przetwory - 14998 przepisów (strona:804/1000)

Twarożek z migdałowej masy 161

Zastanawiacie się co zrobić z migdałową masą, która powstała podczas przygotowywania mleka?Oto kilka prostych propozycji:* jako słodkie smarowidło do chociażby naleśników- z dodatkiem Waszego ulubionego

Kraina Miodem Płynąca
Dżem truskawkowy z wanilią 178

Sezon truskawkowy pomału się kończy więc wypadałoby go zakończyć pysznym dżemem.Wiem, że przepisów na dżem truskawkowy jest multum, ale i ja również chciałabym się z

Kraina Miodem Płynąca
Dżem agrestowy z kardamonem 204

3 dni temu kupiłam na rynku trochę agrestu i po jego spróbowaniu stwierdziłam, że nie nadaje się do jedzenia, bo jest choler... kwaśny i twardy!I

Kraina Miodem Płynąca
Pasta ze słonecznika i rukoli 206

Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i

Kraina Miodem Płynąca
Domowy paprykarz 187

Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację?Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :)Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz

Kraina Miodem Płynąca
Powidła śliwkowe z czekoladą 184

Odkąd pamiętam takie powidła robiła moja mama, śliwkowe o wyczuwalnym smaku czekolady... pyszne!Można czekoladę pominąć,wtedy uzyskamy smak śliwki z delikatną nutą czekolady (dzięki dodatkowi

Kraina Miodem Płynąca
Pasta pomidorowa z bazylią 196

Jedna z ulubionych past mojego P. (ja wolę trochę delikatniejsze), której przygotowanie zajmuje- dosłownie- 5 minut- składniki wrzucamy do blendera, siekamy i ot, to cała filozofia

Kraina Miodem Płynąca
Cytrynowy krem- lemon curd 167

Tak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i

Kraina Miodem Płynąca
Wyjątkowa polewa do piernika 335

Mam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy

Kraina Miodem Płynąca
Domowy cukier waniliowy 334

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plCukier pachnący wanilią. Idealny do deserów, ciast, ciasteczek czy kawy.  W większości sklepów znajdziecie jedynie cukier wanilinowy czyli cukier aromatyzowany waniliną. Robiąc

Marta Gotuje
Solona jarzynka do potraw 212

Nasze mamy i babcie były znacznie bardziej kreatywne jeśli chodzi o przechowywanie czy przetwarzanie produktów. My idziemy na łatwiznę: zamrażarka, a w porywach próżniowe opakowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas na barszcz czerwony 593

Dzień dobry!To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że

Pora coś zjeść
Dżem truskawkowy z żurawiną i migdałami 127

                            Ten dżem to mój eksperyment. Muszę przyznać, że bardzo udany i smaczny eksperyment. Na próbę zrobiłam tylko 3 słoiczki. Jak dorwę jeszcze truskawki to na pewno

Ewa w kuchni
Dżem czereśniowy 103

1 kg czereśni ( po odszypułkowaniu i wydrylowaniu )1 konfiturex 2:1 ( 40 g )500g cukru  Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać

Ewa w kuchni
Piekielne ogórki 172

                          

Ewa w kuchni