Składniki : ogórki - dowolna ilość obranych ogórków , małych 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 2 i 1/2 łyżki soli 3 - 4 łyżki musztardy SAREPSKIEJ ziele
Proste PotrawySkładniki : dowolna ilość świeżych sezonowych owoców cukier ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie : Wszystkie owoce doskonale umyć i wybrać na kompot tylko te , które nie są nadpsute
Proste PotrawyPrzepis zaczerpnęłam z gotuj.pl Składniki : patisony - ja miałam małe, żółte kawałek chrzanu koper z nasionami pieprz ziarnisty , liście laurowe ziele angielskie 4 szklanki wody 4 łyżki
Proste Potrawyprzyrządzenia tego przetworu najlepsze są wyrośnięte , prawie żółte ogórki " nasienniaki ". Ja takich nie miałam ,dlatego zrobiłam pikle z ogórków nieprzerośniętych . Ale kto ma takie już wyrośnięte , to może je właśnie tu użyć :) Składniki : ogórki 1 szklanka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 5 szklanek wody zile angielskie , pieprz , liście laurowe , gorczyca Przygotowanie : Ogórki umyć i obrać ze skórki , wykroić
Proste Potrawy" W świeżo przygotowanym soku pomidorowym ( w odróżnieniu od soku konserwowego ) znajdują się silnie działające fitocydy , które hamują procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach .Dzięki dużej
Proste PotrawySkładniki : grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe ) 3 szklanki wody 8 - 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli po łyżeczce ziaren pieprzu i
Proste PotrawySkładniki : dowolna ilość dyni 2 szklanki wody 15 dag cukru, płaska łyżeczka soli kilka goździków 1/2 szklanki octu 10 % - tej zalewy starcza na 3 średnie
Proste PotrawyZrobiłam tak jak zaleca Tombak w swojej książce " Droga do zdrowia "wzięłam : 75 dag cukru kryształu 200 ml wody 20 dag miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki
Proste PotrawyCukinie lub kabaczek marynuję podobnie jak ogórki. A że jeszcze ciągle są dostępne to proponuję zrobić choć kilka słoiczków. Szczególnie jak przegapiliśmy sezon ogórkowy
Proste Potrawyłyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około 1,5 - 2 kg Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką Dodać
Proste PotrawyNajprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :) Obieramy czosnek
Proste PotrawyPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory" Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku. Ogórki, pomidory, dynie i inne pyszne warzywa i owoce od dawna zamknięte w słojach, kolejna gorączkowa pora przetwarzania dopiero przed nami. Warto zatem zrobić teraz kilka słoiczków tego czosnku, by wypróbować jego smak :) Składniki: 10 dużych główek czosnku
Proste PotrawyKiedy przeczytałam na słoiczku mojego ulubionego chrzanu tartego jaki ma skład, to wzięłam sprawy w swoje ręce i utarłam go sobie sama :) Na słoiczku małymi
Proste PotrawyTo mój eksperyment, pierwszy raz zrobiłam dżem w ten sposób... Płatki pochodziły z moich różanych krzewów, nie były pryskane :)Składniki : truskawki żelfix 3: 1
Proste PotrawyOprócz oleju jest też w zalewie oczywiście ocet.Składniki : 3 kg zielonych małych i średnich ogórków 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżeczki chili Składniki
Proste Potrawy