Jest tak chyba każdego roku, że w maminym ogródku następuje zmasowany atak cukinii. I jest leczo, dużo lecza. I sałatki, dużo sałatek. I przetwory, dużo przetworów. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Szperałam, szperałam i znalazłam TO. Intrygująca nazwa, zastanawiające składniki, interesująca koncepcja. Trochę pozmieniałam, dopasowałam do moich potrzeb i jest! CUKINIA ANANASOWA Składniki: - około 1 kilograma cukinii (u mnie
Życie zamknięte w smakuOgórki w zalewie musztardowo – czosnkowej Dalszy ciąg przetworów w końcu , zaowocował odkurzeniem starych ,sprawdzonych przepisów z mojego tajnego notatnika . Ogórki w musztardzie są zawsze na czasie , bardzo lubię ich smak i delikatną słodycz z posmakiem goryczy , a do tego doskonale nadają się do tego przepisu ogórki przerośnięte lub gorzkie . Takie przetwory muszą się koniecznie znaleźć w domowej spiżarce
Ogrodnik w podróżyPapryka po szwedzku – przetwory Dlaczego po szwedzku ? Otóż po zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona paprykę hm…czemu by nie poeksperymentować i nie zastosować przepisu z ogórków do papryki . Nie ma przeszkód , więc pomysł został wdrożony z bardzo dobrym , wręcz rewelacyjnym skutkiem , jedyną modyfikacją było dodanie odrobiny oleju(...)dnem do góry , aż do wystygnięcia . Pierwsze degustacje dokonujemy po upływie 14 dni , papryka musi mieć szansę przejść zalewą . Polecam , pyszny wyrób Post Papryka po szwedzku-przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyprzekładam do słoików, zakręcam. Pasteryzuję 20 minut. Do przygotowania sałatki wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy Jamar . Ocet ten doskonale nadaje się do przygotowania przetworów na zimę. Nadał mojej sałatce odpowiedniej kwaśności i smaku. To idealny dodatek zarówno do przetworów, jak i innych potraw, szczególnie przygotowywanych na zimno. Ocet można z powodzeniem wykorzystać do surówek
Tradycyjna kuchnia Kasizdążyłam akurat zrobić przed tymi uciążliwymi upałami. Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), zmieniłam tylko proporcje. Gorąco Wam ja polecam, bo mi bardzo smakowała, a nie jestem fanem ogórkowych przetworów (co innego M, które pochłania je kilogramami). I coś czuję, że na stałe wpisze się do mojej listy przetworów :) Składniki: 1 kg ogórków 1 kg cukinii 1 opakowanie przyprawy gyros
My simple kitchenMarynowana papryka to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Zalewa wzbogacona prawdziwym miodem wydobywa słodycz papryki. 2 kg papryki czerwonej 8 liści laurowych 16 ziaren ziela angielskiego pieprz czarny 8 łyżek oleju rzepakowego ZALEWA: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 łyżka soli 1 szklanka miodu prawdziwego płynnego Paprykę umyć i pokroić na paski(...)paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju. Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :) Kategoria: Przystawki , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: miód , papryka
https:KKuchniaMniamOgórki tzatzyki – zimowe przetwory Kiedy trafia się gorzki ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np. wrzucenie go do słoika jako tzatzyki. Ten wyrób jest świetny , kiedy zima w sklepach tylko sztucznie pędzone ogórasy , a dodatkowo oszczędza nasz cenny jak zawsze czas. Wystarczy tylko odkręcić pokrywkę , zlać sok i dodać łyżkę(...)wrzenia . Od zagotowania trzymamy tylko 5 minut . Wyjmujemy i stawiamy dnem do góry do ostygnięcia . Ogórki spokojnie trzymają się całą zimę w spiżarce . Smacznego Post Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyCukinia w marynacie czosnkowo-koperkowej Nadszedł czas robienia przetworów , czyli mój ukochany okres. Uwielbiam zamykać lato w słoikach , wymyślać nowe receptury lub odświeżać te babcine z dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję(...)moim dzieciom kiedyś , kiedy, będę bardzo stara lub kiedy mnie już nie będzie , wspomnienia o mnie , o domu rodzinnym , o dzieciństwie zawsze, będą pachnieć , kuchnią , domowym jedzeniem i przetworami .. magią sielskiego spokoju w tym wariackim świecie . Nie zawsze mam dla nich czas, choć chciało by się go mieć , ale przynajmniej od czasu, do czasu mogę im podarować odrobinę magii
Ogrodnik w podróżySzaleństwo przetworów trwa nadal. Był już ketchup z cukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów. W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno
Pyza i Surówkapracy. Robi go z mężem co roku. Gdy skosztowałam okazał się pyszny. Trudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii. Postanowiłam go zrobić. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto! Gdy wzięłam już zrobiony przeze mnie ketchup na grilla do sąsiadów to miał największe wzięcie. Goście dosłownie wszystko chcieli nim polewać :) Ketchup z cukinii od Anety(...)cukinii (obranej i bez pestek) 1 kg cebuli 4 papryki czerwone 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego) 2 garści soli do przetworów 4 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 kopiaste łyżeczki cayenne Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy Wykonanie: Cukinie obieramy i wydrążamy pestki
Pyza i Surówkałatwy w przygotowaniu. Do zachowania pięknego różowego koloru pokusiłam sie o użycie żelfix'u. Są osoby, które są przeciwne takim produktem, z kolei inne używają go do co rocznych przetworów. Mi osobiście żelfix nie przeszkadza w przetworach. Dżem wyszedł przepięknie różowy, a naleśniki z nim smakują wspaniale.. O naleśnikach opowiem w innym poście. Smak wiosny zachowany. Troszkę spóźniłam się
Garnkowe fanaberiektórej dobre ogórki kiszone nie istnieją. Chodzi mi o sól - musi być z Kłodawy i niejodowana (zielona torebka foliowa z informacją, że jest to sól niejodowana z dopiskiem "do przetworów"). W kopalni soli w Kłodawie wiedzą, że mają sól najlepszą na przetwory i po przejściu trasy turystycznej dają kilogram takiej soli :) Zanim zaczniemy kisić ogórki zwróćmy uwagę na 2 fakty
Weekendy w domu i ogrodziemoim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej ograniczała się do soku porzeczkowego lub porzeczek w syropie. Dżem z tych owoców zwykle się kupowało albo po prostu rezygnowało z jego jedzenia. Co prawda w rodzinnym mieście, przy kamienicy, gdzie mieszkają moi rodzice, posiadamy(...)dojrzałe. W końcu mamy niedługo koniec lipca, a jak wiadomo, miesiące wakacyjne obfitują w cudownie aromatyczne przysmaki. Z których można przygotować na przykład takie pyszne przetwory. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI /własny;/ na 5-6 słoiczków 330/350 ml 2 kg czarnych porzeczek 300g cukru 1 paczka galaretki jagodowej Winiary 1 galaretka cytrynowa Winiary Porzeczki obieram
W kuchni Karmel-itkikońcu przyszedł czas na przetwory. Jestem miłośniczką swojskich, domowych przetworów, ale najbardziej lubię przygotowywać dżemy, konfitury, soki, czyli wszystko co słodkie :-) Pewnie dla tego, że większa część znika nim trafi do słoika :-), ale wiecie jak to jest, za każdym razem jak się zamiesza, trzeba spróbować, czy dobry, czy wystarczająco słodki, a ciekawe jak będzie smakował na kanapce, a jak się
Rozpustne gotowanieroku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek. Jeśli jednak stwierdzisz, że nie masz czasu lub ochoty stać przy garach i robić domowych przetworów , sprawdź moje soki, syropy i dżemy dostępne w Organic Farm. Tutaj. Przeczytaj więcej o: Domowych Przetworach Sokoterapii 14- dniowej diecie warzywno-owocowej Mój Zestaw
IzaGotuje