przetwory - 14998 przepisów (strona:149/1000)

Marynowane podgrzybki , przetwory 123

Marynowane podgrzybki , przetwory Marynowane podgrzybki , pyszne i tradycyjne . Nie ma nic lepszego zimą niż otwarcie słoiczka z tym skarbem . Podgrzybek to mój ulubiony grzyb , uważam że najbardziej aromatyczny ze wszystkich . Ten przepis nigdy nie zawodzi , a grzyby wychodzą po prostu idealne , takie w punkt . W tym roku grzyby nas pokonały od dwóch dni , nie idę do lasu bo już(...)konsumować . Grzyby są gotowe od razu , chociaż najlepiej smakują po miesiącu . Ten sposób przygotowania , nie wymaga dodatkowej pasteryzacji , postoją nawet kilka lat . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Marynowane podgrzybki , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory 91

Pasta grzybowa z nóżek grzybowych, przetwory Pasta grzybowa z nóżek grzybowych jest dobrym rozwiązaniem jeśli tak jak ja lubicie marynować same kapelusze . Szkoda pozbywać się nadmiaru nóżek , które także są bardzo aromatyczne i pyszne . Fakt, że są delikatnie twardawe , ale to właśnie tworzy farsz niepowtarzalnym . Jest banalnie prosty , doskonale nadaje się do nadziewania , faszerowania lub na swojskie zapiekanki czy bruschetty(...)przyprawami są świetne jako nadzienie pierogów, krokietów . Doskonale smakują z bruschettą , zapiekanką , a nawet jako pasztet grzybowy na kanapkach . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta grzybowa z nóżek grzybowych , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Smażone grzyby do słoików , przetwory 129

Smażone grzyby do słoików , przetwory Smażone grzyby w słoiku na zimowe chłody to jedna z najporęczniejszych zapraw jakie robię . Wystarczy otworzyć słoik , podsmażyć cebulkę , dorzucić do niej jego zawartość czyli grzyby , podgrzać , a potem śmietanka , czosnek i na talerz Smakują jak świeżo zebrane… Smażone na oleju dużo dłużej się przechowują do nawet roku , gdyż olej nie jełczeje tak łatwo(...)dodać cebulkę lub śmietankę , a najlepiej robią gotowy sos . Doskonałe do pizzy lub jako farsz do schabowego czy nawet pierogów . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Smażone grzyby do słoików , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory 137

Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory Ciąg dalszy szału kiszenia kapusty , tym razem na tapetę wylazła kapusta z kminkiem . Kiszenie jej w taki sposób to w wielu rejonach naszego kraju tradycja . Osobiście nigdy nie lubiłam tej wersji z uwagi na cały kminek . Jedząc trafia człowiek na taką kminkową minę , ona eksploduje w gębie nadmiarem smaku ..i tak ją wykręca ,że prawie(...)przechowa się bez szwanku, aż do wiosny …A wtedy na bigos lub kapuśniak , który po prostu wymiata na kminkówce Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kapusta kiszona z kminkiem , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory 131

Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory Kapusta kiszona z pomidorami to naprawdę bajeczny wynalazek . Kiszonki są bardzo zdrowe i nie powinno ich zabraknąć w żadnej domowej spiżarce , tym bardziej jeśli cenicie sobie zdrowe jedzenie . Wiadomo że kapusta kiszona w sklepach jest tak kiepska ,że skutecznie oducza nas jej spożycia , a szkoda bo dobrze zrobiona jest pyszna i zdrowa dla naszego(...)roku … U nas dotrwała tylko do świąt Doskonała solo jako surówka , a bajeczna w kapuśniaku lub bigosie … Smacznego !   Artykuł Kapusta kiszona z pomidorami , bajeczne przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Konfitura jabłkowo - ananasowa 66

już zostało do dnia dzisiejszego. Moja babcia smażyła pyszne konfitury, a jej powidła śliwkowe udało mi się podrobić dopiero po kilku latach. Jednak zawsze były to przetwory z polskich owoców. Z egzotycznymi owocami zaczęłam eksperymentować dopiero w Arabii Saudyjskiej, ucząc się głównie od moich koleżanek z Indii. Były to zazwyczaj pikantne i baaardzo pikantne sosy chutney podawane do różnych potraw(...)skórce tych właśnie jabłek jest znacznie więcej przeciwutleniaczy, niż w tych samych odmianach wyhodowanych w innych regionach Polski. Po trzecie wreszcie - charakteryzują się wysoką zawartością pektyn, niezbędnych do stabilizacji przetworów z ananasów i marakui. Warto przy tym wiedzieć, że pektyny zapobiegają wchłanianiu cholesterolu do krwioobiegu. Jak pewnie zauważyliście, używam w tym przepisie zamiennie słów dżem i konfitura, ale równie dobrze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos meksykański z pieczarkami 89

Parę miesięcy temu zamieszczaliśmy przepis na inny sos meksykański ( TUTAJ ). Ten sos, tak samo jak tamten, naturalnie nic z Meksykiem wspólnego nie ma. Po prostu musieliśmy

Marder&Marder Manufacture
Cukinia po gruzińsku , domowe przetwory 303

Cukinia po gruzińsku ,domowe przetwory Cukinia , to super warzywo , można z niego wyczarować dosłownie wszystko , nawet ketchup Cóż ale to wszystko już było i troszkę się znudziło , dzisiaj proponuje coś nowego . Przepyszna surówka na s=zimowe dni , lato zamknięte w słoiczku , aromatyczne i pachnące słońcem Mimo że wydaje się iż składniki na zalewę są zbyt ostre , nie dajcie się zwieść(...)cukinii . Pasteryzujemy około 20 minut . Gotowe , po wystygnięciu można spożywać nie trzeba czekać aż przejdzie , doskonała przystawka do obiadu Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cukinia po gruzińsku , domowe przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sos pomidorowy z warzywami na zimę 291

pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować. Tak przygotowany sos przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Sos jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem dziadka, czyli dżem wiśniowy 94

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Dżem dziadka to tak naprawdę dżem z wiśni. Zobacz jak łatwo zrobić domowej roboty dżem wiśniowy

CRAVEmonkey
Sos wielowarzywny z kawałkami brokułów na zimę 83

Słoiki wyjąć na kratkę. Ustawić na 10 minut dnem do góry. Potem odwrócić i pozwolić, by spokojnie ostygły. Przechowywać w ciemnej i chłodnej piwnicy. Jeśli macie ciekawe przepisy na przetwory i chcecie się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji mojej akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z dyniowatych i papryki (również do słoików na zimę) 190

minut. Słoiczki wyjąć na kratkę do góry dnem. Po 10 minutach odwrócić i pozwolić, by słoiczki powoli stygły. Przechowywać w ciemnej i chłodnej piwnicy. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Maliny do słoików na zimowe przeziębienia 101

odwrócić i pozwolić na powolne studzenie. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy, ale może być też dolna półka w szafce kuchennej. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Przetwory domowe, zapasy na zimę 75

Przetwory domowe. Pretwory na zimę. Zapasy na zimę. Ogórki kiszone. Ogórki konserwowe. Fasolka szparagowa konserwowa. Surówka z białej kapusty na zimę. Dżemy. Soki. Dżem wiśniowy. Dżem jagodowy. Sok z aronii (aroniowy). Nalewka z aronii. The post Przetwory domowe, zapasy na zimę appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ananaski z cukinii ;) 132

dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.     POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem