Uwielbiamy w domu przetwory z ogórków w różnej wersji. Dziś mam świetną propozycję na pyszną mizerię do słoików, dzięki której możemy cieszyć się smakiem ogórków przez cały rok. Delikatna w smaku i bardzo prosta w wykonaniu. Sprawdza się zimą, jako wspaniały dodatek do obiadu. Można podawać do kotletów, pieczonego kurczaka a nawet ryb. Nie ma nic lepszego jak spiżarnia pełna(...)przetworów domowej roboty, dlatego warto zrobić taką mizerię i radować się letnim smakiem przez cały rok. Podajemy ją w miseczkach samą lub można też podawać ze śmietaną słodką lub kwaśną, a to już wg uznania jak lubicie. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); mizeria na zimę- składniki: 3 kg ogórków gruntowych 5-6 łyżek siekanego koperku
Olcia gotuje!sosem. Zapraszam po prosty przepis bez pasteryzacji. Na sklepowych półkach póki co 😉 nie brakuje sosów do spaghetti. Jednak gotowe produkty nafaszerowane są konserwantami i smakiem daleko odbiegają od domowych przetworów. Cały czas mamy sezon na tanie warzywa. Warto z nich zrobić pyszne, domowe przetwory do słoików na zimę. Tym razem zapraszam na domowy sos z pomidorów i papryki do słoików
Ania gotujesosem. Zapraszam po prosty przepis bez pasteryzacji. Na sklepowych półkach póki co 😉 nie brakuje sosów do spaghetti. Jednak gotowe produkty nafaszerowane są konserwantami i smakiem daleko odbiegają od domowych przetworów. Cały czas mamy sezon na tanie warzywa. Warto z nich zrobić pyszne, domowe przetwory do słoików na zimę. Tym razem zapraszam na domowy sos z pomidorów i papryki do słoików
Ania gotujeDomowa papryka w keczupie to pyszna propozycja na przetwory z papryki na zimę. Przepis stanowi świetny dodatek do dań z grilla, także do obiadu lub samodzielna zagryzka na imprezę. Przetwory robimy z kilku względów :by zachować smak lata, zaoszczędzić na kupnych produktach, zapobiegać marnowaniu żywności, … The post Domowa papryka w keczupie appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawySkładniki: pomidory zielone i mało dojrzałe 8 kg, sól kamienna do przetworów 10 łyżek woda 3 litry, cukier 2 szklanki, sól łyżka, gorczyca 2 łyżki, papryka ostra grubo mielona 1 łyżka, cebula 4 sztuki średnie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ocet 10% 1 szklanka Zagotować wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, paprykę ostrą grubo mieloną, liście laurowe, gorczycę, olej, cebulę (cebula(...)małe, średnie kroić na plasterki nie za grube, większe, duże przekroić na połowę i kroić w pół plasterki od razu do dużej miski. Pomidory posypać solą grubo ziarnistą do przetworów, delikatnie przemieszać i zostawić w misce na 5 godzin, następnie odlać z miski wodę z pomidorów. Do wyparzonych słoików wkładać ubijając plastry pomidorów, ciut cebuli z zalewy i dalej pomidory
W Mojej Kuchni Lubięsosu i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gorącą bazę pomidorową przelać do wyparzonych słoików bądź butelek, zakręcić i zapasteryzować 20 minut. Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać: Ogórki konserwowe przepis Tajski sos chili Ogórki w musztardzie tatarskie Ogórki kanapkowe z curry Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą Ogórki krokodylki Kapusta czerwona(...)słoików na zimę Marynowana fasolka szparagowa Marynowane młode buraczki Ogórki w musztardzie z miodem Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę znajdziesz tutaj>>> Mam nadzieję, że przepis na bazę do zupy pomidorowej spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Miłego gotowania
Moja Książka Kucharskabędą mniej słodkie trochę więcej. Przeczytaj przepis na powidła ze śliwek do samego końca, bo znajdziesz w nim wiele ciekawych wskazówek oraz porad. Jeśli potrzebujesz innych przepisów na przetwory to na moim blogu kulinarnym znajdziesz między innymi pyszny i szybki przepis na dżem z winogron, czy idealny przecier pomidorowy. Domowe przetwory są zdrowe i zawsze wiemy z jakich składników zostały
