Idziesz do Ikei po młynek do pieprzu, wychodzisz z pomysłem na sałatkę. Na dodatek sałatkę zażyczył sobie mięsożerny. Żyć, nie umierać, jeść. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 400 g dyni hokkaido (ja użyłam takiej bardzo małej) 150 g sera gorgonzola 1 czerwona cebula garść suszonej żurawiny 1 łyżka ziaren słonecznika sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny(...)miski wrzucamy sałaty, upieczoną dynię, małe kawałki sera, pokrojoną w plasterki cebulę, żurawinę i słonecznik. Całość polewamy sokami z cytrusów i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Artykuł Sałatka z pieczoną dynią i gorgonzolą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBolesławca. Mieszkam na Śląsku jednak na tyle długo, że mogłam podpytać o hekele tu i ówdzie, jednocześnie podglądając Remigiusza Rączkę. Oglądałam odcinek z nim, w którym robił tę sałatkę i mówił, że nie dodaje majonezu. Szef kuchni, z którym był ten odcinek powiedział, że z kolei on dodaje. Ja również dałam. Moi teściowie np. czasem dodają masła. Jeżeli chodzi(...)konsystencję hekele, możecie sobie pokroić w drobną kostkę, w większą, w trójkąty albo możecie zrobić z niej pastę. Sałatka wyszła w dechę. Składniki: 2 filety śledziowe 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli
KardamonovyNajlepsza będzie z domowych ogórków, to żadne odkrycie. Najlepiej także będzie smakować z letnim koperkiem, wiadomo. Oliwę możecie zastąpić olejem rzepakowym. Sałatka wylądowała na talerzach z kotletami z czerwonej soczewicy. Nie spodziewałam się, że to będzie fajne połączenie. Chciałam po prostu mieć tę sałatkę na blogu, a na obiad były kotlety. Wyszło super. Składniki: 8 ogórków kiszonych 1 cebula(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulę, startą na najgrubszych oczkach marchewkę, rozdrobniony czosnek i poszatkowany koperek. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z ogórków kiszonych, marchewki i cebuli pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyDodajemy do nich jajka, pokrojone w plasterki rzodkiewki, poszatkowany szczypiorek, pokruszoną fetę i kiełki. Wszystko zalewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podobne przepisy: Sałatka z jajkami i tuńczykiem Sałatka z jajkami przepiórczymi i pesto Artykuł Sałatka z jajkami przepiórczymi, rzodkiewkami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyPanzanella to jeden z moich faworytów, jeżeli chodzi o sałatki. Najsmaczniejsza w sezonie warzywno-owocowym, właściwie poza sezonem nigdy jej nie robię, nie ma sensu. To toskańska sałatka, której głównym składnikiem są pomidory, cebula i grzanki. Innymi dodatkami mogą być ogórki, mozzarella, papryk, bazylia, opcji jest sporo. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jeść tego cuda, musicie to nadrobić. Jest genialna(...)swej prostocie, dla mnie to sałatka idealna. Składniki: 10 pomidorków koktajlowych 1 duży ogórek gruntowy 4 kromki czerstwego chleba 1 średnia czerwona cebula garść zielonych oliwek (ja użyłam drylowanych) 1 opakowanie małych kulek mozzarelli 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy extra virgin + do usmażenia grzanek 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej) sól pieprz Chleb kroimy w kostkę, którą
