Nowy nabytek, aronia i jabłka z których powstały pyszne soki. Aby złamać goryczkę aronii warto ją przemrozić dwa dni w zamrażalniku, ja dodatkowo, aby jej cierpkość nie odstraszyła moich dzieci dodałam do soku jabłka. Sok został wyciśnięty w najprostszy sposób, czyli przy pomocy sokownika. Składniki: 1 kg cukru na 1 litr soku, cukier dokładany do soku nie do owoców, można dodać mniej cukru Na 5 kg aronii można dodać 2-3 kg jabłek, lub w stosunku 5 kg aronii i 5 kg jabłek, sok wyjdzie ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Inspiruje mnie to co nowe i czego jeszcze nie znam. Smakuję, gotuję... i już nie mówię „nigdy”...