przetwory - 14998 przepisów (strona:834/1000)

Ogórki kiszone z wiśniowym liściem 135

Ogórki kiszone to stały element w mojej spiżarni i nie wyobrażam obie by nie zrobić kilkunastu słoiczków na zimę. Dzisiaj moja propozycja z dodatkiem liścia wiśniowego

Magiczne Życie Marty
Zaalouk marokańska pasta z bakłażanów 256

Zaalouk to marokańska pasta z bakłażana z pomidorami. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam zrobić na próbę najpierw na kanapki, a gdy okazał się smaczny, dokupiłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ogórki po staropolsku 179

prawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment  na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki. Składniki: ogórki gruntowe (podobnej wielkości) sól niejodowana (najlepsza kamienna) czosnek ziele angielskie liść laurowy liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy) korzeń chrzanu koper Zobacz przepis

w kuchni i w ogrodzie
Domowy ocet jabłkowy 180

Ocet z jabłek wykorzystuję głównie do marynowania mięsa ale nie kupuję octu sklepowego. Zrobienie octu w domu jest łatwiejsze niż rozszyfrowanie substancji dodanych do octu sklepowego

prawdziwe jedzenie
Zsiadłe mleko 120

Mleko zsiadłe przede wszystkim robi się z mleka nie poddanego obróbce, czyli z mleka wiejskiego, niepasteryzowanego. Ale są też sposoby aby zsiadło się mleko pasteryzowane. Składniki

prawdziwe jedzenie
Bulion drobiowy 198

Bulion z mięsa drobiowego jest bazą wielu zup i sosów.  Przede wszystkim kojarzy mi się z przepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę

prawdziwe jedzenie
Zakwas na barszcz 215

Składniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Upychamy do dużego słoika i

prawdziwe jedzenie
syrop z buraka 181

Słodki i bardzo wartościowy wyciąg z buraka. Wystarczy chwila dla przygotowania syropu bogatego w żelazo. Działa wzmacniająco a także wspomaga przy przeziębieniu, działa lekko wykrztuśnie. Najlepszy

prawdziwe jedzenie
Konfitura z truskawek 180

Składniki :Kg truskawekPół szklanki cukru Truskawki myjemy, obrywamy z nich ogonki i wrzucamy na patelnię razem z cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok. Zwiększamy

prawdziwe jedzenie
Kompot z truskawek 158

Sezon na truskawki to bardzo ulotna chwila. Dziś ugasimy pragnienie kompotem i zamkniemy ten smak w słoiczki na zimowe dni. Składniki: truskawki woda cukier Wodę z

prawdziwe jedzenie
Czas mrozić truskawki na zimę 171

Spiżarnia pełna słoiczków. Dżemy i kompoty gotowe na cały rok bez truskawek. Ale jest

prawdziwe jedzenie
Ogórki małosolne 176

wody (ciepłej) łyżka soli 3 ząbki czosnku koper ziele angielskie Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do przestygnięcia. Kupuję tylko sól niejodowaną i uważam, że inna się do przetworów nie nadaje.  Umyte i ewentualnie nadkrojone ogórki upychamy w słoiku lub garnku, dodajemy czosnek i kilka ziaren ziela angielskiego. Czasem dodaję też cząber jak do kwaszonych by ogórki były

prawdziwe jedzenie
Konfitura z czarnej porzeczki 160

puszczą sok zwiększamy płomień. Co jakiś czas mieszamy by się nie przypaliły. Konfiturę gotujemy około godziny aż sok zgęstnieje. Ciepłą konfiturą napełniamy słoiki. Ostawiamy je do góry dnem. Kiedy przetwory ostygną sprawdzamy czy pokrywki się zassały czyli mają wklęsłe wieczka. Jeśli zdarzy się jakiś niedokręcony słoiczek to trzeba go spasteryzować (lub przeznaczyć na bieżącą konsumpcję:)) Porzeczkowe słoiczki można spokojnie przechowywać

prawdziwe jedzenie
Nalewka z orzecha włoskiego 291

Właśnie przelałam moją nalewkę do mniejszych słoików. Dziś minął rok odkąd ją zrobiłam. Orzechy na nalewkę zbierałam na początku lipca. Orzechówkę robi się z niedojrzałych orzechów

prawdziwe jedzenie
Borówka brusznica do mięsa i sera 188

Borówka leśna czyli brusznica. Tak samo jak czarne jagody borówki zbieramy w lesie. Można też dostać je na bazarach. W przeciwieństwie do borówek ogrodowych brusznica ma

prawdziwe jedzenie