KardamonovySałatkę z surowego kalafiora jadłam tak dawno temu, że zapomniałam jak smakuje i że nie boli mnie po niej brzuch. Jak się za nią zabierałam, miałam mieszane uczucia, bo naprawdę byłam przekonana, że (kucze Kiler) jednak zaszkodzi. Nie zaszkodziła. Na początku też nie chciałam dodawać ananasa i sera, ale jakoś się rozpędziłam i jak zaczęłam kroić ser i ananasa(...)potrafiłam przestać. Smak? Zaraz po zrobieniu, ok. Parę godzin później? Łał. Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego poleca się nie tylko od święta. Róbcie więc i odstawiajcie na parę godzin do lodówki. Składniki: 1 mały kalafior puszka kukurydzy 6 plastrów ananasa konserwowego 250 g sera żółtego pół pęczka koperku 1 czubata łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Kardamonovykapusta powoli zaczyna przypominać młodą kapustę. Coraz częściej rozglądam się za nią w sklepach. Ostatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie surówka z młodej kapusty z sosem farmerskim. Sos farmerski to ustrojstwo pasujące do wielu sałatek(...)wegetariańskich, do grilla, kanapek, tortilli. Myślę sobie właśnie nad kolejną wersją surówki z młodej kapusty. Za tydzień wybywamy na grilla, więc mój mózg już się uruchomił. Mam zapisane dwie sałatki, które chciałabym zrobić. Jedna jest z pomidorów, druga z groszku (póki co, mrożonego). Zastanawiam się czy nie dorzucić do tego jeszcze jakiejś zieleniny z młodej kapusty. Tylko kto to wszystko
Kardamonovyzdecydowanie nie miałam na to weny. Tak wiec ogórki konserwowe to był główny dodatek do śledzi. Nie użyłam do nich ogórków sklepowych, w lodówce znalazłam jakieś skromny słoik swojskiej sałatki ogórkowej. W składnikach jednak pominę wydziwianie z plasterkami ogórków w occie. Mniej więcej do śledzi użyłam 2 średniej wielkości ogórków konserwowych. Tak będzie dobrze. Cebula? Bezapelacyjnie tak. Koniecznie sparzona(...)mnie to podstawowy dodatek do każdej sałatki śledziowej. Powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi końcówka sałatki, w której została niewielka ilość ryby i dużo tych pierdół, które się dodaje. Najlepiej jak jest dużo cebuli i dużo sosu. Jeżeli chodzi o śmietanę, dodajcie jaką chcecie. Możecie nawet zastąpić ją jogurtem naturalnym. Starajcie się jednak użyć bardziej gęstego. Aczkolwiek to już
KardamonovyWysępiłam dla Was oryginalny przepis. I dla siebie, no dobra. Jedyne co w nim zmieniłam to ilość octu (w oryginale jest 1,5 szklanki). Kiedy pierwszy raz próbowałam tej sałatki była dla mnie zbyt octowa. A wiecie jak kocham ocet. Stwierdziłam, że skoro dla mnie to było trochę za dużo, dla innych może być dużo za dużo. A, i zmniejszyłam(...)ilość gałązek selera. Moje były na takim wypasie, że gdybym dodała je do sałatki, na pewno byłoby to za dużo. Zresztą My po spróbowaniu powiedział, że seler jest bardzo wyczuwalny i żeby zmniejszyć ilość w przepisie. No to zmniejszyłam. W oryginale jest 8 sztuk. I jeszcze jedna uwaga odnośnie selera. Myślałam, że w sklepach będzie dostępny tylko ten zwykły, który
Kardamonovyopublikować. Zrobiłam go już dwa razy, mniej więcej wiem co jest lepszą opcją, więc muszę tę potrawę zrobić ponownie. I właśnie przy okazji spotkania z bratem, robiłam także sałatkę, do której była potrzebna tytułowa shatta. Sałatka była już gotowa, zabrałam się za shattę, nie wczytując się w nią wcześniej. Oczywiście okazało się, że tę „pastę” robi się przez(...)jest sezon na paprykę. Często widzę pytania dotyczące tego co zrobić z małych ostrych papryk. Lecę z pomocą. Zróbcie shattę. A, i do czego jej użyłam? Póki co do sałatki i jako dodatek do kebaba. Myślę jednak, że znajdzie dużo więcej zastosowań. Ryby, mięsa, warzywa. Wpadł mi w oko np. przepis na oliwki z shattą. No na grilla idealny, zrobię
Kardamonovyzrobić. Tym razem stanęło na jarmużu, który częściej u nas gości. Do czego je jeszcze dodać? Poza makaronami, lubię dodawać je do ryb i owoców morza, do zup, do sałatek, do potraw z grilla. Pod przepisem wpiszę Wam parę propozycji dań z pesto właśnie. Normalnie wpisuję tam podobne przepisy, ale dzisiaj zrobię wyjątek. Może ktoś z Was czymś się zainspiruje(...)pesto: Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą Makaron z bobem, pesto i boczkiem Kasza gryczana z dynią, suszonymi pomidorami i pesto Sałatka z indykiem, koprem włoskim i pesto Sałatka z jajkami przepiórczymi i pesto Polędwica z dorsza z pesto Leniwe z pesto Pęczotto z pomidorami i pesto Makaron z cukinią, pesto
Kardamonovyinnymi w przypadku kalafiora. My lubi, może, więc czasami kupujemy. Ostatnio ze średniej wielkości kalafiora robię mężowi obiad na dwa dni. Chociaż słowo obiad jest trochę na wyrost, taką sałatką normalny facet się nie naje. Jednak jak się popatrzy na listę składników to w sumie jest się czym najeść. Jest komosa, jest kalafior. Nie jest to typowa zielenina z sałatą(...)pomidorami. Obecnie w naszej sytuacji tego typu „obiady” naprawdę się sprawdzają. Wy możecie sobie tę potrawę potraktować jako posiłek do pracy, albo drugie śniadanie. Sałatka z komosą ryżową, szpinakiem i pieczonym kalafiorem wyszła naprawdę super. Dodatek pasty sezamowej też ciekawie podbija smak. Wszystko ze sobą bardzo sympatycznie współgra. Bardzo Wam to polecam. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Jeżeli
Kardamonovysię znamy. A znamy się już ze 20 lat. Strach się bać co nas jeszcze czeka w tym roku. Jak już szykowaliśmy się do wyjazdu, zaczęłam kompletować menu. Najpierw sałatki. I w sumie na nich zakończę, bo reszta potraw była fajna, ale nie na tyle żeby o tym dziś wspominać. Pierwsza sałatka była połączeniem szpinaku i pomidorów, druga – tytułowe(...)tabbouleh z kaszą jaglaną. Z tego co pamiętam oryginał jest z bulgurem, a że tego użyć nie mogłam, użyłam jaglanej. Sałatka była dodatkiem do grilla. Dla mnie – w punkt. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że ta z bulgurem jest smaczniejsza, taka prawda. Tabbouleh została zjedzona w sumie na dwa razy – do grilla i na późniejsze śniadanie. Objedliśmy się
Kardamonovyzawsze takie robię. Tym razem wyszło mi tych ogórków trochę za dużo, a że nie mogą za długo stać w zalewie, musiałam je czym prędzej wykorzystać. Przepis na tę sałatkę już dawno miałam zapisany, czekał tylko na sezon ogórkowy. Sezon w pełni, więc kiedy go opublikować jak nie teraz. Sałatka z ogórków małosolnych została wchłonięta z wegeteriańskimi kotletami. Zjedzona(...)cebulę, oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą (jeżeli Wasze ogórki nie były bardzo słone) i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki żeby smaki się połączyły. Artykuł Sałatka z ogórków małosolnych pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyszafkowych. Spodziewam się, że większość z Was nie jest szczęśliwym posiadaczem takich resztek, ja natomiast obecnie jestem. Zostały mi orzechy laskowe z ostatniego brownie, mam trochę zieleniny po ostatniej sałatce z burakami i końcówkę oliwy z Chorwacji. Najbardziej cieszy mnie skończenie oliwy, która nie smakuje już tak jak powinna. Od dłuższego czasu szwankuje jej zakrętka, myślę że dlatego ulotniło się(...)czego użyję pesto? Jeszcze nie wiem. Siądę sobie dziś wieczorem na spokojnie i coś wymyślę. Bo klasycznie świetnie sprawdzi się do makaronu, kasz, do drobiu, ryb, do klusek, sałatek, itd. Sałatki ostatnio częściej za nami chodzą, może pójdę jednak w tę stronę. Na dziś to tyle. Pojawię się tutaj znowu pojutrze. Ciao. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis
Kardamonovy