przetwory - 15331 przepisów (strona:858/1023)

Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 190

Pojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone na zimę 271

przetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne , gdyż jemy ich spore ilości. Natomiast w litrowych słoikach przygotowujemy ogórki kiszone na zimę. Ogórki kiszone to przetwory, których nie może zabraknąć w moim domu. Zjadamy ich sporo, bo wykorzystujemy ogórki kiszone jako dodatek do mięs, czy też obowiązkowy składnik sałatek jarzynowych . Piotrek uwielbia je na kanapkach. Rafał lubi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z czerwonych porzeczek 223

Chutney , czatnej- to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny ketchup z cukinii 186

Ostatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lody marchewkowe z czekoladą z maszynki do lodów (test maszynki) 173

wiemy, co jemy - sami wybieramy ich smak, oraz rodzaj dodatków do lodów - przez cały rok możemy korzystać z maszynki i wykorzystać do lodów nawet zamrożone owoce , czy z owocowe przetwory - cena maszynki jest dostępna Wady: wkład zajmuje dużo miejsca w zamrażarce przygotowanie lodów jest czasochłonne – przed kręceniem lodów należy zamrozić wkład przez 24 godziny, masę na lody należy schłodzić , kręcenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 172

Powidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 221

Do tej pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domową Ljutenicę / Lutenicę. Przepisów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 167

Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe o cudnym smaku i kolorze. Przygotowałam też knedle z mirabelkami , kompot z mirabelek . Ale Piotrek przywiózł też żółte mirabelki, Postanowiłam przygotować dżem z mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pomidory 226

Jak zachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 293

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak suszyć grzyby? 264

Suszenie grzybów na słońcu to najlepszy sposób na zachowanie ich naturalnego aromatu i  smaku. Zaczął się właśnie sezon grzybowy, pora więc zadbać o ich zapasy na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos kurkowy 176

Dania z grzybów, zupy, sosy grzybowe, przetwory z grzybów są klasycznym elementem kuchni polskiej. A sos kurkowy , podobnie jak sos z borowików, jest moim zdaniem najsmaczniejszy i bardzo wykwintny, świadczy o tym również cena kurek w sklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marynowane ryby aromatyzowane 180

Bardzo lubię marynowane śledzie, często kupuję sobie 1 podwójny płat i robię z niego sałatki. Ostatnio przygotowałam śledziową sałatkę z burakami. Polecam sałatkę śledziową z morelami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świeże figi z szynką 177

Świeże figi z szynką westfalską wystarczy ułożyć na świeżych liściach szpinaku i skropić jakimś dressingiem. Dressing przygotowałam z syropu cukrowego, który trzymam w słoiczku, a który mi pozostał z przetworu od ETERNO: kiwi w syropie, można wykorzystać sok z limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 207

chutneyem Ukoronowaniem naszej wspólnej pracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania