mojej spiżarni najwięcej jest przetworów z ogórkami, ponieważ mam te warzywa z własnego ogrodu. Jednak robię również inne przetwory i dzisiaj mam dla was przepis na paprykę w zalewie miodowo-octowej. Zimową porą sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub lecza. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg papryki (u mnie kolorowa) 1-2 cebule 1 główka czosnku do każdego słoika
Danka PichciSmażona skórka pomarańczowa - kandyzowana skórka do ciast i deserów Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną. Przynajmniej kilka małych słoiczków, aby
Cztery Fajerypołączeniu z cukrem są używane w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający. Większość owoców zawiera pektyny ale nie zawsze w ilości wystarczającej do wytworzenia mocnego żelu – dodane do domowych przetworów pektyny w połączeniu z cukrem, podczas ogrzewania, tworzą strukturę usieciowaną, dlatego dżemy gęstnieją już podczas gotowania a nie dopiero wtedy gdy ochłodzimy je do temperatury pokojowej. Pektyny, które możemy kupić(...)postaci właśnie żelfixu lub innych tzw. cukrów żelujących, są wytwarzane z pulpy jabłkowej lub pomarańczowej. Dodatkowo w produktach tego typu znajdziecie kwas cytrynowy, pozwalający zachować kolor przetworom oraz kwas sorbowy, który jest naturalnym środkiem konserwującym zapobiegającym rozwojowi pleśni i grzybów. Guma xanthan to dodatek do żywności o numerze E41. Jest naturalnym wielocukrem pochodzenia mikrobiologicznego – powstaje przy fermentacji przeprowadzonej przez bakterie
Karo in the KitchenMożna nią przekładać ciasta i stosować jako nadzienie do słodkich wypieków. Jest przy tym bardzo prosta do zrobienia, a dzieci wprost uwielbiają naleśniki z konfiturą z pigwy. Bardzo lubię przetwory z pigwy i bardzo mi zależało, żeby przygotować w tym roku duży zapas, ale zdobycie większej ilości pigwy okazuje się dość trudne. Co prawda pigwę obiecał mi Kamil(...)Dodatek gruszek to już mój autorski patent. Konfitura z pigwy - składniki 1,5 kg pigwy od 700 do 900 g cukru, w zależności od tego jak słodkie przetwory z pigwy lubicie 1 laska cynamonu, około 5 cm długości 3-6 goździków sok z jednej pomarańczy lub cytryny pół szklanki wody opcjonalnie 700 g gruszek Konfitura z pigwy - przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzełom października i listopada to idealny czas na przetwory ze śliwek. Zazwyczaj przygotowujemy je wcześniej, ale teraz też możemy po nie sięgnąć i zamknąć je w słoikach, aby zimą wykorzystać do ciast i deserów. Śliwki o tej porze roku są baaardzo dojrzałe. Wybieramy te z pomarszczoną skórką koło ogonka I białawym nalotem. Oczywiście najlepsze są węgierki – ze względu na smak(...)oraz idealne odchodzenie pestki od miąższu. Węgierki świetnie sprawdzają się we wszystkich przetworach. Robiłam z nich już powidła, a dziś chcę Wam pokazać, jak można zamknąć je w słoikach. No to do dzieła. Składniki: • bardzo dojrzałe węgierki (dowolna ilość) • cukier Sposób przygotowania: 1. Węgierki wypestkować. 2. Czyste słoiki wyparzyć w piekarniku. 3. Śliwki ciasno ułożyć w słoikach, lekko dociskając
W mojej kuchnijest! Jesienny, hipnotyzujący kolorem dżem z cukinii powstał. Nie wiem czy długo nacieszy mój zimowy kącik przetworów:) Gładki, kremowy, wręcz idealny dodatek do śniadań, kolacji, kanapek, jogurtów, smoothie. Dodatek do wypieków wszelakich czy ot tak wyjadany łyżeczką na deser będzie cieszył podniebienie jak nic:) Choć mam w planach zapełnić jeszcze kącik zapasów zimowych to ten dżem musiał powstać pierwszy. Dżem(...)cukinii z dodatkiem galaretek i cytryny jest pyszny – zostaje na długo w pamięci, zalicza się do zimowych przetworów, zaskoczy niejedną osobę:) Z przepisu wyszło mi: 5 słoików o pojemności 180 ml 1 słoik o pojemności 160 ml. SKŁADNIKI: 1850 g cukinii – obieram ją i kroję w kostkę sok i skórka z 1 cytryny 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki
