przetwory - 14998 przepisów (strona:839/1000)

Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem 96

Z pobytu na wsi przywiozłam świeżutki olej rzepakowy, który  własnoręcznie tłoczą u siebie w gospodarstwie moi znajomi. Olej jest gęsty, mętny, o smaku lekko orzechowym

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z jarzębiny z gruszkami 177

Kiedyś owocom jarzębiny przypisywało się właściwości lecznicze i magiczne..., dziś głównie kojarzy się jesienią i koralami robionymi w przedszkolu :). Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych

Kulinarne przygody Gatity
Salsa chili na zimę 187

Przepis na salsę wypatrzyłam u Malwiny na blogu Filozofia smaku. W domu lubimy meksykańską kuchnię, ale nie przepadamy za gotowymi kupnymi sosami. A teraz będziemy

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa 114

Jak już pisałam przy okazji posta o  drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą , bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na czerwony barszcz 214

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 209

Dzisiaj kolejny przepis, który może się okazać przydatny przy przedświątecznych przygotowaniach, zakwas na żur. Oczywiście możemy pójść na łatwiznę i kupić taki gotowy w sklepie, ale

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane plasterki pomarańczy 253

Przy okazji sezonu na cytrusy zawsze, obok  kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane skórki pomarańczowe 139

Podawałam już na blogu przepis na kandyzowane plasterki pomarańczy. Dorzucam jeszcze przepis na skórki. Możemy je zamknąć w słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z kardamonem 162

Wizyta u Małgosi na Akacjowym blogu wywołała u mnie nie tylko miłe wspomnienia z moich podróży po pięknej południowej hiszpańskiej prowincji, Andaluzji

Kulinarne przygody Gatity
Domowa biała kiełbasa 455

Szkoły robienia białej kiełbasy są dwie: używamy do niej peklosoli lub zwykłej soli. Przy użyciu peklosoli kiełbasa będzie 

Kulinarne przygody Gatity
Domowy biały ser 155

  Parę dni temu stałam się posiadaczką grzybka tybetańskiego.  Nie zamierzam jednak robić żadnej kuracji uzdrawiającej, ani nic w tym stylu. Zamierzam natomiast robić swój

Kulinarne przygody Gatity
Pure z pieczonych buraków 155

Pieczone buraki Dziś przepis bardzo prosty, ale postanowiłam go zapisać, bo szczególnie na wiosnę czy też  latem, gdy  buraki 

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem 185

Do tej pory robiłam konfiturę tylko z wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych owoców. W tym roku doszłam do wniosku jednak, że trzeba

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 271

Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest

Kulinarne przygody Gatity
Dżem z borówki amerykańskiej 131

Pisałam już wcześniej, że moje krzaczki borówki amerykańskiej w  tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a borówek jest tyle, że

Kulinarne przygody Gatity