przetwory - 14998 przepisów (strona:857/1000)

Brak tytułu 137

Przedstawię Wam owoc, może nie wszystkim znany, aczkolwiek bardzo cenny, zawierający dużo witaminy C. PIGWA - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Pochodzi z obszarów Azji: Zakaukazia

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 173

DARY LASU Jesień to czas grzybobrania, zbieracie ?  Mi wczoraj mąż przyniósł z trochę opieniek, kilka kozaków i kani. Ważna zasada - zbieraj tylko te grzyby, które

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 121

owocowych SKŁAD: cukier, sok z czarnej porzeczki 37%, kwas cytrynowy. POJEMNOŚĆ: 500 ml CENA:  11 zł / sztukę Do kupienia: http://premiumrosa.eu/sklep/?c=Syropy%20kulinarne&d=7 MOJA OPINIA: Jestem wielką zwolenniczką przetworów z czarnej porzeczki. Smakują mi wszelkie syropy, galaretki, dżemy. Syrop od Premium Rosa bardzo mi smakuje, co chyba widać, gdyż zanim zrobiłam fotkę, trochę z butelki ubyło :) Syrop ma wyraźny

kolorowotorcikowo
Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów 140

Składniki:2 kg zielonych pomidorów3 cytryny1/2 imbiru około 1 kg cukru Wykonanie:Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody

kolorowotorcikowo
Gruszki w syropie 115

Około 2 kg twardych gruszek Syrop: 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki octu 10%, np Jamar goździki, cynamon Wykonanie: Gruszki umyć, obrać ze

kolorowotorcikowo
Chutney cebulowo-śliwkowy 139

Składniki:1,5 kg czerwonej cebuli1 kg śliwek węgierek150 ml octu winnego Jamar1 szkl. cukruszczypta soliCebulę pokrój w grubą kostkę.Przełóż cebulę do głębokiej patelni lub

kolorowotorcikowo
Muffiny owsiane z bananem ( bez jaj, mleka, pszenicy ) 397

wersję popularnych bananowych muffinek. A dlaczego zdrowszą ? A no dlatego, że do ich przygotowania użyłam mąki owsianej pełnoziarnistej, zamiast pszennej. Muffiny nie zawierają też jaj, ani mleka i jego przetworów. To świetna propozycja dla alergików. Składniki na 12 muffinek: 1 szkl. mąki owsianej 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 3/4 szkl. cukru

kolorowotorcikowo
Lekka rolada śliwkowa 191

półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki w syropie. I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja

kolorowotorcikowo
Fiołki w cukrze 205

   Zjeść kwiatka ? Owszem  - zjeść !Fiołki wonne, jedne z jadalnych kwiatów, mogą stać się wspaniałą dekoracją waszych wypieków. Wystarczy jedynie garść kwiatów, białko jaja

kolorowotorcikowo
Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami ) 335

także zapraszam na ciasto z rabarbarem w kolejnej odsłonie. Ucierane ciasto możecie robić przez cały rok, dodając ulubione owoce świeże lub mrożone, a także te z kompotu lub innych przetworów. Zawsze się udaje. Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto. Ja swoje ciasto posypałam kruszonką. Wersja

kolorowotorcikowo
Lody jogurtowe z truskawkami 263

tematem przewodnim są truskawki. Sezon na dobre się rozpoczął. Chyba już każdy, albo prawie każdy miał przyjemność zajadać się tegorocznymi truskawkami. Ja w przyszłym tygodniu zaczynam produkcje przetworów. A na truskawkową edycję "lubelskiego kociołka" przygotowałam lody jogurtowe z truskawkami. Pogoda dopisuje, słoneczko przygrzewa - lody być muszą ! Składniki: 400 ml jogurtu greckiego  370 ml jogurtu naturalnego ( około 3% tłuszczu

kolorowotorcikowo
Ogórki z curry 263

Szukając nowych pomysłów na ogórki trafiłam na przepis z wykorzystaniem curry. Uwielbiam tą przyprawę, a jeśli chodzi o to połączenie jeszcze nie miałam okazji spróbować. Jako

Pasja Smaku
Ogórki konserwowe 198

Co roku z moich grządek zbieram bardzo dużo ogórków, a jak że nie wyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z czasem

Pasja Smaku
Muffinki z czerwonymi porzeczkami 143

babcinym ogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd. ] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl. oleju

Pasja Smaku
Dżem brzoskwiniowy 161

Uwielbiam dżem brzoskwiniowy, u mnie w domu zawsze robi go siostra. W tym roku jednak ma konsystencję bardziej konfiturową, ale i tak jest pyszny. Już następnego

Pasja Smaku