Dużo słyszeliśmy o tym keczupie. Że taki super, same ochy i achy, wszyscy zachwalali. Nie mogliśmy więc nie zrobić i my. W końcu już chyba na
Marder&Marder Manufacturekonfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki Gotowa konfitura W moim domu, od wielu lat właśnie z owoców czerwonej porzeczki robię pierwsze przetwory na zimę. Osobiście uważam, że właśnie w konfiturach porzeczka odnajduje się wręcz idealnie. Najważniejszą rzeczą, przy konfiturach z tych owoców, jest umiar w dawkowaniu cukru. Naprawdę nie trzeba go wiele by utrwalić wyrób, a wtedy zamiast(...)słodkiego kleju, mamy wspaniałe przetwory o cierpkim porzeczkowym smaku. składniki 2 kg czerwonej porzeczki 0,5 kg cukru sposób wykonania Umyte i oczyszczone porzeczki przesypujemy do garnka i zasypujemy cukrem, podana w przepisie ilość jest minimalna aby utrwalić konfitury przez okres 12 miesięcy, (mała ilość cukru pozwala zachować wyraźny kwaskowy smak owoców) ale można ją zwiększyć wedle
Miód i pieprznasze babcie robiły najlepsze dżemy wie każdy. Natomiast moją babcię uważam za mistrzynię przetworów :-). Powtarzałam tu na blogu już wiele razy, że była specem i przerabiała tony owoców i warzyw i właśnie dżemy, nie tylko ten truskawkowy ale i z czarnej i czerwonej porzeczki robiła w ogromnych ilościach. Zaszczepiła we mnie miłość do domowych konserw i przetworów, bo prawda jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiejszym wpisem rozpoczynam tegoroczny sezon na przetwory :) Jestem szczęśliwą posiadaczką ogródkowej mięty omszonej i dość dużych liściach i pięknym zielonym kolorze. Jest o tyle wygodna, że nawet gdy zakwitnie, nie traci na urodzie i można ją z powodzeniem wykorzystywać w odróżnieniu od mięty pieprzowej. Herbata miętowa jest idealna na gorące dni, przy czym moja nie jest jest słodkim arabskim ulepkiem(...)Zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa
Weekendy w domu i ogrodzieGotowy kawior przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy przekręcając słoiczki do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu. ღმერთმა გაამოთ! by Małgorzata Hert Inspiracja Książka – Przetwory domowe z warzyw Inspiracja Książka – Przetwory domowe z warzyw Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniNiedawno robiliśmy ćwikłę . Przy tej okazji postanowiliśmy zrobić także tarte buraki w occie. Zwykle robimy takie na zimę, stanowią doskonały dodatek do obiadu. Ale pomyśleliśmy, że
Marder&Marder ManufactureParę dni temu opisywaliśmy nasze przygody z chrzanem . Bitwa była dramatyczna, ale koniec końców zwyciężyliśmy. Ofiary były, jak to na wojnie. Ale w końcu ujarzmiliśmy chrzan
Marder&Marder ManufactureMieliśmy ambitny plan zetrzeć chrzan i popakować go w słoiki. Tak żeby był. Do mięsa jakiegoś, do kiełbas, do wędlin na kanapki. No tak po prostu
Marder&Marder ManufactureW Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich
Marder&Marder ManufactureO leczniczych właściwościach czosnku nie trzeba wspominać. Jest dobry na wszystko. Moja mama mawiała, że jest dobry na wszelkie bolanie i kuśki stawanie. Zapewne miała rację
Marder&Marder ManufactureW średniowiecznej Europie czosnek był codziennym elementem pożywienia i nikt nie uważał jego zapachu za co najmniej niestosowny. Podobno król Francji, Henryk IV, miał "oddech, który
Marder&Marder ManufactureZgodnie z mahometańską opowieścią, po wypędzeniu człowieka z Raju, w miejscu w którym szatan postawił lewą stopę wyrósł czosnek, a w miejscu postawienia prawej - cebula. Ostatnio
Marder&Marder ManufactureKrakowsko-Częstochowskiej. W słoikach Dziadunia drzemią najprawdziwsze skarby, niezmącone chemią, sztucznym barwnikiem czy choćby namiastką konserwantu. Produkty są pasteryzowane, tak, jak to robiły nasze babcie i robią nasze mamy. Przetwory z Ogródka Dziadunia to prawdziwe Receptury od serca. Transrol należy do Fundacji Firmy Rodzinne oraz Fundacji Polskie Produkty Rolne i z dumą umieszcza na swoich etykietach logotypy obu fundacji, podkreślając(...)rodzinny charakter działalności, polskie pochodzenie przetworów, a także ich wysoką jakość. Ogródek Dziadunia to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również okazja do przypomnienia sobie, jak to kiedyś na prawdę smakowało! Może pochylając się nad sokiem z żurawiny, czy jagód leśnych dostaniemy olśnienia, że to co dobre i pachnące nie musi oznaczać słowa chemia. W słoikach Dziadunia zamknięte jest serce
Z Kuchni Do Kuchnijest ostrzejsza i ogórki najpierw moczę w solance. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 kg małych (jak najmniejszych) twardych ogórków na solankę: 1500 ml wody 150 g soli do przetworów przyprawy do słoika: 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego 1 listek laurowy szczypta suszonych nasion kopru na zalewę: 500 ml wody 200 ml octu(...)minut. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Ogórki korniszony są gotowe, można odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeOstatni dzwonek na przetwory z ogórków. Ogórki kanapkowe są przepyszne! Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie. Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki, po wyjęciu ze słoika wystarczy je tylko nałożyć na kanapkę i zjeść. Składniki: 4 kg. ogórków 9 szklanek wody 1 szklanka soli gorczyca kolendra ziele angielskie Składniki na słodko octową zalewę(...)słoiki. Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor. Odstawiłam do ostygnięcia. Smacznego! Polecam inne przetwory z ogórków: SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE
potrawyregionalne