powodzeniem możecie zapasteryzować i trzymać przez całą zimę. Ja pasteryzuję jak zwykle słoiki w piekarniku, bo szkoda mi zabawy z wodą i garnkami. Cebulę podsmażamy koniecznie na oleju. Przetwory z masłem długo nam nie postoją. Jeśli jednak robicie takie jabłka jako dodatek na już, do obiadu. Cebulę podsmażcie na maśle, doda całości smaku. Cebulę kroję w piórka. Jeśli nie lubicie(...)pasteryzujemy 15 minut. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-na-ostro-do-mies-z-czosnkiem-i-cebula/ MieszamWGarnku Artykuł Jabłka na ostro do mięs z czosnkiem i cebulą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuZapewnie wielu z Was uzna, że kasza gryczana z cukinią i kurczakiem to danie bardziej studenckie aniżeli posiłek dla całej rodziny. I tutaj Was zaskoczę to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Duszone buraczki z papryką , przetwory Buraczki , szczególnie duszone , czy marynowane o tej porze roku to prawdziwy kulinarny hit . Zawsze staram się zatrzymać jak najwięcej dobroci z własnego ogródka i ułatwić sobie maksymalnie życie Wiadomo że gotowanie i obieranie buraczków do przyjemnych nie należy . Takie buraczki ze słoika są bardzo wygodne i nie trzeba paskudzić całej kuchni na czerwono , za każdym(...)miesięcy . Zimą wystarczy otworzyć słoik i podsmażyć jego zawartość na patelni . Można także dodać do nich boczku , śmietany lub dokwasić , jak kto lubi . Smacznego ! Artykuł Duszone buraczki z papryką , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyciepło z patelni. Buraczki tarte do słoików. Przepis krok po kroku Jednymi z moich ulubionych, obowiązkowych przetworów na zimę są Buraczki tarte do słoików . Muszą znaleźć się w mojej „spiżarni”, rewelacyjnie ułatwiają pracę w kuchni i pozostawiają w chłodniejsze dni namiastkę lata. Skromne własne zasoby(...)Przetworów nie robię jak szalony ale buraczki tarte do słoików to absolutny „must have”. Tak samo jak OGÓRKI CURRY (link) albo KONFITURA ŚLIWKOWA (link) Zamiast głowić się jaki przygotuję dodatek do obiadu, po prostu wyjmuję słoik tych magicznych buraczków i sprawa rozwiązana. Z drugiej strony nie muszę produkować masy weków
kuron.com.pllesie jest teraz pod dostatkiem, więc każdy wolny czas staram się spędzić w lesie na poszukiwaniu najbardziej dorodnych grzybów jakimi dla mnie są borowiki szlachetne! Uwielbiam sosy grzybowe, ale przetwory z grzybów są równie pyszne! Moja mama wynalazła wspaniały przepis w książce Grzyby Dania i Przetwory. Czegoś lepszego z udziałem grzybów w życiu nie jadłam...Grzybki po grecku królują
kulinarne odsłony patiPyszne marynowane jalapeno , przetwory Uwielbiam marynowane papryczki jalapeno , zresztą nie tylko ja , także mój starszy syn . Chyba właśnie z tego powodu zaczęłam je uprawiać , jak zresztą wiele innych ostrych papryk. Poniższy przepis jest genialny . Wyszperałam go kiedyś na forum ostrych papryk Chilli-head i nieco zmodyfikowałam . Jalapeno wychodzi pyszne , nie za octowe nie za słone , a do tego pozostaje chrupkie(...)porządnie wniknie w kawałki papryki . Jalapeno nie wymaga pasteryzacji , świetnie się przechowują , nawet bez lodówki i zachowują chrupkość . Polecam , naprawdę pyszne Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pyszne marynowane jalapeno , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyCukinia z chilli do słoików , przetwory Lato dobiegło końca , powitała nas ciepła i piękna jesień . Czas zużyć resztki cukinii i innych warzyw , które jeszcze zalegają na grządkach i proszą o wykorzystanie Taka cukinia ze słoika stanowi wspaniałą bazę do różnych potraw . Można dodać podsmażoną pierś z kurczaka i powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik(...)odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Tej potrawy nie trzeba dodatkowo pasteryzować , doskonale przechowuje się w komórce bez lodówki do wiosny . Smacznego ! Artykuł Cukinia z chilli do słoików , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyFrużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów
Cztery FajeryDomowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " ? To
Cztery FajeryPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Cztery Fajerykoncentratu, bo ten sos pomidorowy wygrywa z nimi w przedbiegach. Teraz pomidory są aromatyczne, pyszne, słodkie, najsmaczniejsze i koniecznie trzeba to wykorzystać w kuchni !!! Robię co roku różne przetwory z pomidorów, polecam szczególnie: pomidory w słoikach Suszone pomidory w zalewie Przepis na suszone pomidory w zalewie oliwnej Pieczone pomidory Pomidory na zupę do słoików Koktajl pomidorowy Domowy ketchup ze świeżych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzalewy użyłam erytrytolu, eliminując biały cukier. Ksylitol też powinien sobie poradzić, a jeśli jesteście bardziej tradycyjni, możecie oczywiście użyć też cukru. Gdyby nie pasteryzacja, pewnie bałabym się o trwałość przetworów, ale po kilku tygodniach wszystko jest w porządku, więc dzielę się z wami moim “nowatorskim” rozwiązaniem Chętnie się dowiem, czy robicie w domu sałatkę szwedzką, czy może preferujecie(...)inne wytrawne przetwory Sałatka z cukinii, ogórków i papryki na zimę – bez cukru 9 słoików 1,5 kg ogórków średniej wielkości 1,5 kg cukinii (u mnie żółta i klasyczna) 2 papryki 5 cebul 2 główki czosnku 30 ziarenek pieprzu 20 ziarenek ziela angielskiego 2,5 łyżki soli 3/4 szklanki octu 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu Wszystkie warzywa umyć
FitkotWegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory Bigos z cukinii, zawsze jakoś tak mnie zniechęcał . Nawet nie mam pojęcia dlaczego ,jakoś tak wydawało mi się ,że z tego mało aromatycznego warzywa nie bardzo da się go zrobić . Dzisiaj , kiedy zrobiłam go i w końcu spróbowałam , jestem zachwycona , zarówno smakiem jak i możliwością zastosowania tego dania . Sam bigos niewiele odbiega(...)bigos z cukinii , może stać w spiżarce bez lodówki . Stanowi świetną bazę do różnych dań. Najlepiej smakuje odgrzany ,jak to bigos . Smacznego ! Artykuł Wegetariański bigos z cukinii do słoików , przetwory pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDzisiaj chcemy podzielić się z Wami rewelacyjnym przepisem na marynowane buraki. To doskonały dodatek do obiadu. Ale wiecie co? Za każdym razem jak słyszę słowo „burak
Marder&Marder Manufacturepiwnicy lub dolnej szafce kuchennej. Po odstaniu sok się rozwarstwia - cięższy miąższ opada. To normalna kolej rzeczy. Przed wypiciem wystarczy zawartość słoika zamieszać. Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej. Zapraszam :) W tym roku zamierzam przeczytać całą serię pt. "Stacja
Weekendy w domu i ogrodzie