Sezon truskawkowy w pełni... I można z nich wyczarować takie pyszności ;) Ostatnio, w upalną sobotę, wpadliśmy na pomysł smażenia dżemu. Ponad 30 stopni w cieniu, a
Lawendowe NieboSkórkę z cytryn usmażyłam w cukrze, zaś z miąższu postanowiłam zrobić dżem. Byłam bardzo ciekawa jego smaku. Okazał się słodko-kwaśny z leciutką nutką goryczy. Pewnie
Kuchenne zapiski EdytyNie ma nic prostszego do wykonania jak ogórki małosolne. W tym sezonie przygotowałam je już po raz trzeci, robiąc tylko krótkie przerwy pomiędzy opróżnianiem i ponownym
Kuchenne zapiski EdytyNie jestem przetworową fundamentalistką. Owszem, kilka lat temu, kiedy jeszcze bardzo mi się chciało, a czas jakoś dziwnie biegł wolniej, ambitnie smażyłam dżemy tradycyjną metodą. Ale
Kuchenne zapiski EdytyTo moja pierwsza przygoda z porzeczkoagrestem . Owoce wypatrzyłam w ogrodzie przyjaciółki i z ciekawości natychmiast skosztowałam. Posmakowały mi bardzo, pewnie dlatego, że smakowo podchodzą pod czarną
Kuchenne zapiski EdytyTrochę pracy jesienią, a zimą, kiedy za oknem śnieg i mróz - otwieramy słoiczek ze słodką, pachnącą marmoladą z pigwy. Owoce pochodzą z ekologicznego ogrodu, z drzewa
Kuchenne zapiski EdytyLubię powidła śliwkowe, i lubię czekoladę. Już od dłuższego czasu korciło mnie, żeby połączyć obie te rzeczy, ale rozglądałam się za przepisem, który by mi najbardziej
Kuchenne zapiski EdytyCzasem warto się zmobilizować i zrobić porządki na dysku swojego komputera. Dzięki temu natknęłam się na cudem zapodziany przepis na domowe powidła śliwkowe. Wprawdzie już raczej
Kuchenne zapiski EdytyI kolejne jarzębinowe dzieło, tym razem, w odróżnieniu od słodkiej KONFITURY , coś wytrawnego. Lekko słodki, lekko gorzki, lekko pikantny i pachnący czosnkiem chutney do mięs - zdecydowanie
Kuchenne zapiski Edyty