przetwory - 14998 przepisów (strona:134/1000)

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 134

Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie  Crock-Pot.pl Ziołowa focaccia z rozmarynem

Cztery Fajery
Zielona fasolka w sosie z żółtych pomidorów i papryki. "Twarz Grety di Biase" 162

zagotowania się wody ze słoikami. Resztę sosu przelałam do słoików, dodając na każdy słoik łyżkę octu 10% i pasteryzowałam tak, jak słoiki z fasolką. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) "Twarz Grety di Biase" Magdaleny Knedler to książka

Weekendy w domu i ogrodzie
Jak zrobić dżem? 299

robieniem przetworów w moim wykonaniu bywa różnie. Dżemy? Proszę bardzo. Sosy warzywne, przeciery i inne mamałygi – z przyjemnością. Ogórki i reszta grubego kalibru już nie, bo się boję, że mi słoiki wybuchną. Strach mój nie jest bezpodstawny. Moja kiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam(...)agar-agar. Napiszę wam o każdej i dowiecie się, dlaczego najbardziej lubię pektyny. Na początek temat drażliwy, czyli PASTERYZACJA Pasteryzuję każdy słoik. Daje mi to pewność, że w moich przetworach nic nie wynajduje koła, penicyliny i demokracji i któregoś dnia, po wejściu do spiżarki, nie wręczy mi nakazu eksmisji. Pasteryzuję dwoma metodami. Garnek – duży garnek wykładam ścierkami, wsadzam słoiczki, między

ladykitchen
Ogórki w occie z włoszczyzną i "Życie jak malowane" 167

się z określeniem, że są to ogórki po żydowsku, choć nie mam pojęcia, dlaczego. Niezależnie od nazwy zróbcie sobie kilka słoików i przekonajcie się sami o wyjątkowości smaku tych przetworów. Składniki : Zalewa 5 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego kilkanaście ziaren pieprzu Dodatkowo na każdy słoik : gałązka kopru(...)gotować ok. dwóch minut (nie dłużej). Słoiki wyjąć z garnka i zostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w piwnicy lub na dolnej półce szafki kuchennej. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Piąta przygoda ze Stacji Jagodno Karoliny Wilczyńskiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Likier z czarnych porzeczek (cassis) oraz "Julia i jej córki" 175

Czarne porzeczki są właśnie u szczytu swojej dojrzałości, więc wspaniale nadają się na przetwory, w tym na wino i inne alkohole na ich bazie. Cassis jest jednym z nich. We Francji jest on znacznie słodszy i gęstszy od tego, który proponuję niżej, ale też Francuzi pijają go jako dodatek w różnych drinkach i koktajlach. A ja mam swój likier(...)odstawić w chłodne i ciemne miejsce na przynajmniej miesiąc (zwykle odstawiam na prawie cały rok). Likier przelać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Czytając "Julię i jej córki" Colleen Faulkner, pozostaję

Weekendy w domu i ogrodzie
Galaretka z czarnej porzeczki 125

Już właśnie zaczął się sezon na robienie domowych przetworów. W tym roku u mnie na pierwszy ogień poszła czarna porzeczka. Zrobiłam z niej klasyczną galaretkę. W zimę będzie idealna jako dodatek do naleśników, koktajli czy też do pieczonych mięs.  A ponieważ bardzo lubię czarną porzeczkę, to na pewno przygotuję z niej jeszcze coś pysznego - oprócz przetworów -  na przykład

Kulinarne przygody Gatity
sałata z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi 137

termometrem :) Nie ma to jak zmiana pogody i kiepskie do tego przygotowanie. W czasie kiedy mogłam zerknąć szerzej otwartymi oczami na świat zrobiłam coś naprawdę na szybko. Miały być przetwory, ale to może jutro. Dziś zwyczajnie nie dałabym rady. Mój ogród w pełni daje teraz to, co wiosną wysiałam do gruntu. Jest tego wszystkiego ogrom. Pomidory, ogórki, sałata, kapusta(...)Przetwory przetworami, ale to co jest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko to sałata kolorowa z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i ziarnem słonecznika. O sosie czosnkowym pisałam w innym poście -   tutaj . Zawsze go mam w lodówce, bo nie tylko nadaje się do pizzy, kanapek, ale i do tego

Pieprzyć z Fantazją
Dżem domowy kontra dżem ze sklepu 128

Dżem to produkt, który znamy wszyscy. Jest idealny na kanapki i jako dodatek do ciast i deserów. Niezależnie od wieku, uwielbiamy go wszyscy. Malinowy, truskawkowy, jagodowy — wybór jest ogromny. Przetwory domowe Dżemy owocowe są znane ze swoich dobroczynnych właściwości. Co więcej, możemy z nich korzystać przez cały rok. Są idealne na jesienne i zimowe schorzenia. Aby przygotować smaczny, domowy dżem(...)który bez trudu daje się rozsmarować. Przygotowany w domu jest bardzo zdrowy i smaczny, nie musimy martwić się konserwantami lub słodzikami, które mogą pojawić się w kupnych produktach. Gotowe przetwory Niekiedy nie mamy czasu na przygotowanie domowego dżemu owocowego . Możemy znaleźć je w każdym sklepie. Należy jednak dobrze zastanowić się nad wyborem. Niektóre zawierają mnóstwo niezdrowych dodatków. Analizujmy skład

