przetwory - 14998 przepisów (strona:160/1000)

Kawior z bakłażana 141

Gotowy kawior przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy przekręcając słoiczki do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu. ღმერთმა გაამოთ! by Małgorzata Hert Inspiracja Książka – Przetwory domowe z warzyw Inspiracja Książka – Przetwory domowe z warzyw Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Buraczki tarte na zimę 126

Niedawno robiliśmy ćwikłę . Przy tej okazji postanowiliśmy zrobić także tarte buraki w occie. Zwykle robimy takie na zimę, stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ale pomyśleliśmy, że

Marder&Marder Manufacture
Domowa ćwikła z chrzanem 124

Parę dni temu opisywaliśmy nasze przygody z chrzanem . Bitwa była dramatyczna, ale koniec końców zwyciężyliśmy. Ofiary były, jak to na wojnie. Ale w końcu ujarzmiliśmy chrzan

Marder&Marder Manufacture
Chrzan tarty domowy 175

Mieliśmy ambitny plan zetrzeć chrzan i popakować go w słoiki. Tak żeby był. Do mięsa jakiegoś, do kiełbas, do wędlin na kanapki. No tak po prostu

Marder&Marder Manufacture
Irański czosnek marynowany 218

W Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich

Marder&Marder Manufacture
Marynowany czosnek z suszonymi morelami 146

O leczniczych właściwościach czosnku nie trzeba wspominać. Jest dobry na wszystko. Moja mama mawiała, że jest dobry na wszelkie bolanie i kuśki stawanie. Zapewne miała rację

Marder&Marder Manufacture
Czosnek marynowany 124

W średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który

Marder&Marder Manufacture
Czosnek po japońsku z sosem sojowym 132

Zgodnie z mahometańską opowieścią, po wypędzeniu człowieka z Raju, w miejscu w którym szatan postawił lewą stopę wyrósł czosnek, a w miejscu postawienia prawej - cebula. Ostatnio

Marder&Marder Manufacture
Ogródek Dziadunia. Dokładnie jak za dawnych czasów. 110

Krakowsko-Częstochowskiej. W słoikach Dziadunia drzemią najprawdziwsze skarby, niezmącone chemią, sztucznym barwnikiem czy choćby namiastką konserwantu. Produkty są pasteryzowane, tak, jak to robiły nasze babcie i robią nasze mamy. Przetwory z Ogródka Dziadunia to prawdziwe Receptury od serca. Transrol należy do Fundacji Firmy Rodzinne oraz Fundacji Polskie Produkty Rolne i z dumą umieszcza na swoich etykietach logotypy obu fundacji, podkreślając(...)rodzinny charakter działalności, polskie pochodzenie przetworów, a także ich wysoką jakość. Ogródek Dziadunia to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również okazja do przypomnienia sobie, jak to kiedyś na prawdę smakowało! Może pochylając się nad sokiem z żurawiny, czy jagód leśnych dostaniemy olśnienia, że to co dobre i pachnące nie musi oznaczać słowa chemia. W słoikach Dziadunia zamknięte jest serce

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis na Ogórki Korniszony – Domowe Korniszony 218

jest ostrzejsza i ogórki najpierw moczę w solance. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg małych (jak najmniejszych) twardych ogórków na solankę: 1500 ml wody 150 g soli do przetworów przyprawy do słoika: 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 1 listek laurowy szczypta suszonych nasion kopru na zalewę: 500 ml wody 200 ml octu(...)minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Ogórki korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ 290

Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków. Ogórki kanapkowe są przepyszne! Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie. Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki,  po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść. Składniki: 4 kg. ogórków 9 szklanek wody 1 szklanka soli gorczyca  kolendra ziele angielskie Składniki na słodko octową zalewę(...)słoiki. Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor. Odstawiłam do ostygnięcia. Smacznego! Polecam inne przetwory z ogórków: SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI  SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE

potrawyregionalne
Kompot jabłkowy, smaki dzieciństwa 141

razem z mamą schodziłam do piwnicy i z wielkiej starej szafy wyciągałyśmy kolorowe słoiki. Najbardziej lubiłam kompoty z jabłek i z czereśni. Chciałabym Was namówić do tego, żebyście przygotowywali przetwory. Wiem, to nie zawsze się opłaca. Nie wszystko jednak da się przeliczyć na pieniądze, czasem warto wczytać się w to, co jest napisane na etykiecie napojów. Oszczędźmy tego naszym najmłodszym(...)się przekazać wszystko zrozumiale. Gdyby tak nie było, piszcie śmiało. Zachęcam Was z całego serca: poświęćcie trochę czasu (wcale nie tak dużo) i przynajmniej dla swoich najmłodszych przygotowujcie domowe przetwory. Naprawdę warto :) Komu jabłuszko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowe przetwory: dynia karmelizowana 192

Nasz tydzień „Dyniowych Wariacji” zaczynamy od domowych przetworów i karmelizowanej dyni, która jeszcze pojawi się w przepisach jakie przygotowaliśmy dla Was Składniki: - 600g obranej dyni Butternut Orange - 200g cukru - sok z 1/2 pomarańczy - sok z 1/2 cytryny - skórka z 1/2 pomarańczy - 30g imbiru - łyżeczka cynamonu Składniki na 2 słoiczki 200ml. Zaczynamy od dyni. W składnikach podaliśmy już ilość

Kuchenne Wariacje
Sałatka z buraczków na zimę. 1275

takiego urodzaju na buraczki, jak w tym roku. Z jednej, małej paczuszki z nasionami wyrosło tak dużo warzyw, że cały sezon systematycznie pojawiały się na naszym stole, a do przetworów zostało jeszcze ponad 40 kilogramów ;) Toteż w tym roku w spiżarni dużą część stanowią przetwory z buraków. Małe sztuki zamarynowałam w całości, natomiast z tych większych zrobiłam tę oto sałatkę

Rozpustne gotowanie
Maślaczki drwala – zimowe przetwory 210

Maślaczki drwala – zimowe przetwory No to rozhulałam się jak maślaki pod choinkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przetwórnia domowa , pracuje już pełną parą od ponad miesiąca , przerabiając wszystko(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Grzybki świetnie przechowują się nawet rok , czy dwa lata " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Post Maślaczki drwala – zimowe przetwory pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania