przetwory - 14998 przepisów (strona:158/1000)

Domowy sok pomidorowy; domowy koncentrat pomidorowy (przecier pomidorowy) 119

wyłącznie pomidory (tylko nie malinówki!), odrobinę soli i cukru. To jest taka baza. Ja jednak często dodaję też nieco oregano, papryki słodkiej i ostrej, ziół prowansalskich. Lubię, jak te przetwory od razu mają swój smak :-) Pomidory kroję na kawałki i wrzucam do dużego garnka. Gotuję na małym ogniu przez ok. 20 - 30 minut. Następnie blenderuję je, przecieram przez sito(...)małym ogniu znacznie dłużej, bez przykrycia, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.  Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti, gołąbków lub lasagne.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Marmolada z czerwonej papryki 225

najładniejszym kolorowym słoikiem na półce. A na pewno jednym z tych najbardziej rozchwytywanych. Szykujemy słoiki na marmoladę. Najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze(...)słoiki zawinąć w gruby koc czy włożyć do torby termoizolacyjnej. Przy powolnym opadaniu wysokiej temperatury i długim utrzymaniu ciepła zakrętki zasysają się na słoikach, a to dodatkowo zwiększa trwałość przetworów. Marmolada z papryki nie jest jednak super trwała. Po otworzeniu jednego, ciężko się później powstrzymać żeby nie sięgnąć po kolejny soczyście czerwony zaczarowany słoiczek. Bez aż tak ekspresowego pochłaniania

Karo in the Kitchen
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 188

ajwar zawojował nasze podniebienia, nie pozostawało nic innego jak udać się z przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie ważne gdzie, ale dzięki, że jest! Ogólnie pindżur jest w składzie jak i wykonaniu podobny do ajwaru. Jeśli jednak zapytacie znawców, który sos/pastę wolą, to zaczną się okrzyki, że ktoś woli(...)słoików i pasteryzujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/ BosowKuchni Artykuł Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pomidorki koktajlowe w zalewie do słoików na zimę 122

Podawaliśmy wam niedawno przepis na pomidorki koktajlowe z ziołami . Dzisiaj mamy dla was bardziej klasyczną wersję tej marynaty. Równie smaczną. Swoją drogą, pomidor koktajlowy to wdzięczne

Marder&Marder Manufacture
DŽEM BANANOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 120

jakiegoś czasu chciałam zrobić przetwory z bananów bo bardzo dużo się na czytałam o ich zdrowotnych właściwościach.Promocja w sklepie przyszła mi z pomocą zdecydowania się do ich zrobienia ,tak więc jak macie ochotę na zrobienie przepysznych przetworów z bananami w roli głównej to zapraszam po przepis. 2 kg.bananów 2 szkl.wody zmielona laska wanilii 10 dag.białej czekolady

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy 119

trochę by sobie zjeść :). Niestety brzoskwinie były bardzo dojrzałe i musiały być przerobione natychmiast także nie miałam czasu na zastanawianie się i po wyprodukowaniu musu padło na dżem. Lubię przetwory z jabłkami, bo dzięki ich obecności możemy pominąć substancje żelujące (jabłka mają w sobie bardzo dużo pektyny) i dzięki temu może wykonać dżem bez zbędnej chemii. Polecam!   Dla kogo(...)lubiących domowe przetwory dla omijających chemię szerokim łukiem dla dżemomaniaków  Składniki: 1kg brzoskwiń (waga po obraniu i wypestkowaniu) 1kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych i obraniu) cukier wg upodobań (ja robiłam bez cukru) - myślę,że pół szklanki wystarczy 2-3 łyżeczki agaru (można pominąć) Wykonanie: Jabłka umyć i obrać,a następnie pokroić w drobną kostkę. Brzoskwinie obrać

Mania Wypiekania
Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu 178

Masa nie jest bardzo słodka, gdyż sok z cytryny skutecznie łamie jej słodycz. Frużelinę możecie przygotować i trzymać w słoiku w lodówce, ale po pasteryzacji zamieni się w doskonały przetwór, który w zimowy dzień przyniesie nam swoim aromatem i smakiem wspomnienie gorącego lata. Ja niestety nie miałam mąki ziemniaczanej, użyłam więc tapioki. Jeśli Wasze wiśnie są bardzo soczyste, może zajść(...)mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 132

Pomidory, czyli jabłka miłości. Tak nazywali je Francuzi, którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że

Marder&Marder Manufacture
Mus jabłkowy z brzoskwiniami na zimę - idealny dla dzieci 94

późno niż wcale!) uświadomiłam sobie, że rozszerzanie diety dla mojego dziecka przypadnie akurat w zimie więc, gdy sąsiad obdarował mnie ogromną ilością jabłek postanowiłam od razu zabrać się za przetwory! Tym sposobem powstał mus jabłkowy z brzoskwiniami bez cukru (można dodać miód, ale nie jest to konieczne). Dla kogo: dla niemowląt dla lubiących jeść naleśniki z domowym musem owocowym(...)kochających domowe przetwory Składniki: 2,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 kg brzoskwiń (waga po obraniu) 250ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego) 100g miodu (można pominąć) Wykonanie: Jabłka obrać i usunąć gniazda. Brzoskwinie obrać i usunąć pestki, pokroić je na małe kawałki. Jabłka kroimy na kawałki (czym mniejsze tym szybciej się rozpadną). Jeśli chcemy, by w musie zostały większe kawałki

Mania Wypiekania
Szalotki marynowane 132

A wiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki

Marder&Marder Manufacture
Pijana gruszka 142

To moja prywatna, Madziowa wariacja na temat gruszki w słoiku. Będę się nią zajadała całą zimę. Z wędlinami, z pasztetami, a nawet dodam ją do ciasta

Marder&Marder Manufacture
Spiżarnia 195

beztrosko mogę teraz dostawiać nowe butle z nalewkami i winem. Mam ręce pełne roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty(...)słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory  oraz nalewki i napoje , a jeśli chcecie sobie powiększyć lub odświeżyć swoją spiżarnię zaopatrzcie się taki e reagły magazynowe

Apetyczna babeczka
Grzyby w solance na zimę 256

Grzyby w solance na zimę otwierają tegoroczne przetwory grzybowe. Pasteryzacja grzybów w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów. W przyszłą sobotę jedziemy ponownie do lasu, więc kurek zapewne przywieziemy znów sporo. Przygotuję jeszcze kilka słoików kurek w solance, ale na pewno zrobię też kilka słoiczków kurek marynowanych w zalewie octowej . Może też przygotuję kilka słoiczków kurek w sosie słodko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 262

Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób na zachowanie(...)ładnego koloru fasolki i jej odpowietrzenie. Trzeba też zastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Dlaczego tyndalizacja jest potrzebna? Ponieważ w tym przetworze brakuje kwasów, a dodatek kwasu w fasolce jest nie wskazany! Jest trochę zachodu z tym trzykrotnym pasteryzowaniem fasolki, ale zimą wystarczy otworzyć słoik, odcedzić fasolkę na durszlaku i podgrzać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Złociste szalotki marynowane 129

Czasami płaczę przy obieraniu marchewki, żeby cebula nie pomyślała sobie, że jest brzydka czy coś ;) Pochodzi z Azji, w Europie rozpowszechnili ją Grecy i Rzymianie, a

Marder&Marder Manufacture