przetwory - 14998 przepisów (strona:155/1000)

Przepis na sok brzoskwiniowy – pasteryzowany na zimę i nie tylko 285

dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Sok brzoskwiniowy jest gotowy, można wstawić do spiżarki i wyjąć późną jesienią lub zimą lub wypić po wystudzeniu. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Ogórki małosolne na sucho 675

Ogórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie

Marder&Marder Manufacture
DZEM MORELOWY 110

przedstawiam przepis na domowy dżem morelowy - z tego przepisu można również przygotować dżemy z innych owoców np. z brzoskwiń, śliwek czy wiśni lub truskawek. Polecam!   W dziale " DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. ----------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 10-11 słoiczków po 250ml ----------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 1kg moreli (ze skórką i pestkami) 300g cukru 100g

Moja Książka Kucharska
OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI 86

świetna do sałatek; z powodzeniem możemy nią polewać potrawy przygotowywane na grillu.  Taka oliwa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Polecam przepis!   W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie pozostałe przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw.   --------------------------------------------------------- Liczba porcji : jedna 0,5l butelka Czas przygotowania : 10 minut + leżakowanie --------------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 0,5l oliwy z oliwek lub oleju

Moja Książka Kucharska
OLIWA Z ROZMARYNEM 81

oliwie placki ziemniaczane. Możemy nią polewać mięso podczas grillowania. Oliwa z rozmarynem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Polecam przepis na domową oliwę aromatyzowaną rozmarynem. W dziale "PRZETWORY DOMOWE" znajdziesz więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw. -------------------------------------------------- Liczba porcji : jedna 0,5l butelka  Czas przygotowania : 10 minut + leżakowanie -------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 0,5l oliwy z oliwek

Moja Książka Kucharska
MARYNOWANE KORNISZONY 112

natkę lub baldach kopru itp. Zimą, po otwarciu słoika, dom napełni się niepowtarzalnym aromatem lata, a ogórki będą miały różny smak.  Polecam przepis na marynowane korniszony! W dziale "PRZETWORY DOMOWE" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: na 2,5kg korniszonów 25g ziaren gorczycy 5 baldachów kopru zalewa: 1kg cukru 50g soli 150g

Moja Książka Kucharska
OCET ESTRAGONOWY 113

kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych . Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam! W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: na 1 litr octu świeże gałązki estragonu 1 litr octu owocowego  ( lub 9% ) PRZYGOTOWANIE : Krok

Moja Książka Kucharska
OCET WINNY 118

miesiącach powstały ocet przecedzamy przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą, przelewamy do małych butelek. Tym sposobem otrzymujemy doskonały, smaczny oraz zdrowy, domowy ocet winny. W dziale " DOMOWE PRZETWORY " znajdziecie więcej przepisów na przetwory z owoców i warzyw na zimę. Polecam! Smacznego

Moja Książka Kucharska
SOK Z CZARNYCH JAGOD 116

CZARNYCH JAGÓD Domowe przetwory na zimę  - SOKI Jagody zamknięte w butelce - pięknie pachnący owocami, zdrowy i smaczny - sok z czarnych jagód, gotowany. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg czarnych jagód 1/2 litra wody 500g miałkiego cukru na 1 litr uzyskanego soku. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie, zanurzając sito w misce z wodą, starannie osączyć. Krok 2. Jagody(...)przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże; -utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć; - owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować; -gotowe soki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu

Moja Książka Kucharska
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 133

SAŁATKA Z BURACZKÓW NA ZIMĘ Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata. Dzisiaj przedstawiam przepis na sałatkę z buraczków na zimę, z papryką oraz

Moja Książka Kucharska
Syrop z imbiru (syrop imbirowy) 133

stoi na przeszkodzie, aby delikatnie ją wzmacniać. Stosuję więc syrop z kwiatów czarnego bzu  , sok z czerwonej porzeczki , syrop z młodych pędów sosny  i inne przetwory, o których pisałam na blogu (wszystko w zakładce Przetwory ). Od jakiegoś czasu towarzyszy nam również imbirowy syrop. Wykonanie jego nie jest skomplikowane, a całkowicie zmienia on smak (i przede wszystkim wartość) herbaty

Wielopokoleniowo
Dżem pomarańczowy bez żelfixu 132

Mimo, że to wakacje kojarzą nam się z przetworami to na zrobienie tego dżemu zdecydowanie polecam poczekać do zimy i zrobić go np. w przerwie świąteczno-sylwestrowej czy w trakcie ferii zimowych, wtedy po pierwszy pomarańcze będą miały najlepszy smak, po drugie będą najtańsze, a po trzecie nie będziemy taj zmęczeni ciągłą produkcją przetworów! Także same plusy. Dżem jest wspaniały

Mania Wypiekania
Buraczki słodko-kwaśne do obiadu 227

Skarby wa rz ywne zamknięte w słoiku na zimę Środek zimy, mróz za oknem, śnieg posypuje, a mnie się zachciało przetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu . Jak żołądek chciał, tak więc dostał! Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko(...)buraków - waga przed obraniem i gotowaniem ZALEWA: 1 i 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. octu 10% od WSP "SPOŁEM" KIELCE 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów 1 cebula - średnia 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 4 ziarenka gorczycy Buraki opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka do wrzątku

Grunt to przepis!
Dżem z żurawin i malin 160

Połowa lipca już za nami, a to oznacza, że w wielu polskich domach, gospodynie domowe biorą się za przetwory. Nie inaczej jest u mnie. Postaram się w najbliższym czasie przekazać Wam kilka przepisów na przetwory, które robię. Będą dżemy, będą warzywne sałatki i będą wina. Przecież to najlepsza pora roku na przygotowywanie pysznych zapasów na zimę

Gotuję Testuję
Wybieramy owoce do przetworów 131

Źródło: tapetus.pl Jeśli chcemy przygotować owocowe przetwory warto jest używać owoce zerwane tego samego dnia, w którym chcemy je przygotować. Należy je w tym celu umyć, wysuszyć i oczywiście przetworzyć. Do przygotowania powideł śliwkowych najlepiej jest użyć tych, które już są lekko przejrzałe, z pomarszczoną skórką. Jeśli przygotowujemy różne warzywa czy owoce w occie, należy zalewać świeże, zerwane tego samego(...)dnia owoce. Przygotowane w ten sposób przetwory na pewno będą zdrowsze i smaczniejsze

Gotuję Testuję