Drinkologia
Domowy dżem truskawkowy 170

często mam okazję robić domowe przetwory. Zazwyczaj wychodzę z założenia, że taniej będzie kupić w sklepie jednak… no właśnie większość przetworów sklepowych jest „polepszana” konserwantami albo wzmacniaczami smaku. Nasz domowy dżem truskawkowy będzie zrobiony tylko z naturalnych składników. Niestety nie dysponuję aż tak dużą ilością czasu, aby kilka godzin dusić owoce, więc do jego przygotowania wykorzystam dżemfix

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dżem truskawkowy domowej roboty 135

klasyczny z gorącą wodą w garnku. Ja osobiście za nim nie przepadam. Jeżeli potrzebujecie etykiet na słoiki, to takie jakie widzicie u mnie na zdjęciach oraz na wiele innych przetworów, znajdziecie je na blogu Moje idealia w postaci gotowych etykiet do wydruku. Smak lata zimą czyli domowe przetwory Życzę smacznego i pozdrawiam Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 224

płatkach... Tłusty Czwartek spędziłam w Bieszczadach, więc nie miałam jak wykorzystać stojącego w lodówce prawie całego słoiczka konfitury z płatków róży. Nie jestem jakąś ogromna miłośniczką smaku tegoż przetworu ale do pączków jest idealny!!! Czas pączków minął. Nie miałam pomysłu jak marmoladę wykorzystać dopóki nie spojrzałam na książkę o "50 roślinach, które zmieniły bieg historii"... Wtedy wpadłam na pomysł(...)bardziej odległych czasach owoce dzikiej róży na surowo jadały dzieci. Suszono je również by przygotowywać z nich lecznicze herbatki. Dopiero wraz z rozpowszechnieniem cukru zaczęto wytwarzać z nich przetwory. Oprócz owoców wykorzystywane są również płatki róż . Co ciekawe tylko te w różowym kolorze i tylko ich kolorowa część. Warto o tym pamiętać przy domowych przetworach. Pozostawienie białego tzw. "paznokcia" spowoduj

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ). 212

ziś podam Wam przepis na domowy pasztecik.  P amiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory

Przepisy i porady kulinarne
Domowe buraczki mojej babci 175

każdej postaci. Barszcz czerwony, buraczki na ciepło, ćwikła... Pyszności. Tym razem przedstawiam Wam buraczki mojej babci bez których nie mogę się już obejść. Cieszę się, że mogłyśmy razem robić przetwory, bo takie przepisy są bezcenne (w żadnym sklepie takich nie kupicie). Składniki na domowe buraczki mojej babci (4 duże słoiki): buraki 3 kg 3 duże cebule 5 - 6 czerwonych papryk(...)minut w zalewie. Dodać buraki i gotować około 10 minut. Dobrze wymieszać. Pasteryzować około 10 minut (my doprowadzałyśmy słoiki do zagotowania). Moja spiżarnia jest już w części zapełniona przetworami: domowe buraczki, soki malinowe i z winogron oraz wywary do barszczu czerwonego. A to dopiero początek... :) Buraczki pasują naprawdę do bardzo wielu potraw, my robiłyśmy przetwory

Karola gotuje
PLACUSZKI TWAROGOWO ORZECHOWE Z SOSEM PORZECZKOWYM 128

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ skład, który zawierają czyli wapń, fosfor, witamina D, witamina A, białko, kwas mlekowy, lipidy itp. są ważnymi elementami w naszej diecie. Wiele z nich przyczynia się do rozwoju i wzrostu dzieci, a w szczególności są ważne dla kości. Oprócz tego, dzięki takim przetworom w naszym organizmie powstaje(...)odporność na różnego rodzaju szkodliwe bakterie, regulują przemianę materii, co sprzyja w odchudzaniu. Zalet można wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę. Ja w swoim porannym menu proponuje pyszne, mięciutkie i bardzo zdrowe placuszki twarogowe z dodatkiem orzechów włoskich zmielonych z pysznym

Kuchnia Paulettes
TWAROŻKOWE KANAPKI 144

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ skład, który zawierają czyli wapń, fosfor, witamina D, witamina A, białko, kwas mlekowy, lipidy itp. są ważnymi elementami w naszej diecie. Wiele z nich przyczynia się do rozwoju i wzrostu dzieci, a w szczególności są ważne dla kości. Oprócz tego, dzięki takim przetworom w naszym organizmie(...)różnego rodzaju szkodliwe bakterie, regulują przemianę materii, co sprzyja  w odchudzaniu.  Zalet można wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę.  Ja na śniadanie proponuję kanapkę, ale w nieco innym wydaniu i nie z chleba zwykłego.Jest to twarożek

Kuchnia Paulettes