przetwory - 14998 przepisów (strona:795/1000)

Papryka kwaszona 95

Dziś tradycyjny, babciny przepis na paprykę kwaszoną. Powstały sok z kiszenia używam do zakwaszania zup i innych potraw. Składniki: 5 kg świeżej papryki Sól, czosnek Suszony

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura z żurawin 99

Sezon żurawinowy ciągle trwa, zatem nie ma co próżnować :) Ja dziś przyrządziłam pyszne i zdrowe konfiturki. Smacznego! Składniki: 1 kg żurawin 2 kg cukru Wykonanie: Owoce

Tradycyjna Kuchnia
Nasturcje a'la kapary 67

Niedojrzałe, jeszcze zielone nasiona nasturcji można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają kapary. Moja ulubiona kuchenna sztuczka :) Niewielu z moich gości zauważyło

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie 121

Śledzie to podstawowa przystawka w każde święta. Składniki: 20 dag filetów śledziowych w oleju 250 ml piwa karmelowego 1 kieliszek octu 1 kieliszek oleju 1 cebula

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz kiszony 93

Barszcz czerwony zaraz obok żurku należy do moich ulubionych zup. Jakiś czas temu publikowałam przepis na barszczyk wiosenny i jego pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany

Tradycyjna Kuchnia
Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi 88

Na zielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi. Składniki: 75 dag

Tradycyjna Kuchnia
Botwinka pasteryzowana do słoików 76

Badania potwierdzają, że liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Na dodatek pobudzają apetyt i działają uspokajająco. Botwinka

Tradycyjna Kuchnia
Przecier szczawiowy do słoi 115

Szczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W

Tradycyjna Kuchnia
Mizeria z octem na winie do słoików na zimę 124

Uwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego

Tradycyjna Kuchnia
Marynowana papryka z miodem do słoików na zimę 144

Łagodny smak miodu idealnie łączy się z papryką.  To już drugi raz, kiedy na łamach bloga publikuję ten przepis ( poprzedni ). Zapasy zimowe rozeszły się w

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki kiszone na zimę- sprawdzony przepis 94

Kiszone ogórki to typowo polski przysmak, których skosztowania nie potrafimy sobie odmówić.  Poprawiają pracę układu nerwowego oraz koncentrację, witaminę E oraz K, a także składniki

Tradycyjna Kuchnia
Marynowane śliwki suszone 93

Tak przygotowane śliwki idealnie nadają się jako dodatek do mięs lub sałatek. Kilka takich słoików koniecznie musi się znaleźć każdego roku w mojej spiżarni. Składniki: 40

Tradycyjna Kuchnia
Indyjski sos (chutney) do słoików na zimę 118

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka buraczana z papryką do słoików na zimę 72

Lato to czas gromadzenia zapasów zimowych... dziś u mnie w spiżarni przybyło kilka pyszności Składniki: 6 kg buraków ćwikłowych 7 szt. dużych cebul 8 szt. dużych

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka warzywna do słoików na zimę 88

Tradycyjna sałatka, która każdego roku gości w mojej spiżarni. Składniki: 1 kg pomidorów 1 ½ kg papryki ½ kg cebuli 25 dag marchewki Składniki na zalewę: 1 szklanka

Tradycyjna Kuchnia