Sezon herbaciany powoli chyli się ku końcowi. Chociaż może nie? Po pierwszych spacerach bez grubych, puchowych kurtek łatwo o przeziębienie. Oto pomysł na ciepłą, witaminową bombę
Życie zamknięte w smakuDzisiaj jest dzień z serii "Zostaw, to na Święta". Lodówka jest pełna, ale zakazana. Wszyscy wciąż uwijają się w pocie czoła. Ale głód na to nie
Życie zamknięte w smakuNie dajcie się zwieść pozorom. Chilli nie sprawi wcale, że Wasze kubki smakowe zaczną płakać, a jedynie doda całości nieco wyrazu - lekką nutę odmienności. (function(i
Życie zamknięte w smakuPrzepisów na ogórki kiszone jest wiele, ale ten który przedstawiam jest wypróbowany przeze mnie i wykorzystuję go co roku. Ogórki są chrupiące a co najważniejsze dla
Smaki EwySezon na cukinię uznaję za otwarty. W ogrodzie dojrzewają żółte cukinie - niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej
Smaki EwyPrzepis ten wykorzystuję od lat. Jest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z
Smaki EwyPyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale
Smaki EwyKolejny sezon trwa a mianowicie sezon na paprykę. Dzisiaj prezentuję marynowaną paprykę do słoików. Przepis wykorzystuję co roku. Papryka jest pyszna. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Dowolna
Smaki EwyWłaśnie zebraliśmy ostatnie późne brzoskwinie z naszego ogrodu. Trochę ich było więc spróbowałam zrobić z nich kilka smacznych rzeczy. Większość trafiła do syropu. W okresie zimowym
Smaki EwyJakiś czas temu przepis ten dostałam od znajomej, trochę go zmieniłam i tak powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam. Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie
Smaki EwyMoja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie
Smaki EwySezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości
Smaki EwyKolejna propozycja z rabarbarem w roli głównej. Dzisiaj przestawiam dżem słodko – kwaskowaty z nutą pomarańczy i wanilii. Cóż więcej dodać, trzeba spróbować. Składniki: 800 gram rabarbaru
Smaki EwyW lasach pojawiły się już jagody. Warto zrobić parę słoiczków do domowej spiżarki. Tak przygotowane jagody możemy wykorzystać np. do kaszy manny, lodów czy do innych
Smaki EwyKilka lat temu przepis ten dostałam od koleżanki B. Byłam zdziwiona, że ogórki w pomidorach ?! Posmakowałam. I teraz muszę przyznać, że to idealne połączenie. Robię je
Smaki Ewy