przetwory - 14998 przepisów (strona:831/1000)

sernik na zimno z musem truskawkowym 407

Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie tego najbardziej mi tutaj brakuje. Ceny owoców są wysokie i  nie mogę sobie np. na domowe przetwory czy choćby jedzenie ich w takiej ilości jak w Polsce. I jak tu się poczuć jak w domu?  Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ajvar- bałkański przysmak 215

Ajvar  to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga  OlgaSmile

Czerwona Porzeczka
Salsa meksykańska na zimę 205

Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy  nachos'ów. Przepis znalazłam na

Czerwona Porzeczka
Sos pomidorowo-paprykowy 224

Mój kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często w zimie robię sosy do makaronu, więc pomyślałam, że zamiast kupować gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony

Czerwona Porzeczka
Sos słodko- kwaśny 241

Jeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam

Czerwona Porzeczka
Czerwona kapusta marynowana w winie 211

wspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy okres żeby ją zrobić na zimę. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Prawdziwe powidła (bez cukru i bez słodzików) 215

się nie przypaliły. Studzimy i powtarzamy czynność jeszcze raz. Podczas ostatniego smażenia skórki śliwek są już rozgotowane a powidła robią się bardzo gęste. Przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków. Przetwory pasteryzujemy 20 minut, przechowujemy w chłodnym miejscu do zimy

prawdziwe jedzenie
Aronia z gruszkami i jabłkami do mięsa 228

Aronię, którą dostałam w prezencie w dużej ilości, staram się przetworzyć na różne sposoby. Tym razem wymyśliłam sobie, że będzie ona doskonałą alternatywą dla np. żurawiny

Gorący kąsek
Sałatka z młodej cukinii 233

Na blogu jest już jedna sałatka z cukinii  z kurkumą a dzisiaj polecam kolejną. Tym razem sałatka jest z młodej cukinii z dodatkiem kolendry. 

Monia miesza i gotuje
Przepyszne ogórki kiszone 153

Kiedy przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami

Kolizje Smaków
Powidła śliwkowe 157

Od dawna miałyśmy zamiar przyrządzić powidła śliwkowe na zimę, zwłaszcza że sezon na węgierki w pełni :) Wczoraj zostałyśmy dodatkowo zmotywowane sms'em od 'matkakontrababka', która pytała

Kolizje Smaków
Powidła czekoladowe 138

cukru postanowiłyśmy użyć cukru waniliowego, by wzbogacić aromat. Powidłą wyszły tak pyszne, że co jakiś czas nie udaje sie nam powstrzymać i otwieramy słoiczek :) Stąd wiemy, że pełny smak przetworu jest wyczuwalny dopiero jakieś dwa dni po przyrządzeniu. Szczerze polecamy ten przepis, bo wychodzi naprawde super! My musimy zrobić jeszcze raz (póki są śliwki) bo nasze zapasy szybko się kurczą

Kolizje Smaków
Ekstrakt waniliowy 189

Ekstrakt waniliowy jest w naszych sklepach drogi i trudno dostępny. Pamiętam kiedy chciałam go kupić pierwszy raz „zwiedziłam” z 10 sklepów spożywczych zanim udało mi się

Kolizje Smaków
Dżem truskawkowy 140

Ostatnio mieliśmy okazje gościć u naszej Cioci w pięknym mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne

Kolizje Smaków
Cukier waniliowy 202

Często pieczecie przy użyciu cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież cukier z  prawdziwą wanilią. Niestety jego

Kolizje Smaków