powidła przekładać do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać. Odstawić słoiczki do powolnego schładzania. Przechowywać w piwnicy lub na dolnej półce w kuchennym regale. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) Na lekturę książki Brittainy C. Cherry pt. "Kochając
Weekendy w domu i ogrodzieczasie ogórki są gotowe do spożycia, ale najlepiej smakują dnia kolejnego. Tak przygotowane ogórki możemy przetrzymywać w lodówce przez około 3 dni. Smacznego :) Polecam Wam też inne przepisy na przetwory z ogórków: Jak zrobić ogórki małosolne w słoiku? Ogórki kanapkowe – najlepszy przepis! Ogórki konserwowe z przepisu mojej Babci (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ogórki małosolne na sucho appeared first
Kulinarne PrzebojeDżem truskawkowy z płatkami róży jadalnej to nowość w tym roku i nigdy wcześniej nie próbowałam robić domowych przetworów z dodatkiem tych kwiatów. Pewnie wyszłoby dużo lepiej, gdyby moja róża jadalna mocniej zakwitła, ale i tak smak jest nowy i trochę odświeżony Róża jest delikatnie wyczuwalna, a kolor dżemu mocno czerwony. Do wykonania użyłam oczywiście naturalnej pektyny zamiast popularnych środków(...)białego cukru. Oczywiście możecie też użyć ksylitolu lub innego ulubionego środka słodzącego. Wiem, że truskawki już naprawdę się kończą, ale może jeszcze zdążycie zrobić chociaż kilka słoiczków tego wyjątkowego przetworu A więcej przepisów na dżemy znajdziecie tutaj . Dżem truskawkowy z płatkami róży – bez cukru 8 słoiczków 1 kg obranych, świeżych truskawek 6 kwiatów róży jadalnej 400 ml świeżego soku
FitkotPrzyszedł czas na robienie przetworów. Dżem truskawkowy jest u nas w domu najbardziej lubiany :) Moje chłopaki innego nie jedzą. Na razie przerobiłam 4 kg. truskawek, ale dopiero się rozkręcam :) Będę musiała zrobić jeszcze dwa, albo trzy razy tyle. Tak więc dziś będzie kolejna partia. Trzeba się śpieszyć bo truskawki nie będą za długo czekać :) Jeśli macie zamiar robić przetwory
Agusiowe smakołykiSezon na przetwory już się zaczął. Zapraszam więc na moje nowe odkrycie, czyli dżem czereśniowy. Jest naprawdę smaczny, więc warto. Dżem z czereśni i nektarynek z amaretto Drukuj przepis Składniki 8kg czereśni 4kg nektarynek 2 cytryny (tylko sok) (zastąpiłam je syropem z limonki i też jest ok) 8 kieliszków 50ml amaretto 6 opakowan cukru żelującego 2 do 1 1 opakowanie(...)minut. Krok 5 Na sam koniec należy dolać amaretto i już nakładać dżem do wyparzonych słoików. Jak zawsze trzeba uważać, aby gwint i zakrętka były suche i czyste, inaczej przetwory nam się zepsują. Kiedy już mamy gotowe słoiczki, nalewamy ciepłej wody na dno dużego garnka, wstawiamy ciepłe, zakręcone słoiki do wody i pasteryzujemy ok. 10 min od momentu zagotowania. Zakrętki
CoolinarniePLzaufanych osób, które mnie grzybami obdarowują. Mogę więc powiedzieć, że i dla mnie ten sezon grzybowy był udany. Skoro jednak tak dużo ich w lasach, to warto zrobić trochę przetworów. Oprócz standardowych grzybów w occie polecam Wam grzyby duszone w pomidorach. Przepis ten mam od wielu lat i jak tylko nadarza się okazja, to staram się zrobić przyjemniej kilka słoiczków(...)miękkości. Pod koniec duszenia przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane grzyby można jeść prosto po przyrządzeniu lub wkładać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut. Robicie przetwory z grzybów? Jakie
Codzienna kuchnia niecodziennasama zebrałam w ogrodzie, lesie i na łące podczas mojego ubiegłorocznego jesiennego urlopu . Ponieważ wyszła bardzo smaczna to w tym roku nastawiłam jej już więcej. Zajrzyjcie koniecznie do działu PRZETWORY - znajdziecie tam wiele przepisów nie tylko na nalewki, ale też na przetwory z grzybów, owoców i warzyw. Do nalewki podlaskiej trafiło trochę owoców czeremchy - trochę bo ubiegłej jesieni nie było
