przetwory - 14998 przepisów (strona:775/1000)

Dżem malinowo-melonowy z miętą 164

Mój pierwszy własnoręcznie przygotowany dżem gotowy! Powstał z połączenia malin i melona. Jest bardzo winny i dosyć kwaskowaty. Konsystencja jest gładka i aksamitna, gdyż maliny wcześniej

Moja Galeria Smaku
Surówka z cukinii do słoików 152

Rewelacyjna surówka z cukinii, papryki i marchewki do weków. Idealna jako dodatek do obiadu. Składniki na 5 słoików o pojemności 0,5l: 2 kg cukinii 3

Moja Galeria Smaku
O jagodowej tęsknocie. I borówki - zamiast 175

W Danii nie ma jagód. Jak to? - spytacie z oburzeniem. Przecież jagody są wszędzie - w lesie całe pola (wystarczy wiedzieć, gdzie szukać), przy drodze siedzą starsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kalafior w przecierze pomidorowym pasteryzowany do słoików na zimę 120

Proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne i przydatne przez cały rok! W zimie wspaniale nadaje się do zup/ sosów, należy tylko pamiętać aby dodać

Tradycyjna Kuchnia
CZARNE I CZERWONE PORZECZKI W SYROPIE 161

Porzeczek w tym roku zatrzęsienie. Oprócz soków przygotowałam również do słoików takie w syropie. Idealny dodatek do wielu dań.Polecam   Składniki: 1 kg porzeczek czarnych

Z Majeczką w kuchni
Delikatna pasta z kurczaka 208

Jak w prosty i pyszny sposób spożytkować resztki z ugotowanego/pieczonego mięsa? Zrobić pastę! :) Smarowidło gotowe w 5 minut, o konsystencji pasztetu, fantastyczne do posmarowania chleba czy

Kraina Miodem Płynąca
Dżem śliwkowy 189

Na moim rynku warzywno-owocowym pojawiły się pierwsze śliwki, postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków własnego dżemu. Zastosowałam cukier zelujący 3 :1 tzn. na 1 kg owoców

Proste Potrawy
PASTA Z CUKINII 154

Przepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy

Z Majeczką w kuchni
Miodek majowy czyli syrop z mniszka 134

" Miodek majowy  - surogat   miodu pszczelego  otrzymywany z kwiatów  mniszka lekarskiego . Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się

Atlas Smaków
Konfitura z płatków dzikiej róży 155

płatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy

Atlas Smaków
Dżem z czereśni 168

1 kg czereśni 200 g cukru sok z połowy cytryny Czereśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i odstawić na dwie godziny aby czereśnie puściły sok ( można

Atlas Smaków
Jagody na zimę - zasypane cukrem 98

jagody leśne cukier małe słoiczki Jagody bardzo porządnie wypłukać i zostawić w durszlaku by obciekły. Owoce delikatnie wsypujemy do połowy wyparzonych słoiczków ( nie wciskamy! ). Zasypujemy 2

Atlas Smaków
Dżem z nektarynek z lawendą 140

1 kg dojrzałych nektarynek  100 g cukru ( można pominąć ) 1,5 łyżeczki suszonej lawendy sok z połowy cytryny skórki i ogryzki z 4-5 jabłek

Atlas Smaków
Czekośliwka 150

Czekośliwkę poznałam u Smakoterapii. Połączenie moich ukochanych powideł śliwkowych i czekolady! To musiało być przepyszne! W pełni przekonał mnie opis o zwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z

Atlas Smaków
Domowa nutella 200

Ehh...w końcu matka pogodziła się, że synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy

Atlas Smaków