Do grona przygotowywanych konfitur dołączyła w tym roku konfitura jagodowa. Przygotowywałam ją pierwszy raz i jak na mój gust wychodzi ona bardzo słodka. Dlatego mimo użycia żelfixu z mniejszą ilością cukru -3:1 , proponuję dodać jeszcze sok wyciśnięty z 1 cytryny. Składniki:-2 kg jagód-2 op.żel-fix 3:1 ( bez cukru)-700g ksylitolu (ew.cukru)-Sok wyciśnięty z 1 cytrynyUmyte jagody umieścić w garnku z sokiem z cytryny, łącznie nie więcej niż 2 kg. Wsypać do nich proszek z 2 opakowań żel-fix 3:1 i zagotować ciąg... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...