Urosło mi w tym roku dość sporo szpinaku na grządce i postanowiłam coś zrobić, by został na zimę. Szkoda było zabawy w słoje, bo jak wiadomo
Smakowy RajPigwowiec japoński, czyli potocznie przez nas zwana „pigwa” jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, przydatnych zwłaszcza przy przeziębieniu. Owoce pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka
Smakowy RajPigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę
Smakowy RajKiedyś nie przepadałam za buraczkami, ale jak powiedział mój tata: „z wiekiem smaki się zmieniają i to czego się nie lubiło nagle zaczyna smakować”. U mnie
Smakowy RajCukier waniliowy to temat rzeka. Sama laska wanilii jest owocem niepachnącego storczyka, której najbardziej aromatyczną częścią jest miąższ znajdujący się w jej wnętrzu. Prawdziwa wanilia ma
Smakowy RajChyba mnie w tym tygodniu dopadło wiosenne przesilenie (jest w ogóle coś takiego?). Ile bym nie spałam, ciągle ziewam. Po powrocie do domu z ulgą zwijam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTa zaprawa ogórkowa jest mało pracochłonna, nie trzeba jej pasteryzować, a co najważniejsze ogórki są przepyszne, twarde i jędrne w swej konsystencji i jak przystało na
Jadło i czytadłoJest to przepis mojej mamy, ketchup ten uważam za doskonały, ze słodkawą nutą i odrobiną pikantności. 3 kg pomidorów 0,5 kg jabłek 2
Jadło i czytadłoJuż teraz warto pomyśleć o zapasach na zimę. Gdy zabraknie świeżych warzyw, gotowa surówka okaże się zbawiennie smaczna i przypomni nam się lato. 3 kg
Jadło i czytadłoSzparagi konserwowe zimową porą to wspaniały rarytas. Zaletą tego przepisu jest to, że nawet jeśli będziemy mieli łykowate i nieobrane szparagi, to w zalewie do jesieni
Jadło i czytadłoCurry to jedna z moich ulubionych przypraw. Zimowa, ogórkowa zaprawa z tą właśnie przyprawą jest warta polecenia i wypróbowania. Żółte ogóreczki zabarwione curry prezentują się
Jadło i czytadło"Klęska urodzaju" i "potrzeba matką wynalazku" zaowocowały zimową zaprawą w postaci kabaczków na bardzo ostro i pikantnie. Do tej pory przepisu tego używałam tylko do ogórków
Jadło i czytadłoDereń to dla mnie nowość, z początku kwaskowata i drętwa, ale po przełamaniu się i wybraniu tych dojrzałych owoców stwierdziłam, że to całkiem fajny owoc, a
Jadło i czytadłoPomidory suszone przygotowujemy z mięsistych podłużnych pomidorów. Jeszcze latem ususzyłam 3 kg. tych pomidorów i przechowywałam w naczyniu próżniowym w lodówce. Nareszcie dziś postanowiłam dokończyć dzieła
Kuchnia BeatyPrzepyszny, aromatyczny truskawkowy kompot, na zimę jak znalazł :) Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba wykorzystać go na maxa , aby potem w zimie cieszyć się wspomnieniem lata
Kuchnia z widokiem na ogród