Smaczna Pyzazwykle, a z nutką korzenną i dodatkiem rodzynek (mąż nie będzie zadowolony ;). Już w czasie gotowania zalewy, pięknie pachnie w całej kuchni przyprawami. Jak ja lubię ten okres szykowania przetworów, z powodu tej feerii aromatów. Uważajcie aby nie rozgotować w zalewie gruszek i aby wybierać do marynowania możliwie twarde odmiany. A gruchy będą idealne do sałat, ciast, deserów, pieczeni(...)wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/gruszki-korzenne-rodzynkami/ MieszamWGarnku Artykuł Gruszki korzenne z rodzynkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak przetwory, to przetwory ;) Tym razem z Małgosią, która robi świetne <3 ogórki kiszone w studni, WYMIATAJĄ! Dziękujemy :* Składniki Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 3 kg cukinii 1 szklanka
R'n'G Kitchenwrześnia to bardzo intensywny czas. W pracy trwa przygotowywanie nadchodzącego roku szkolnego, który już jest tuż, tuż. W domu też mam sporo obowiązków. Koniec wakacji to przecież czas przygotowywania przetworów. Nie szaleję z nimi, ale niektóre są obowiązkowe: ogórki kanapkowe z curry, sos słodko kwaśny są już gotowe. Robię je zawsze w podwójnej ilości, tym bardziej, że każde z dzieci(...)mieszka już osobno, więc chętnie zabiorą do swoich domów słoiczki wypełnione smakołykami. W tym roku pierwszy raz robiłam także przetwory z rozdrobnionej papryki. Wprawdzie przepis miałam jeden (wykorzystałam wersję znalezioną na stronie kuchenny bałagan), ale zrobiłam go w dwóch wersjach: w formie sosu i pod postacią pasty. Kiedy Dario zobaczył sos podczas przygotowań, popatrzył sceptycznie i zapytał, czy z tego
W mojej kuchniwiększe pasteryzuję dłużej. Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Pikantny ketchup pomidorowy jest gotowy, można wstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePassata pomidorowa to jeden z moich samodzielnych przetworów. Nie lubię robić przetworów i zdecydowanie jest to specjalność mojego męża. W tym roku postanowiłam, że musi się to zmienić! I jak to bywa początki były trudne… Moja passata nijak nie przypominała tych ze sklepu, była rzadka jak zupa
KuchniaWeDwoje.plsosie pomidorowym . Chciałam Wam dziś przedstawić mój sposób na najprostsze pomidory w słoikach na zimę, z których robię zupę pomidorową, sos lub piję. Na blogu znajdziecie masę przepisów na przetwory z pomidorami. Przeciery , sosy , na zimę . W sierpniu i wrześniu, gdy pomidory dojrzeją na mojej działce, albo odmiana lima jest tania jak barszcz sama przygotowuję pieczone pomidory , sos pomidorowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępasteryzacji w garnku. Jak pasteryzować słoki w garnku: -na dnie garnka zawsze układam zużytą, ale zawsze czystą ściereczkę kuchenną -woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości słoików -jeżeli przetwory zalewamy gorącą zalewą to słoiki wstawiamy do garnka z gorącą wodą -jeżeli przetwory zalewamy zalewą już przestudzoną, słoki wstawiamy do garnka z zimną wodą. Przed wstawieniem kolejnej porcji dolewamy zawsze
Pieguskowa Kuchniawkładam do słoików, czyli wiem, co jem 😊 Niech Was nie odstrasza kolor - to efekt użycia czarnych pomidorów, które w tym roku wyjątkowo mi obrodziły. A lubię stosować je do przetworów ze względu na łatwo schodzącą z nich skórkę. Jeśli użyjecie czerwonych pomidorów, uzyskacie normalny kolor ketchupu. Składniki (na 13 słoiczków po 180 ml): 1,6 kg obranej cukinii (bez "waty
Weekendy w domu i ogrodzie