przetwory - 14998 przepisów (strona:846/1000)

Aronia z gruszkami i jabłkami do mięsa 192

Aronię, którą dostałam w prezencie w dużej ilości, staram się przetworzyć na różne sposoby. Tym razem wymyśliłam sobie, że będzie ona doskonałą alternatywą dla np. żurawiny

Gorący kąsek
Sałatka z młodej cukinii 205

Na blogu jest już jedna sałatka z cukinii  z kurkumą a dzisiaj polecam kolejną. Tym razem sałatka jest z młodej cukinii z dodatkiem kolendry. 

Monia miesza i gotuje
Przepyszne ogórki kiszone 123

Kiedy przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami

Kolizje Smaków
Powidła śliwkowe 124

Od dawna miałyśmy zamiar przyrządzić powidła śliwkowe na zimę, zwłaszcza że sezon na węgierki w pełni :) Wczoraj zostałyśmy dodatkowo zmotywowane sms'em od 'matkakontrababka', która pytała

Kolizje Smaków
Powidła czekoladowe 112

cukru postanowiłyśmy użyć cukru waniliowego, by wzbogacić aromat. Powidłą wyszły tak pyszne, że co jakiś czas nie udaje sie nam powstrzymać i otwieramy słoiczek :) Stąd wiemy, że pełny smak przetworu jest wyczuwalny dopiero jakieś dwa dni po przyrządzeniu. Szczerze polecamy ten przepis, bo wychodzi naprawde super! My musimy zrobić jeszcze raz (póki są śliwki) bo nasze zapasy szybko się kurczą

Kolizje Smaków
Ekstrakt waniliowy 154

Ekstrakt waniliowy jest w naszych sklepach drogi i trudno dostępny. Pamiętam kiedy chciałam go kupić pierwszy raz „zwiedziłam” z 10 sklepów spożywczych zanim udało mi się

Kolizje Smaków
Dżem truskawkowy 114

Ostatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne

Kolizje Smaków
Cukier waniliowy 173

Często pieczecie przy użyciu cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież cukier z  prawdziwą wanilią. Niestety jego

Kolizje Smaków
Dżem gruszkowy z wanilią 124

Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji

Kolizje Smaków
Sałatka z ogórków po żydowsku Doroty 354

Wracamy do przetworów, które się pomału kończą. Dzisiaj jeszcze jeden przepis na ogórki wg mojej koleżanki, która je nazywa "po żydowsku". Nie wiem czy mają coś wspólnego z tą kuchnią, ale same ogórki są pyszne i żałuję że zrobiłam ich zaledwie z połowy podanej porcji. Następnym razem zrobię o wiele więcej. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Papryka marynowana z rozmarynem 184

roku papryka króluje u nas w przetworach. Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta. Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marmolada z mirabelek 162

Najsłodsze są te pomarańczowe i lekko czerwone. Rosną przy polnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki.Marmolada z mirabelek jest

prawdziwe jedzenie
Relacja z Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu, 2013 157

jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się dotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy itd. Ale mi z tych "nieserowych" stoisk najbardziej do gustu przypadło stoisko z przetworami "Towary niezwykłe", pełne ślicznych kolorowych słoiczków z konfiturami, musztardami i innymi pysznościami.   Po spróbowaniu zawartości wielu słoiczków zdecydowałam się na konfitury do sera z papryki i daktyli. Pychotka! Laboratoria

Chilli Czosnek i Oliwa
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 457

Dzień dobry, Mamy piękną pogodę, dni są długie, sezon grillowy w pełni. Dla mnie również. Mówiąc szczerze znudziły mi się ketchup i musztarda jako tradycyjne dodatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sezon na paprykę w pełni - róbmy ajwar! 149

Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla . Na zdjęciach możecie zobaczyć, jakie piękne warzywa udało mi się kupić na bazarku. Papryki są teraz najsmaczniejsze i najtańsze, idealne do przygotowywania przetworów , które pozwolą zachować ich cudowny smak do czasu jesienno-zimowych słot. Pomyślcie, jakie to będzie wspaniałe, otworzyć taki słoiczek zimą i poczuć ten słoneczny smak:) Ostre papryczki są od moich

Chilli Czosnek i Oliwa