Konfitura malinowa

Konfitura malinowa

Konfitura malinowa

Składniki: 1 kg malin, 1 opakowanie żelfixu 2:1 na 1 kg owoców Dr Oetkera. Przygotowanie:     Maliny przebieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Gotujemy je ok. 10 minut. Następnie wsypujemy żelfix i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, tak by cały żelfix rozpuścił się. Następnie gorącą konfiturę przekładamy do czystych i suchych słoiczków, zakręcamy. W garnku wyłożonym bawełnianą ścierką wlewamy wodę i wkładamy słoiczki. Woda musi sięgać prawie do dekielka słoiczka. Gotujemy ok. 15 min... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Aga w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.