przetwory - 14998 przepisów (strona:846/1000)

Konfitura z czerwonej porzeczki 173

Przetworów ciąg dalszy... Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego.       Przygotowanie       Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić

Z miłości do słodkości
Sok z czarnej porzeczki 151

  Mam sporo swoich owoców, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Na pierwszym miejscu zdecydowanie są konfitury, zaraz potem domowe soki... Między innymi właśnie sok z

Z miłości do słodkości
Konfitura z czarnej porzeczki 132

Kolejna domowa konfitura z czarnej porzeczki:) Moja piwnica już pęka w szwach od przetworów:) Tym razem konfitura chyba najprostsza z możliwych i najczęściej wykorzystywana przeze mnie do ciast. Chociaż na kanapki jest równie smaczna;) Składniki: 2 kg czarnej porzeczki, 800 g cukru, galaretka wiśniowa. Przygotowanie Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na całą

Z miłości do słodkości
Dżem z ogórka i melona z wanilią 116

  Nie wiem jak Wy, ale ja wszystko co mogę to pakuję do słoików;);) Z ogórków zazwyczaj robiłam po prostu ogórki kiszone i różne surówki. Tym

Z miłości do słodkości
Sok z malin na zimę 185

Pośród moich zapasów jednym z obowiązkowych przetworów jest sok z malin. Robię go bardzo dużo i, o dziwo, do lata zawsze znika;) Nie dodaję do niego ani kropelki wody, więc jest niesamowicie gęsty:) To doskonały, domowy lek na przeziębienie, do tego wspaniale rozgrzewa. A zimą nie ma nic lepszego niż kilka łyżeczek soku do herbaty... Składniki

Z miłości do słodkości
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek 153

  Podałam Wam już przepis na tradycyjną konfiturę z czarnej porzeczki,  dzisiaj proponuję Wam pyszne połączenie czarnych porzeczek, jabłek i odrobiny cytryny. Konfitura jest bardzo

Z miłości do słodkości
Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką 187

Zazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek

Z miłości do słodkości
Sok pomidorowy na zimę 151

Mamy swoje pomidory, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowego soku na zimę;) Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się

Z miłości do słodkości
Sok z wiśni na zimę 187

Nie wiem czy nie za późno już na ten przepis, ale całkiem mi umknął:) Tak czy inaczej sok jest wart wypróbowania.  Zimą nie ma nic

Z miłości do słodkości
Ogórki z przyprawą do grilla 184

Zaprawiacie ogórki? Zresztą, po co pytam, na pewno tak:) Ja najczęściej robię tradycyjne ogórki kiszone, ale przygotowuję także różne sałatki warzywne na zimę oraz takie oto

Z miłości do słodkości
Syrop z mięty 178

Zdradziłam Wam już przepisy na moje soki z malin,  z pomidorów,  wiśni  i czarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony

Z miłości do słodkości
Przetwory na zimę -"krokodylki" 125

wiem skąd taka nazwa może, dlatego że zielone porowate, ale czy przypominają krokodyla??? Nieważne. Jedno jest pewne, są  to pyszne ogóreczki, które weszły do moich stałych przepisów na przetwory. Jeżeli  ktoś lubi ostre i pikantne,   to na pewno  podany przepis zaspokoi jego smakowe podniebienie. Jak to robimy: 3 kg. małych ogórków, kroimy na ćwiartki, solimy

W kuchennym oknie Ewy
Dżem cukiniowo-pomarańczowy 164

naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy . Składniki: 1 kg cukru 4 torebki galaretki pomarańczowej 5 kg cukinii 5 łyżeczek kwasku cytrynowego kilka kropli olejku pomarańczowego Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę

Salonik smaków
Nalewka malinowa 742

Jeśli na Waszej działce rosną owoce, wykorzystajcie je do przetworów. Polecam Wam nie tylko dżemy i konfitury, ale także nalewki. W dawnych czasach były przyrządzane głównie przez mnichów w celach leczniczych, dziś są często uwieńczeniem posiłku lub dodatkiem do słodkich dań. Składniki: 1,5 kg świeżych malin 1 litr spirytusu 2 szklanki wody 400 g cukru Maliny przekładamy do słoja

Salonik smaków
Czereśnie w occie 151

Czereśnie mają właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym chronią serce. A sezon na nie krótki, jedzmy więc czereśnie w przetworach. Składniki: 2 kg czereśni 0,5 litra octu 1 litr wody 1 kg cukru cukier waniliowy Wszystkie składniki gotujemy i troszkę studzimy. Ciepłą zalewą zalewamy czereśnie w słoikach, zakręcamy

Salonik smaków