przetwory - 15331 przepisów (strona:859/1023)

Śliwki. Na zimę. Powidła śliwkowo-jabłkowe z rumem i cynamonem 160

powidła przeważnie robię dopiero z ostatnich zwykłych węgierek. Te nieduże, pomarszczone na końcach i bardzo słodkie nie potrzebują wtedy dodatku cukru. Wcześniejsze odmiany śliwek nie są tak dobre na przetwory więc tym razem musiałam sypnąć nieco słodkości. Zobacz także przepis na pachnące przyprawami Powidła z węgierek i gruszek ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ajwar pasta bałkańska 246

Wracamy do przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Galaretka pomidorowa z bazylią 167

Dzień dobry! Może mi nie uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych pomidorów! Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika

Pora coś zjeść
Ogórki kiszone 200

kiszone ogórki. Na próbę zrobiłam tylko jeden słoik z obawy, że mogą się nie udać. Wyszły jednak całkiem dobre, najważniejsze, że w ogóle zjadliwe! W tym roku debiutuję z przetworami, nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego sama, tym razem moje podejście a przede wszystkim ciekawość świata, bardzo się zmieniły. Wszystkiego bardzo chcę spróbować sama, wszystkiego pragnę się nauczyć. Mój mózg jest

Mango Papaja
Słoiki. Na zimę. Fasolka szparagowa w pomidorach 207

Fasolka szparagowa latem gości u nas bardzo często. Lubimy ją przede wszystkim ugotowaną i polaną masłem z bułką. Czasami dodaję strączki do sałatki czy np. usmażę

Smaczna Pyza
Papryka marynowana z czosnkiem 337

Zamknąć lato w słoiku - dzięki temu przepisowi każdy może poczuć zimą smak upalnego lata, ciepłych długich wieczorów i zabaw do białego ranka :) Składniki - 1 kg czerwonej

Świat Smaku
Jesienne wieżyczki z bazyliowym Almette 133

Czuć jesień w powietrzu, oj czuć. Teraz jest najlepszy czas na przetwory z pomidorów, cukinii czy bakłażana. Właśnie z tych warzyw przygotowałam szybką przekąskę, idealną do podania na ciepło z kieliszkiem dobrego winka.  Składniki : * pół bakłażana * pół cukinii  * 3 pomidory malinowe  * pół opakowania serka Almette z bazylią * 6 plasterków ogonówki wędzonej surowej * ulubione przyprawy * oliwa z oliwek

Magiczne Życie Marty
Ogórki kiszone w kamionce 189

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Konfitura z płatków róży 135

Dzień dobry! Póki kwitną róże, koniecznie trzeba Wam pokazać ten przepis, a wstyd przyznać, że trochę o nim zapomniałam! Jak mogłam! Niedawno pokazywałam Wam przepis na

Pora coś zjeść
DŻEM WIŚNIOWY 186

nareszcie skończyłam w tym sezonie moją przygodę  z przetworami z wiśni, było ich sporo a jeszcze więcej pracy przy nich, szczególnie przy drylowaniu ale smak  dżemu własnej roboty rekompensuje  wszystko.   Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. 1 kg wiśni 1 kg cukru Sok z jednej cytryny Owoce umyć wydrylować

RAROSSA
Pomidory suszone w słoikach 323

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pomidory suszone w piekarniku w niskiej temp. przez kilka godzin a następnie marynowane w gorącym oleju z 

Marta Gotuje
Ogórki chili ( pikle "krokodylki" ) 603

Kolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet

kolorowotorcikowo
Dżem śliwkowo-kakaowy ( nutella śliwkowa ) 240

Mój ulubiony dżem. Połączenie śliwki i kakao to połączenie idealne. Mogła bym jeść i jeść... ale tak chyba nie wolno ?! Dlatego, gdy kończę słoiczek nie

kolorowotorcikowo
Kakaowe powidła śliwkowe 173

Dziś, Kochani, witam Was wspaniałym przepisem - to jest moje nowe odkrycie, jeśli chodzi o konfitury :) Powidła te są przepyszne i jestem nimi zachwycona, taka wersja na

Delicious Titbits
Galaretka z papierówek 203

Uwielbiam pachnące, soczyste, papierówki. Najlepsze do jedzenia są te zebrane pod drzewem, lekko obite i bardzo kruche. Na przetwory najlepsze są papierówki dojrzałe, bardzo jasne, prawie białe, zerwane prosto z drzewa. Uwielbiam kompoty z papierówek. Galaretkę z papierówek robi się ze świeżo wyciśniętego soku z jabłek. Papierówki ( ok. 2 kg) myjemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki wraz pestkami i wyciskamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię