Już najwyższy czas aby zrobić syrop z mniszka lekarskiego. Moja siostra robi go od wielu lat ale ja jakoś nie byłam przekonana. I w końcu skusiłam
Ewa w kuchniSzparagi uwielbiam. Jak co roku gdy tylko zaczną pojawiać się w sklepach koniecznie przyrządzam z nimi różne smakołyki. Sezon trwa jednak zbyt krótko na nie..Co
Z Majeczką w kuchni4 kg pomarańczy czerwonych tarocco 1 kg cukru Po prostu konfitura z pomarańczy. Żadnych dodatków, polepszaczy, ulepszaczy, aromatów... Wystarczą pomarańcze i trochę cukru. A ona odwdzięczy
królestwo garówCedr, cedrat, cytron, etrog – konfitura z cedru. Wyglądem przypomina bardzo dużą, guzowatą cytrynę. Pochodzi z Indii, jest to jeden z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawnych
królestwo garów2 kg agrestu, 400 g cukru, 1,1 l wody, 250 ml octu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się
królestwo garówOwoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas
królestwo garówagrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy
królestwo garówOwoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie
królestwo garówNajprostszy sposób na zamknięcie w słoiki wiśni, bez użycia cukru, słodzików... . Po prostu 100% wiśni w wiśniach :) Przepis według Ireny Gumowskiej. Potrzebne są tylko wiśnie. Ja
królestwo garówWszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie
królestwo garów3 kg twardych moreli, 5 goździków na słoik, kawałek cynamonu, skórka z cytryny, 1 litr wody, 1,5 kg cukru, 0,25 l octu 10%, Morele
królestwo garówA w zasadzie do obiadu. Wiele zup gotuję na udkach z kurczaka i nie zawsze mam ochotę podawać je potem w jakimś sosie. Czasem jest tak
Buniabaje w kuchniC oraz bardziej osacza nas świat syntetycznych smaków i zapachów, które mają maksymalnie uprzyjemnić nam jedzenie, i często sprawić, że będziemy chcieli jeść je częściej i
SzczyptaSmaQSałatka tą jakiś czas temu robiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów. Sałatka ta jest łatwa w
Mama GotujePapryka nie tylko jest kolorowa i pięknie się prezentuje, ale jest również zdrowa i smaczna. Co roku podbierałam babci słoiczki zamarynowanej papryki. Jest ona dokonała nie
Mama Gotuje