Zasmakuj KuchniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Czy chcesz dowiedzieć się, jak zrobić domowe puree z dyni, do wykorzystania w ulubionych przepisach z
CRAVEmonkeywilgotności puree z dyni, Gotowy dżem dyniowy przechowujemy w lodówce, ale możemy również zapasteryzować i zostawić sobie na zimę. Drukuj Dżem dyniowy z pomarańczą i wanilią Keyword dynia, przetwory Składniki 500 g puree z dyni 2 szt. pomarańczy 1/2 szt. laski wanilii 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wykonanie Do rondelka wkładamy puree, dodajemy cukier i przyprawy(...)wyparuje cała woda. Jeśli lubimy idealnie gładką konsystencję, całość blendujemy. Artykuł Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i wanilii pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMarynowane podgrzybki , przetwory Marynowane podgrzybki , pyszne i tradycyjne . Nie ma nic lepszego zimą niż otwarcie słoiczka z tym skarbem . Podgrzybek to mój ulubiony grzyb , uważam że najbardziej aromatyczny ze wszystkich . Ten przepis nigdy nie zawodzi , a grzyby wychodzą po prostu idealne , takie w punkt . W tym roku grzyby nas pokonały od dwóch dni , nie idę do lasu bo już(...)konsumować . Grzyby są gotowe od razu , chociaż najlepiej smakują po miesiącu . Ten sposób przygotowania , nie wymaga dodatkowej pasteryzacji , postoją nawet kilka lat . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Marynowane podgrzybki , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPasta grzybowa z nóżek grzybowych, przetwory Pasta grzybowa z nóżek grzybowych jest dobrym rozwiązaniem jeśli tak jak ja lubicie marynować same kapelusze . Szkoda pozbywać się nadmiaru nóżek , które także są bardzo aromatyczne i pyszne . Fakt, że są delikatnie twardawe , ale to właśnie tworzy farsz niepowtarzalnym . Jest banalnie prosty , doskonale nadaje się do nadziewania , faszerowania lub na swojskie zapiekanki czy bruschetty(...)przyprawami są świetne jako nadzienie pierogów, krokietów . Doskonale smakują z bruschettą , zapiekanką , a nawet jako pasztet grzybowy na kanapkach . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySmażone grzyby do słoików , przetwory Smażone grzyby w słoiku na zimowe chłody to jedna z najporęczniejszych zapraw jakie robię . Wystarczy otworzyć słoik , podsmażyć cebulkę , dorzucić do niej jego zawartość czyli grzyby , podgrzać , a potem śmietanka , czosnek i na talerz Smakują jak świeżo zebrane… Smażone na oleju dużo dłużej się przechowują do nawet roku , gdyż olej nie jełczeje tak łatwo(...)dodać cebulkę lub śmietankę , a najlepiej robią gotowy sos . Doskonałe do pizzy lub jako farsz do schabowego czy nawet pierogów . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Smażone grzyby do słoików , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKapusta kiszona z kminkiem , przetwory Ciąg dalszy szału kiszenia kapusty , tym razem na tapetę wylazła kapusta z kminkiem . Kiszenie jej w taki sposób to w wielu rejonach naszego kraju tradycja . Osobiście nigdy nie lubiłam tej wersji z uwagi na cały kminek . Jedząc trafia człowiek na taką kminkową minę , ona eksploduje w gębie nadmiarem smaku ..i tak ją wykręca ,że prawie(...)przechowa się bez szwanku, aż do wiosny …A wtedy na bigos lub kapuśniak , który po prostu wymiata na kminkówce Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży