorowy :) Dlatego dzisiaj mam dla Was drugą wersję soku z pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z
Z miłości do słodkościbardzo dużo aronii, ale używam jej przeważnie do przetworów. Zdecydowanie najbardziej popularny jest u nas sok z aronii. Owoce te są dość cierpkie, jednak w połączeniu z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz dużą ilością cukru, traci swą cierpkość. A teraz kilka słów na temat aronii... To wspaniałe źródło witamin i związków roślinnych, które
Z miłości do słodkościNa pewno każdy z Was ma swój sprawdzony sposób na kiszenie ogórków. Ja zdradzę Wam mój:) Bardzo lubimy kiszone ogórki, dlatego zawsze dużo ich robię. Zimą
Z miłości do słodkościPokazałam Wam już w jaki sposób robię kiszone ogórki, a teraz zdradzę Wam nasz (a właściwie męża:)) ulubiony przepis na korniszony. Moja mama robiła je zawsze
Z miłości do słodkościPowoli zbliżam się do końca publikowania moich tegorocznych przetworów. Brzoskwinie pięknie nam w tym roku obrodziły, więc mogłam zrobić sporo zapasów na zimę:) Zimą używam ich po prostu do zjedzenia, a kompot do picia lub do ciast i deserów;) Składniki: 3 kg brzoskwiń, cukier, woda. Przygotowanie Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć w wyparzonych
Z miłości do słodkościPierwszy śnieg mamy już za sobą;) Oznacza to, że najwyższy czas by zadbać o nasze zapasy...Jednak nie mam tu na myśli przetworów, a domowe nalewki i likiery. Likier czekoladowy doprawiam przyprawą do piernika, dzięki czemu jest idealny na zimowe wieczory... Nie za mocny, lekko słodki, aromatyczny i przede wszystkim czekoladowy!! Taki "babski likier":) Inspiracja Składniki: 200ml wódki
Z miłości do słodkościNa pewno wielu z Was spotkało się już z tym cudownym lekiem na kaszel. Ja zawsze robię mały zapas na zimę;)) Synek najchętniej wyjadałby go łyżeczką
Z miłości do słodkościkilku dni mam straszna ochote na soczewice i ciasto bananowe. I o ile soczewice bardzo lubie, to wszelkie przetwory bananowe juz nie. Jesli mam jesc banany to tylko w naturalnej postaci. Ale kolezanka wspomniala cos o czekoladowym ciescie z bananami i wyobraznia tak zadzialala, ze od kilku dni szukam odpowiedniego przepisu. Moje poszukiwania pozostaja bezowocne. Na pocieszenie wiec przygotowalam
Przysmaki Karolkinadmiar ciepła jakoś nie narzekamy ostatnio to i tak weekendowe ciepło sprawiło, że zapragnęliśmy ochłody. Pod nóż poszły banany. Mimo, że osobiście nie należne do fanów bananowych przetworów, wole je takie jakie są, w naturalniej postaci, to tym razem skosiłam się na bananowy napój. Ku memu zaskoczeniu smakował wyśmienicie i był cudownie zimny. Shake bananowy składniki na 2 porcje
Przysmaki Karolkiłyżeczki cukru . Podgrzałam jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje: ciasto ze śliwkami klik i mój niezawodny i najlepszy na świecie maślankowiec klik oraz przetwory śliwkowe klik
Przysmaki KarolkiDwa tygodnie temu w kuchni... jak co roku odkąd pamiętam w październiku odbywało się w domu babci kiszenie kapusty w dużej beczce.. kiedyś była to
Bernika - moj kulinarny pamietnikDla mnie jest to idealna przekąska, gdy nadchodzą cieple dni, aczkolwiek w tym roku pogoda jest kapryśna i tych dni jest raczej mało. Ale mimo to
Bernika - moj kulinarny pamietnikOgórki małosolne czy ktoś ich nie lubi? U nas pojawiają się w pierwszych dniach czerwca, gdy tylko na straganach są dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego
Bernika - moj kulinarny pamietnik