Ćwikła to nieodzowny element polskiej Wielkanocy do jajek, kiełbasy, czy mięsa. A dobra ćwikła to oczywiście przygotowana samodzielnie, domowym sposobem najlepiej takim sprzed 100 lat. A
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu
Gosia gotujeWielkanocne śniadanie to nie tylko jajka, ale także domowa biała kiełbasa. Przeważnie podaję ją tylko parzoną albo zapiekaną z cebulą i piwem bo taką lubimy najbardziej
Smaczna PyzaDzisiaj zapraszam na kolejmą domowa wędlinkę. Robiłam ja dosyć dawno, ale przepis został dokładnie spisany, więc dzisiaj bez obaw mogę go szczerze polecić. Domowa wędlina, to
Gosia gotujeA jwar to pyszna pasta warzywna bardzo popularna na Bałkanach. Przygotowuje się ją w różnych kombinacjach, najbardziej popularne zestawienie to papryka, bakłażan
SzczyptaSmaQWiosną, kiedy z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych promieni słońca i oznak budzącej się przyrody nasze wymęczone zimą organizmy jadą już na oparach paliwa. Cera jakaś szara, włosy
SzczyptaSmaQNiektórzy z Was pewnie pamiętają jak kiedyś ich Babcia, na wsi, robiła w domu własne masło z wiejskiego mleka a właściwie śmietany. Może nawet macie jeszcze
Smaczna PyzaDostaliśmy siatkę brzoskwiń o których zapomnieliśmy. I w ostatnim momencie udało nam się ocalić około kilograma. No więc co było zrobić: słoiki na zimę! Składniki: ok
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pamiętam, jak moja mama zawsze psioczyła, że się jej powidła przypalają i nie lubi ich robić. Ale jak można żyć bez domowych powideł śliwkowych? Warto się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jako, że czas malin mija nieubłaganie, a jeszcze gdzieniegdzie można je znaleźć - polecam zrobić dżem malinowy. Idealny i niezbędny przed nadchodzącą zimą! Wersja szybka, z -fixem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jestem gofroholikiem i się tego ab-so-lut-nie nie wstydzę! ;) To już trzecie gofry, które robię. Przepis na moje ulubione znajdziecie TUTAJ <KLIK>
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Do zrobienia suszonych pomidorów zabierałam się już jakiś czas. W poprzednim, wynajmowanym, mieszkaniu nie mieliśmy piekarnika i ratowaliśmy się małym, wolnostojącym, który był malutki i zżerał
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Po suszeniu pomidorów została mi miska miąższu pomidorowego i gniazd nasiennych. Wyrzucić szkoda, na szybko wykorzystać taką ilość nie bardzo jest na co - co można więc
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Domowy mus jabłkowy pachnący cynamonem. W zależności od pożądanej konsystencji mus jabłkowy miksujemy blenderem lub ugniatamy widelcem/ugniataczem do ziemniaków. Gotowy mus jabłkowy można przełożyć do słoików
Moja DelicjaSyrop z mniszka lekarskiego jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Jedni używają go jako lekarstwo na przeziębienia, inni stosują zamiast miodu do wypieków, herbaty, czy chleba
Smakowy Raj