przetwory - 15331 przepisów (strona:847/1023)

Pikle 235

przyrządzenia tego przetworu najlepsze są wyrośnięte ,  prawie żółte ogórki " nasienniaki ". Ja takich nie miałam ,dlatego zrobiłam pikle z ogórków nieprzerośniętych . Ale kto ma takie już wyrośnięte , to może je właśnie tu użyć :) Składniki : ogórki 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 5 szklanek wody zile angielskie , pieprz , liście laurowe , gorczyca Przygotowanie : Ogórki umyć i obrać ze skórki , wykroić

Proste Potrawy
Przecier z pomidorów 169

 " W świeżo przygotowanym soku pomidorowym ( w odróżnieniu od soku konserwowego ) znajdują się silnie działające fitocydy , które hamują procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach .Dzięki dużej

Proste Potrawy
Grzyby marynowane w occie 196

Składniki : grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe ) 3 szklanki wody 8 - 10  łyżek cukru 3 łyżeczki soli po łyżeczce ziaren pieprzu i

Proste Potrawy
Dynia marynowana 151

Składniki : dowolna ilość dyni 2 szklanki wody  15 dag cukru, płaska łyżeczka soli kilka goździków 1/2 szklanki octu 10 % - tej zalewy starcza na 3 średnie

Proste Potrawy
Uzdatnianie cukru miodem 177

Zrobiłam tak jak zaleca Tombak w swojej książce " Droga do zdrowia "wzięłam : 75 dag cukru kryształu 200 ml wody  20 dag miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki

Proste Potrawy
Cukinia marynowana 170

Cukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy

Proste Potrawy
Szarlotka na kruchym cieście - wersja super prosta 507

łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około 1,5 - 2 kg Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką  Dodać

Proste Potrawy
Czosnek kiszony 169

Najprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :) Obieramy czosnek

Proste Potrawy
Czosnek marynowany w winie 182

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku

Proste Potrawy
Chrzan tarty 174

Kiedy przeczytałam na słoiczku mojego ulubionego chrzanu tartego jaki ma skład, to wzięłam sprawy w swoje ręce i utarłam go sobie sama :)  Na słoiczku małymi

Proste Potrawy
Dżem truskawkowy z różą 188

 To mój eksperyment, pierwszy raz zrobiłam dżem w ten sposób... Płatki pochodziły z moich różanych krzewów, nie były pryskane :)Składniki : truskawki żelfix 3: 1

Proste Potrawy
Ogóreczki w oleju i occie - "krokodylki" - przepis na zimę 196

Oprócz oleju jest też w zalewie oczywiście ocet.Składniki : 3 kg zielonych małych i średnich ogórków 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżeczki chili Składniki

Proste Potrawy
Konfitura z czarnej porzeczki 199

Składniki :  (wyszło mi 5 słoiczków) 1 kg  owoców czarnej porzeczki 1 kg i szklanka cukru 1 szklanka dobrej wody Przygotowania : Czyste owoce wsypujemy na

Proste Potrawy
Dżem wiśniowy i cytrynowy z cukinii 167

Pomysł podpatrzyłam na blogu - MojeTworyPrzetwory, ale czytam że, przepis pochodzi z Wielkie Żarcie , ale Wielkie Żarcie też go podpatrzyło :)Dżem smaczny, dlatego pokusiłam się o jego

Proste Potrawy
Kompot z renklod i jabłek z aronią 160

tylko z renklod i łączone jabłko z aronią.   Składniki  moich kompotów :  renklody około 1 kg aronii kilka jabłek cukier Przygotowanie : Owoce umyć ( nadpsute odrzucić ), słoje na przetwory myjemy dokładnie Osączone na sicie owoce wkładać do słojów tak by nie było ich zbyt pełno ( ja wkładam do małego luzu, na 3/4 objętości słoja, garść aronii, potem pokrojone

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania