Uwielbiamy domowe przetwory i nie piszę dlatego, że je robię i trzeba je lubić. Są po prostu pyszne, zdrowe i przede wszystkim wiemy, co jemy. Wystarczy będąc w sklepie przeczytać skład dżemu czy keczupu. Włos się jeży na głowie, gdy widzę, że w optymistycznym wariancie w keczupie jest 30% cukru a pomidorów na 100g keczupu użyto 150g. Wystarczy raz zrobić(...)temp 125 stopni przez 20 minut. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowy-keczup-papryka/ BosowKuchni Artykuł Domowy keczup z papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTrwa szał na przetwory więc robię póki mam chęć.Dziś marynowane buraczki idealne do zupy lub jako dodatek do ziemniaczków:) Składniki: buraczki starte 5 kg szklanka octu 10% w łyżki soli kamiennej niejodowanej do przetworów o’Sole ksylitol 1 szklanka Krok 1 Buraki myjemy odcinamy wiszące końcówki i wkładamy do garnka.Gotujemy do miękkości. Krok
Różowa kuchniaZastanawialiśmy się skąd ta nazwa. Przeszukaliśmy internet, ale nic ciekawego nie znaleźliśmy. Pewnie, tak myślimy, jest tak jak z paprykarzem szczecińskim. Pierwotna receptura powstała w Kartuzach
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mamy dla Was rewelacyjne ogórki konserwowe w wersji pikantnej, z chili. Już pokrojone na ćwiartki, idealne do obiadu czy jako dodatek do deski wędlin lub
Marder&Marder ManufactureDzień dobry! Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam
Pora coś zjeśćOgórkowych smakoszy z grubsza można podzielić na trzy frakcje: na zwolenników ogórków małosolnych, zwolenników kiszonych i zwolenników konserwowych. My osobiście kiszone stawiamy na samym końcu. Jesteśmy
Marder&Marder ManufactureKiszone ogórki. Coś, bez czego tradycyjny polski dom obejść się nie może. No dobra, my może tradycyjnego polskiego domu nie stanowimy, ale i tak chcieliśmy mieć
Marder&Marder ManufactureKolejny przepis autorstwa Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie. Rewelacyjny mus z jabłek z nutą brzoskwini. Taki mus jest idealny do ciast. Warto mieć pod ręką
Marder&Marder Manufacture"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę. Jak Pan może, Panie pomidorze?!" Jan Brzechwa Pomidory kocham, ubóstwiam i wielbię. Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad
Marder&Marder ManufacturePyszne, śliwkowe powidła z korzenną nutą cynamonu i posmakiem pomarańczy. Taka sytuacja: zima, trzaskający mróz za oknem, a wy siedzicie w ciepłym mieszkaniu, pijecie gorącą herbatę
Marder&Marder Manufacturecierpię. Z dzieciństwa pamiętam, że jak wracaliśmy w wakacje z działki, to potem przez długi czas było mycie owoców, obrywanie z gałązek…No i potem mama robiła przetwory, tylko właśnie te porzeczkowe, były makabrycznie kwaśne dla dziecięcego podniebienia. W zasadzie dopiero mój mąż przywrócił dla mnie czarną porzeczkę. O ile jestem w stanie w soku ją przeboleć, to jakieś(...)słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/galaretka-z-porzeczek/ BosowKuchni Artykuł Galaretka z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDużo słyszeliśmy o tym keczupie. Że taki super, same ochy i achy, wszyscy zachwalali. Nie mogliśmy więc nie zrobić i my. W końcu już chyba na
Marder&Marder Manufacturekonfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki Gotowa konfitura W moim domu, od wielu lat właśnie z owoców czerwonej porzeczki robię pierwsze przetwory na zimę. Osobiście uważam, że właśnie w konfiturach porzeczka odnajduje się wręcz idealnie. Najważniejszą rzeczą, przy konfiturach z tych owoców, jest umiar w dawkowaniu cukru. Naprawdę nie trzeba go wiele by utrwalić wyrób, a wtedy zamiast(...)słodkiego kleju, mamy wspaniałe przetwory o cierpkim porzeczkowym smaku. składniki 2 kg czerwonej porzeczki 0,5 kg cukru sposób wykonania Umyte i oczyszczone porzeczki przesypujemy do garnka i zasypujemy cukrem, podana w przepisie ilość jest minimalna aby utrwalić konfitury przez okres 12 miesięcy, (mała ilość cukru pozwala zachować wyraźny kwaskowy smak owoców) ale można ją zwiększyć wedle
Miód i pieprznasze babcie robiły najlepsze dżemy wie każdy. Natomiast moją babcię uważam za mistrzynię przetworów :-). Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiejszym wpisem rozpoczynam tegoroczny sezon na przetwory :) Jestem szczęśliwą posiadaczką ogródkowej mięty omszonej i dość dużych liściach i pięknym zielonym kolorze. Jest o tyle wygodna, że nawet gdy zakwitnie, nie traci na urodzie i można ją z powodzeniem wykorzystywać w odróżnieniu od mięty pieprzowej. Herbata miętowa jest idealna na gorące dni, przy czym moja nie jest jest słodkim arabskim ulepkiem(...)Zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa
Weekendy w domu i ogrodzie