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piekarniku. Pamiętaj też, aby gorące słoiki wkładać do gorącej wody / nagrzanego piekarnika. Temperatura słoików powinna być zbliżona do temperatury wody w garnku lub nagrzanego piekarnika. Natomiast zimne słoiki z przetworami umieszczamy oczywiście do zimnej wody lub chłodnego piekarnika. W naszym przypadku mamy gorące słoiki. Metoda 1 . Do garnka z gorącą wodą i wyścieloną czystą ściereczką kuchenną, wkładam słoiki z sałatką(...)góry dnem na blacie wyłożonym ściereczką kuchenną i przykrywam drugą ściereczką lub ręcznikiem. Dzięki odwróceniu słoików, zakrętki lepiej zasysają i mam pewność, że są szczelnie zamknięte. Po ostygnięciu wynoszę przetwory do chłodnej i ciemnej piwnicy. Sałatka z zielonych pomidorów dobra jest po miesiącu. Zalecam jednak poczekać z degustacją do zimy i w mroźne dni poczuć smak minionego lata. Życzę smacznego
Ania gotujesię jako dodatek do obiadu, kanapek czy przegryzka na imprezie. Warzywa wychodzą al dente – lekko twarde i chrupiące – są równie smaczne jak świeże. Pasteryzacja w piekarniku Od kilku lat przetwory pasteryzuję w piekarniku, gdyż jest to o wiele wygodniejsze, zwłaszcza przy większej ilości słoików. Jeszcze nigdy nic się nie popsuło, więc mam zaufanie do tej metody. Jeśli jednak wolicie pasteryzować(...)nich nie wyciekało i słoiki odwracamy do góry dnem na około 12 h. Lato w słoiku – przepis na pyszną sałatkę warzywną na zimę Zobacz inne przepisy na przetwory na zimę: Cukinia w zalewie gyros – sałatka do słoików Sałatka ogórkowa z curry – niezawodny przepis na ogórki do słoików Sałatka warzywna Babuni z cukinią i ogórkami – do słoików na zimę Ogórki
e-PrzepisyKulinarneniewielką ilością cukru i cytryną. Jeżeli zdecydujesz się na dżem bez skórek, musisz wiedzieć jak obrać brzoskwinie ze skórki. Jak zagęścić dżem brzoskwiniowy? To z najczęściej zadawane pytania dotyczące przetworów w brzoskwiń. Dżem z brzoskwiń jak zrobić? Dżem czy mus brzoskwiniowy i jeden i drugi tak samo się przygotowuje, różnica polega tylko w gęstości przetworu. Dżem jest gęsty
Dieta moja pasjaAkurat teraz jest sezon na ogórki gruntowe, trzeba więc korzystać. Ogólnie jestem wielkim fanem wszelakich owoców czy warzyw sezonowych. Warto z nich korzystać, bo zwykle sezon
Marder&Marder ManufacturePrzygotowywanie przetworów to jeden z lepszych sposobów na zachowanie smaku lata na dłużej. Gładki dżem z malin postanowiłam wzbogacić aromatem róż i wyszło naprawdę wspaniale. Im smaczniejszej i intensywniej pachnącej róży użyjecie, tym lepszy efekt uzyskacie. 3 słoiki po 220 g 750 g malin 50 g płatków intensywnie pachnącej róży (ja zasadziłam w ogrodzie m.in. odmianę Candy Rain i okazało(...)się, że jest piękna, pachnąca i przepyszna) 150-200 g cukru (dodałam 150, ale jeśli lubicie bardzo słodkie przetwory, to 200 będzie optymalnie) Sok z połowy cytryny Umyte płatki róż ucieramy z cukrem. Dodajemy do malin i mieszamy. Odstawiamy na godzinę, po czym zagotowujemy, a gdy owoce się rozpadną, miksujemy i przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Dodajemy
Mienta blogoraz szybka w zrobieniu. Paprykę konserwową robię pod koniec lata. Ma wówczas niską cenę i świetny smak. W mojej przydomowej szklarni słabo owocuje. Dlatego Kupuję większą ilość i robię przetwory na zimę. Zimową porą cała moja rodzina lubi marynowana papryczkę jako dodatek do kanapek lub obiadu. Bardzo szybko znika zimową porą ze spiżarni. Często używam ją do sałatek. Sprawdza się(...)szklanki octu jabłkowego 165 g cukru (3/4 szklanki) 25 g soli kamiennej (1 czubata łyżka) Papryka * może być: czerwona, żółta lub pomarańczowa. Kolor nie ma znaczenia w procesie robienia przetworów (jedynie papryka o kolorze zielonym słabo się nadaje). Mi osobiście najlepiej podoba się czerwona i taką robię w największej ilości do słoików na zimę. Papryka powinna być jędrna, mięsista
Ania gotujeCukinia to warzywo uniwersalne. Można je wykorzystać na wiele sposobów: do zrobienia codziennego obiadu, surówek czy przetworów na zimę. Od kiedy mam cukinię z własnego ogrodu to sięgam po nią bardzo często. Pomimo, że mam swoje ulubione i sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii to co roku staram się zrobić coś nowego. I tak w poszukiwaniu nowego przepisu wpadła
Danka Pichci