przetwory - 14998 przepisów (strona:778/1000)

Kalafior w przecierze pomidorowym pasteryzowany do słoików na zimę 109

Proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne i przydatne przez cały rok! W zimie wspaniale nadaje się do zup/ sosów, należy tylko pamiętać aby dodać

Tradycyjna Kuchnia
CZARNE I CZERWONE PORZECZKI W SYROPIE 152

Porzeczek w tym roku zatrzęsienie. Oprócz soków przygotowałam również do słoików takie w syropie. Idealny dodatek do wielu dań.Polecam   Składniki: 1 kg porzeczek czarnych

Z Majeczką w kuchni
Delikatna pasta z kurczaka 200

Jak w prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy

Kraina Miodem Płynąca
Dżem śliwkowy 177

Na moim rynku warzywno-owocowym pojawiły się pierwsze śliwki, postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków własnego dżemu. Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców

Proste Potrawy
PASTA Z CUKINII 144

Przepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy

Z Majeczką w kuchni
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 125

" Miodek majowy  - surogat   miodu pszczelego  otrzymywany z kwiatów  mniszka lekarskiego . Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się

Atlas Smaków
Konfitura z płatków dzikiej róży 149

płatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy

Atlas Smaków
Dżem z czereśni 157

1 kg czereśni 200 g cukru sok z połowy cytryny Czereśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i odstawić na dwie godziny aby czereśnie puściły sok ( można

Atlas Smaków
Jagody na zimę - zasypane cukrem 88

jagody leśne cukier małe słoiczki Jagody bardzo porządnie wypłukać i zostawić w durszlaku by obciekły. Owoce delikatnie wsypujemy do połowy wyparzonych słoiczków ( nie wciskamy! ). Zasypujemy 2

Atlas Smaków
Dżem z nektarynek z lawendą 132

1 kg dojrzałych nektarynek  100 g cukru ( można pominąć ) 1,5 łyżeczki suszonej lawendy sok z połowy cytryny skórki i ogryzki z 4-5 jabłek

Atlas Smaków
Czekośliwka 141

Czekośliwkę poznałam u Smakoterapii. Połączenie moich ukochanych powideł śliwkowych i czekolady! To musiało być przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z

Atlas Smaków
Domowa nutella 188

Ehh...w końcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy

Atlas Smaków
Syrop z kwiatów czarnego bzu 122

Syrop do rozcieńczania. Zdrowy, słodki, aromatyczny. Z jego udziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały

Atlas Smaków
Jak mrozić maliny 183

Krótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami! Maliny wybieramy nieuszkodzone

Atlas Smaków
Sok z malin na zimę 179

1 kg malin  20 dag cukru  Maliny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na

Atlas Smaków