Z rabarbaru lubimy także kompot. A że lubię też pokombinować dodałam pomarańczę i wyszło pysznie. Spróbujcie. Składniki: 0,5 kg rabarbar 1 szt pomarańcza do smaku
Ala piecze i gotujepaczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować dania a także mam w planach zrobić przetwory na zimę. Ocet winny 6% z czerwonego wina dodałam do surówki z sałaty lodowej i było pysznie. Składniki: 1 szt sałata lodowa 1 szt papryka czerwona 2 szt pomidory malinówki
Ala piecze i gotujeW ogrodzie miałam dużo fasolki szparagowej więc musiałam ją przerobić. Zrobiłam łagodną sałatkę z fasolki z dodatkiem marchewki. Do zalewy użyłam ocet winny z białego wina
Ala piecze i gotujeLatem mamy pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie
Ala piecze i gotujeNa zimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska. Składniki: 2 kg twardych gruszek
Ala piecze i gotujeOgórki konserwowe z dodatkiem papryczki chili są lekko ostre. Robię na zimę kilka słoiczków i najczęściej używam je jako dodatek do różnych sałatek. Składniki: ogórki konserwowe
Ala piecze i gotujeZrobiłam bardzo fajną sałatkę na zimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych
Ala piecze i gotujeW kilka słoików brzoskwiń w syropie warto się zaopatrzyć na zimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako
Ala piecze i gotujeTaki sok w spiżarni to skarb. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiliście to najwyższy czas go zrobić. Czarny bez jeszcze jest na krzaczkach, śpieszcie się bo
Ala piecze i gotujeDo zimowych deserów polecam Wam jeszcze cukinię. W smaku bardzo przypomina ananasa. Ja mam cukinię w ogródku więc jakoś trzeba ją przerobić. Składniki: 1,5 kg
Ala piecze i gotujeDługo odwlekałam zrobienie tego dżemu. Zawsze zastanawiałam się jak może smakować. Zrobiłam i powiem Wam że jestem pozytywnie zaskoczona. Składniki: 1,5 kg cukinii 300 g
Ala piecze i gotujeNa przełomie kwietnia i maja kiedy mamy młode i pachnące pędy sosny warto pomyśleć o tym, żeby zrobić sobie syrop sosnowy. A jesienią i zimą będziemy
Ala piecze i gotujekalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek i przetworów. Warunkiem żeby lemoniada była pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona. Składniki: 500 g truskawek świeżych 3 łyżeczki suszonej stewii 3 łyżki syropu klonowego 1,5 litra wody gazowanej
Ala piecze i gotujeJest czerwiec, przyszła pora na przetwory z truskawek. Truskawki są dosyć tanie, wiec czas aby zamknąć je w słoikach. Nie chciałam przygotowywać truskawek wg przepisów jakie są już na blogu: Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem . Przygotowałam również frużeline truskawkową z nutą wanilii i karmelu, przepis będzie lada moment. Poszperałam w rodzinnym kajecie z przepisami i znalazłam przepis na dżem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsurowo, w smaku przypominają jabłuszka. Zerwane prosto z drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce
Mia Cucina Sofieta